Pages

Wednesday, March 9, 2011

roti idaman kalbu

assalam semua dan salam sejahtera buat semua pembaca
sebenarnye...dalam folder mokwo ada banyak jugak resepi2 yg hendak di kongsi...tetapi masaku sungguh2 tak mengizinkan...i'm trying my best to cope with everything !!

lagi pun bila buat sesuatu projek, resepi2 yg dah di tulis tah mana2 pergi nye...tulah time membancuh tuh kekadang tulis atas kertas kotor ke, paper towel ke, ingat2 lupa dlm otak ke...bila dah selesai pasti resepinye dah terbuang dan otak pun dah blank......nak buat balik,  malas kok!!

ni special n3 buat seorang tetamu blog mokwo dulu , nor JB, yg bertanyakan tentang penggunaan BreadMaker dan Food Processor dalam pembuatan roti...by the way..dah siap ke blog nor tuh??

sebenarnye dua2 method nih ada pro n contra masing2...terpulanglah dgn citarasa dan kesesuaian masing2
setakat nih mokwo lebih seronok menggunakan mokwo punya FP dari BM mokwo...tapi bagi orang lain terpulanglah...tepuk dada tanya selera!!....

BM--breadmaker mokwo punya, tesco brand, orang lain punya mokwo tak tau yek, mungkin tak sama
pro:
  1. senang dan ringkas..campak2 semua bahan ikut urutan..then dah..hanya tunggu hingga siap uli..tak sempat nak berpeluh pun
  2. boleh setkan masa untuk roti siap, makna nye boleh buh bahan awal2 dan setkan masa selesai masak..cukup convinent...tup2 tau dah ade roti segar!
  3. tak banyak 'gadget' nak basuh...

doh yg telah selesai di uli 20min dgn BM mokwo..permukaan doh yg masih menggerutu dan doh masih tidak kenyal dan licin


contra:
  1. masa ulian yg panjang dan doh menjadi tak cukup kenyal dan tak cukup smooth selepas tamat masa ulian
  2. bahan2 seperti butter, harus di diamkan dalam room temperature sebelum di masukkan...kalau tak doh tak akan di adun dgn sebati..jadi berbelak2
  3. bila doh tak cukup kenyal masa mengadun, roti yang di masak, kekadang macam nak keras especially bila guna tepung wholemeal
Food Processor : brand cuisinart 14-cup
pro:
  1. menguli memang sungguh cepat mengambil masa lebih kurang 1 hingga 3 minit ajer
  2. butter sejuk dan keras tuh tak perlu dilembutkan..campak ajer dlm FP, doh akan sebati in no time!!
  3. doh  memang smooth n elastic...roti yg di masak sungguh2 lembut macam kapas!!no bread softener or improver needed... really!

dalam 2 minit doh dah licin dan kenyal...kelihatan gelembong2 udara yg kecil, menandakan yis sudah mula aktif

    contra:
    1. kena monitor masa menguli..sat gi terlebih uli FP akan panas...tak pasai rosak lak!
    2. kalau adunan terlalu banyak, kena uli by batches ler makan masa jugak but it will take no more then 15 min for 1 kilo tepung
    3. banyak skit 'gadget' nak basuh..pun kena hati2..kang silap haribulan  tangan terhiris dek mata blade,  tak ke haru...kena sopan santun lerr skit!
    well anyway, mokwo sebutkan sekali lagi...terpulanglah kepada kesukaan masing2.....if yur r happy using BM...go a head! for me i'll stick to my FP for the time being lah, kalu tak dok simpan terperuk dalam gobok, nanti ade yg tarik muncung pulak...beli untuk kita , kita tak guna..

    tapi kan kalau urat veteren nih nak kerah uli roti idaman kalbu, mokwo angkat bendera putih lerr...tak sanggup mokwo, lebih baik beli or buat cekodok ajerr!!!

    8 comments:

    Nieza said...

    ooo ...gitu yer ceternya yer...btw tak kisahlah cara apa pun kan mokwo ...janji bila meroti lembut gebus kan...:)

    mokwonik said...

    to nieza:
    yelah nieza..asal boleh makan tak membazir dah cukup baik dah!

    Wan Ryna said...

    wah..nak kena beli 1 fp nih kat tesco..gebu je roti tu

    K.Nor said...

    mokwo, cuba repeat uli kalau guna BM.. nor selalu buat gitu sbb mmg tak dapat hasil yg memuaskan kalau uli 1x jer dgn BM. bila dah hampir cukup masa, stopkan. pastu repeat uli dan biar sampai siap.insyaallah doh lebih gebu

    izahdaut said...

    ha ah..kak nor ajor gitu jugak..repeat uli, baru dapat doh licin n gebu.tapi tak ler dapat melawan kuasa kuda FP mokwo tu..seminit lebih dah licin..pewwiitttt..kalau dapat mcm ni, terpaksa bm tu jadi gajah putih ler...hehehhee

    mokwonik said...

    to wan ryna:
    FP tuh tak dek kat tesco..kena beli kat damansara or kl

    to kak nor:
    tq kak nor..tak terpikir leh nak guna cara gitu..tak pe nanti mokwo cuba..err tak rosak ke BM kita kalau buat cam tuh??

    to ijah daut:
    BM mokwo tu pun mokwo guna gak...tak koser tengok makan gaji buta..haha sekali sekala kena kerah gak! kekadang lepas guna FP mokwo campak doh dlm BM...hihi berganda2 nak membasuh 'hardware'

    kak Erna said...

    mokwo..akak tak de dua2 tu..tu sebab sampai sekarang belum berani mencuba resepi2 roti..walaupun tergoda jugak bila nampak roti yang berbagai jenis tu.

    mokwonik said...

    to kak erna:
    kak, tak pe lah masuk dalam list dulu..mokwo pun nak beli benda alah nih berpuluh2 kali pikir..dah ade tuh wajib pakai baru rase tak membazir..sekarang memang mokwo selalu buat roti sendiri , jarang dah beli!

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...