Pages

Tuesday, October 16, 2012

Hotcakes..adik beradik panCakes !

Assalaamualaikum,
aduhai...akak ingat nak publish n3 ni semalam..tapi brape banyak punya hal lah kan, akak terpaksa tangguh ke hari ni...semlam akak terima berita tentang kematian suami jiran akak berbangsa cina...lepas melawat ..pot, pet lebih kurang...akak melencong tempat lain lah pulokk...hihi

so mintak maaf lah pada, dinda2 dan kanda2 yang menunggu2 resipinya nya.......



uols suka tak makan pancake pagi2 di Mek Dee (Mc Donalds) ??...akak suka.!! .kekadang akak tolak tepi nasi lemak yng akak cintai sebb nak makan panCakes atau mereka panggil Hotcakes....lembut bak kapas, dengan corn sirap dan butter yang di beri, cukup satisfying akak punya sugar craving appertite

akak pernah buat , cuba bermacam-macam resipi panCakes..tapi cukup hampa, kerana ianya tidak menyerupai tekstur   yang akak nak...rupa2nya akak search resipi yang salah...akak sepatutnya google utk resipi Hotcakes bukan nya panCakes ! mana ku tau itu pancake bukannya sama dgn itu hotcake..rupa je sama tapi tak serupa !!

jadi inilah resipinya yang akak dah olah berdasarkan bahan2 yang akak ade...hotcakes ni cukup lembut dan lebih  seakan2 kek...dekat2 nak sama dengan hotcakes Mek Dee yang akak selalu makan..
resipi asal akak olah dari resipi yang di paparkan oleh Ellie dari Almost Bourdain...tq Ellie !



Vanilla HotCakes

1 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil Baking Powder*
1/2 sudu kecil garam*
4 kuning telur
4 putih telur
1 sudu kecil lemon jus (optinal)
1 sudu besar butter/majerin cair
1/2 cawan susu cair
1/4 cawan air
2 sudu besar gula (kalau tak nak manis bolehlah kurangkan)
1/2 sudu kecil esen vanilla

cara2nya:
  1.  ayak bahan yang bertanda *
  2. satukan bahan2 ayak, susu, air, butter cair, telur kuning dan gula, vanilla..kacau sebati hingga tidak berketul dgn hand whisk
  3. pukul putih telur dgn lemon jus hingga kental, (stiff peak)
  4. masukkan separuh dari putih telur tadi kedalam adunan tepung..kacau sebati dgn spatula.
  5. bila sudah sebati , masukkan lebihan telur putih tadi dan kacau sebati..do not over mix!
  6. panaskan kuali non-stick atau boleh guna kuali biasa, tetapi hendaklah dioles sedikit minyak
  7. ambil 1 senduk kecil adunan dan sendukkan di atas kuali panas tadi
  8.  masak sehingga terbit buih2 kecil diatasnya
  9. terbalikkan...masak hingga perang
  10. ulangi prosess sehingga habis.
  11. hidang panas dgan manisan kegemaran anda..lebihan hotcakes hendaklah di simpan di dalam bekas tertutup supaya ianya tidak kering!

12 comments:

mama sara nur said...

suker suker he he mokwo anak2 kalu ajak g breakfast kat mek dee tu lajulah bgnnya he he
sedapp lembut ooo rupanya telur banyak patut la lembus gebus kan, kalu wat sendiri jarang sy buh telur he he

Chik Mimi said...

cantiknya hotcakes tu,guna pans baru ek hehehe buleh tiru ni

Kak Nik Ja said...

suker yek!! samalah kite...hihi...memang hotcakes ni guna byk telur..kuasa penaik dia dtg dr telur dgn pertolongan baking powder..so hotcakes ni memang lembut sampai petang...best sgt..nanti mama SN boleh try...buat sendiri puas makan!

Kak Nik Ja said...

y elah chik mimi...pecah dare pan baru..hihi...tapi memang akak suka pan tuh..berbaloi beli tau!

K.Nor said...

wowww satu cawan tepung tp guna 4 bj telur ek.. manyak tu.. patutla gebus.. hehe.. bak sekeping..rupa cam pancake gak kan :)

Kak Nik Ja said...

betul tu kak nor...memula kita macam tak yakin nak cuba...lepas cuba memang gebussssss sgt rase dia...dan lebih lemak..itulah kelainan hotcakes! kak nor cube lah ..pah tu antar kat kita seketui jadilah..wat upah...hihi

Acik Erna said...

assalam Nik Ja..adik beradik sepusat sepusing..mak lain bapak asing..he he..tapi akak tak pernah mmakan ni nik..nak kena cuba buat dulu baru tau macam mana rasanya

Ayu said...

Assalam kak ni,
waduh comment tak masuk ler..
kat rumah kita ni pancakes ke hotcakes ker semua tak pernah buat.....sebab tukang masak tak pernah buatkan..hahaha..yang tukang masak tahu chocolate cakes aje ler..hehe..memang nampak gebus kak nik hotcakes ni..

QA's ~ mamapapa said...

mmg nampak sedap & lembut :) jmput follow kmbali,ye:)

Kak Nik Ja said...

akak E..cube akak terai test buat...sedap ni...tak brape bau telurnya sebb dah buh esen vanilla...lembut bak kapas...hihi

Kak Nik Ja said...

aiyaahn tukang masak cube lah tukar selere lak..buat lempeng2 ni ...senang tak yah nak mandi2 icing!...:)

Kak Nik Ja said...

tq follow..InsyaAllah akan sampai jugak akak kesana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...