Pages

Sunday, October 21, 2012

tart telur

Asssalaamualaikum,
Hari Ahad, hari santai, hari salin resepi.....tulis panjang2 kang tak dak sapa nak baca...so straight to the point lah...

pesan akak..buatlah shell tu awal2, lebih pun tak pe...so senang skit masa nak menuang kastadnya

 resipi dari Footpage madiha...tapi akak dah ubah suai sedikit dia punya kastard..mengikut bahan2 yang ada dlm gobok akak
untuk step-by step kulit tart , boleh pergi ke blog Kak Yah di SINI

TART TELUR

Bahan Pastri
125 gm butter
60 gm gula icing
1/2 biji putih telur
1 biji telur merah
220 gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu besar susu tepung (kak nik tambah)

Semua bahan di atas diadun hingga menjadi doh.kak nik timbang 15gm dan bentukkan bulat2,sebelum Bentukkan doh dlm acuan
. cucuk2 dengan garpu dan bakar selama 8-10 minit atau separuh masak pada suhu 175'C.

bila dah masak...kastad jadi mcm mendak...walhal dlm oven , kembang kemain lagik!
resepi kastard yang asal..sila klik SINI tapi bila buat , akak dapat lebih banyak sangat so.akk kurangkan dia punya kuantiti

Bahan2 Kastard telur

150ml susu cair
2 biji telur A
3 sudu besar gula pasir-kisar halus
1/2 sudu kecil esen vanilla


 Dengan menggunakan whisker, masukkan campurkan semua bahan. Kacau perlahan-lahan sahaja. Kemudian tapiskan.

Masukkan adunan ini ke dalam tart yang separuh masak tadi dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175'C. Sejukkan sebelum dialihkan dari acuan.

alang2 dah menge-tart...kita buat lah sampai 6 adunan...loose akak punya skru pinggang tau!

16 comments:

rostina76 said...

salam k.nik......sedapnye tart telur. anak2 ros suke sgt ni. kalau nak senang selalu beli je tapi sedap lagi yg kita bt sendiri kan

Acik Erna said...

assalam Nik Ja..akak kalau buat tart ni..untuk kulitnya tu akak beli tepung siap dikedai rakan tu..500gm campurkan sebiji kuning telur ngan sebuku buttercup je.
sedap jugak n
Nik Ja.tapi tu lah..letih duduk..lenguh..buat sikit je tu..kalau buat banyak macam Nik ja
adui..tak bangun akak he he

Cendana Kasih said...

slam kak nik...sedapnyer tat telur... jap nk buat laaa...kulit tart dah sedia ada tu

Cheq Sue said...

ewah...bila renovate rumah ni? prepare untuk raya haji eh... mengancam je tart telur tu. minggu lepas baru buat cheese tart, filling ada lagi, nak kena habiskan pulak tu...bak sikit shellnya...boleh kita tuang aje..

Kak Nik Ja said...

ade jugak sesetengah kedai buat sedp gak at telur ni...tang tak sedap masa nak buat shellnya tu...yg lain ok lah...adeh!

Kak Nik Ja said...

assalam kak E, oooh ade tepung segera yek..nanti boleh terai...kak, kita nih dah tergolek2 dah ni...nxt week nak bawak balik kampung tart ni...tu yg buat banyak.

Kak Nik Ja said...

salam noorma, haaaa kan kalau dah ade shell kan sonang gitew!

Kak Nik Ja said...

merah bagus...naik semangat u...cewah!...amboi...nah amek...tapi kena tulun urut pinggang akak bleh tak?hihi

Anna Qawina said...

mokwoooo...6 adunan? saya yg pengsan baca..haha....
prnh bt yp org yg punya..dpt mkn 2/3 ketul je..hihi

Kak Nik Ja said...

hihi...jgn fengsan anna..nanti ode semua kantoi kang...memang akak buat banyak sebb nak buat cis tat dan berbagai jenis tat utk baik kampun...kat kampung, tak dak oven!

K.Nor said...

huhhh 6 adunan!!! hebat mokwo... utk k.nor 1 adunan kan hehe

Kak Nik Ja said...

kak noooor tulun urut ni..tergolek2 tak abih lagi ni!

Suara Kalbu said...

6 adunan ??????? Mak oiiiii akak.. saya menggentel kulit tart ni dapat 200 ketul pun dah gaya nak lumpuh satu badan bila dah siap... inikan pulak 6 adunan hihihihihihihi


Boleh cuba tukar ngan telur pulak ni. Semalam buat yg bluebery

al-lavendari said...

terima kasih kerana sudi singgah blog saya dan meninggalkan komen ..

Kak Nik Ja said...

satu adunan macam skit jek!..tu yg buat sampai 6 adunan tuh..haha..mcm nak krem dah kaki n pinggang ni...

Kak Nik Ja said...

pak ngah...terima kasih baca komen saya n singgah sini kembali

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...