Pages

Friday, March 11, 2011

LEPAT PISANG

lepat pisang, enak di makan malam atau siang!!

masa mokwo kecil2 dulu, semasa masih tinggal bersama arwah nenek, kami cukup kerap membuat lepat untuk minum petang or breakfast..al maklumlah pokok pisang penuh keliling umah, kalau dah berbuah tuh bertandan2..dan lepas sedekah2 kat sedara mara, pisang masih banyak lagi sampai tak termakan !

mewah sebenarnye hidup di kampung nih...asal ape teringin, boleh pergi depan umah main petik2 ajer..nak makan ikan haruan atau ikan sungai fresh, tahan ajer kail kat taliair atau bendang, maka sangkutlah ikan sekor dua

kalau boring2. mokwo ajak arwah nenek pergi menauk udang2 kecil atau tangkap belalang kunyit utk di bakar or goreng....sedap!! belalang dan udang sebenarnye dari segi rasa, memang tak banyak beza...i really2 miss those beautiful old days...and really2 miss my mokwo (arwah nenek), sebb selalu jadi pengikut dia bila masuk hutan, panjat pokok2 di dusun dan selalu duduk termenung di bendang...moga Allah cucuri RahmatNya ke atas roh nenek..amin!

lately kan asyik dok buat kek pisang jerr, lidah nih seakan2 terlupa akan kesedapan masakan tradisi yang memang tak lapuk dek zaman......biarpun zaman sudah berubah, lepat pisang nih cukup menambat selera seisi keluarga

kalau ade inti lagi best nih!

selalunye  mokwo buat,  mesti ade inti,  tapi kali nih ade sedikit ketidak rajinan, mokwo hempuk semua bahan dlm food processor, kisar and bungkus..senang kerja...hihi..

bukan apa,tangan nak buat kerja, mata sibuk nak tengok CSI...dapur mokwo lak tak dak TV lah.......haha, jadinya time iklan, mokwo terkejar2 lah sambung membungkus...tabiat yg tak patut di contohi oleh anak2 dara yek!! mak dara cam mokwo nih tak pe lah..hahaha

so lets check out the recipe okay..salah satu versi lepat yang mokwo suka buat :

lepat pisang:
bahan2:
2 cawan pisang berangan yg telah di lecek
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi/kanji
1 cawan kelapa parut putih
1 biji telur
3 sudu besar santan pekat
1/2 sudu kecil garam
1/4 cawan gula ( please adjust yurself as the sweetness may differ due to the bananas used )
daun pisang yg sudah di bersihkan dan di layukan atas api secukupnye

cara2: sediakan pengukus
  1. masukkan semua bahan dalam blender or food processor.kisar sampai sebati
  2. cedukkan 2 sudu besar adunan dalam daun pisang
  3. lipat kedua2 hujung dan bungkus kemas2
  4. steam kan kuih untuk 20 minit atau hingga masak
  5. sejukkan dan boleh di hidang dgn kopi panas kaw2
selamat bercuti untuk semua!!!

5 comments:

Nieza said...

wah best ni mokwo...sedapnya ... rindu lak mak kat kg selalu buat lepat pisang juga...sejak dok sini tak pernah buat lagi...bila nk rajin ni...hehee

Yati Ali said...

lama dah tx makan lepat pisang ni. ada lagi ke mokwo??

mokwonik said...

to nieza:
tulah nieza, bab paling tak rajin ialah time nak bungkus tuh...walhal bukan lah susah sangat..hihi

to yati ali:
yati ada lagi tuh dalam loyang. bak mai tupperware tuh boleh mokwo penuhkan!

kak Erna said...

mokwo..apasal tunjuk lepat pisang ni..
takpe2 mokwo..esok ada pasar tani..nak cari pisang dan daun pisang..inti dah ada..
esok ye mokwo..tima kasih..

mokwonik said...

to kak erna:
tak tau lah , kali nih hangin nak makan kuih org2 lama pulak...nostalgia gitu!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...