Pages

Sunday, March 13, 2011

apam beras


semalam ada kenduri makan2...hari nih pun rasenye ade jemputan jugak...hemmm penat2...rezki2...Alhamdulillah...yang malasnye nak ke kelang tuh.....
apa yang menarik nye semalam antara menu yg menambat hati mokwo ialah apple crumble...1st time mokwo makan n waduh sedap sungguh laah...apple crumble tuh depa hidang dgn kuah kastard dan whipped cream.

mokwo makan dgn whipped cream...sedap weii!! tapi kan nak makan banyak2 tak dapatlah , sebb dia buat skit jer...so masing2 rase skit sorang.....hemm nampaknye kena cari resepi n buat sendiri lah..apple pun berlonggok dlm peti sejuk akibat dari rancangan nak buat apple pie yg jadi2 lagi

ok lah sebelum mokwo pergi dress up lawo2, mokwo tempek resepi apam beras nih.....sedap sejuk nyaman ajer masuk dlm perut....kemanisan dia pun sedang2 aje....memang sedap!!
resepi yg di salin dari blog ayu CBS..resepi asal dari cha@myr...terimakasih banyak2



Thanks to both ayu n cha@myresipi.com for this recipe.

Bahan-bahan ( 5 org )

  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap! 
  8. Sources:-From  cha@myresipi.com

5 comments:

kak Erna said...

mokwo..nak apam seketui..
akak ni kan pantang nampak gambo apam..nak buat jugak..

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Wau wee hijau putih. Suka tengok n suka makan tapi malas nak buat.

Ayu said...

Assalam mokwo,
bila mokwo cakap bila telan tu sejuk & nyaman aje kat perut..memang kita pun teingat2 rasanya bila lalu kat tekak ni..hehe..cantik hijau & putih dikenakan..thanks mokwo for trying on behlaf the real owner for this recipe ya..

Umm Mymoonah said...

Wow! Looks very colourful, soft and yummy appams

mokwonik said...

to kak erna:
nak seketui..mokwo pun, tekak memang suka sgt apam2 nih

to kak sam:
waalaikumussalam sam, haah tengok2 cuci2 mata dulu yek! nanti ngidam boleh buat

to ayu:
waalaikumussalam ayu, mokwo letak pandan pes bagi wangi..memang sedap! tq ayu for sharing d recipe!

to Umm Mymoonah:
u can actually play around with any colours dat u like, i put pandan paste, sweet, alluring smell makes u craving for more! have a try!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...