Pages

Saturday, October 13, 2012

kuih 40sen kurang manis satu !!!

Assalamualaikum,
semalam akak sibuk ke hulu ke hilir......pagi akak pergi borong barang dapur untuk satu minggu...terjungkit-jungkit nak tolak trolley....mujurlah pokwo ada bersama....hero mesti macho !

balik tu pulak perkesahkan barang-barang basah...masak secepat kilat kerana kakak tifah akan kesekolah sejurus selepas zohor nanti....usai solat zohor dan hantar kakak tifah ke sekolah, akak tunggu pokwo balik solat Jumaat untuk pergi ke sekolah Along Hadi pula...dengar khabarnya dia demam, kena campak...
pokwo kan kalau bawak kereta...adohai...kekadang akak sampai tutup mata, ngeri nak memandang ke depan....semua kenderaan dia kata slow, semua dia nak potong....sabau jelah !

sbelum sampai ke sekolah Along Hadi, akak suruh pokwo singgah nak beli sedikit jajan buat my son..akak nampak seorang penjual kuih...tengok kuih tak banyak jenis, kecil2 comel....
" kuih 3 singgit??", tanya akak
" tak kak, 40 sen satu,  lima 2 hinggt" si penjual kuih
akak kan dlam hati...waaah tak sangka yek..ingat dekat area kampung2 begini dengan stall yang tak bersewa hape, kuih bolehlah dapt 3 singgit..tapi hampeh kan..

semuanya tawar2...lalalala..
di pendekkan cerita akak borong banyak jugaklah kuih dia..since akak tak bawak ape2 utk Along Hadi. masuk balik kereta, dlam perjalanan akak cuba terai test rasa kuih dia....semua dah ok dah...cuma....kebanyakkan kuih dia langsung tak ada rasa gula....bagusnya penjual tuh...sungguh2 menyahut seruan kerajaan utk mengurangkan pesakit kencing manis..rakyat marhaen yang patuh! tu baru gula naik 20 sen sekilo..kalau gula naik singgit sekilo...tak tau lah nak ghase hape kuih dan segala mak nenek makanan dan minuman manis di pasaran nanti...!


tapi tak pe lah rezki penjual tu lah, akak tergerak hati nak borong kuih dia.....akak pun tak ada rasa nak marah ke hapa.....akak pasti kuih2 yang akak beli banyak tu pasti habis di kerjaklan dek kawan2 Along Hadi...akak pesan dah kat Along hadi, kalau nak manis..ko cicah je la donut sambal tu dengan milo ke, kopi ke!! Along Hadi sengih ajer...badan masih suam2 , tapi dia kata hari ni lebih bertenaga dari semalam...mungkin kata2 penyedap hati , tak nak bagi akak bimbangkan dia...but he's a fighter ... dan Moga Allah beri Along Hadi kekuatan, ketenangan dan kesihatan yang baik utk menyudahkan paper hari Isnin dan selasa nanti


alamak...baru akak teringat akak nak kena setelkan si petai..tah bila lah akak beli...tutp2 jumpa dok tersorok dlam peti, dah hitam lebam dah pun.....pasti nya nak buat sambal tumis..masakan yang paling sesuai utk si petai kan! lepas tu nak kukus pulut atau buat lempeng....makan dengan sambal tumis petai.....pekena lak dengan kopi o kurang manis...huuuiiih wat a heaven..., tambah2 tengah sejuk hujan2 begini!
 lepas tu..akak ingat nak carik durian pulak...mana nak pergi..sekarang ni bukannya musim doyan...hemmmm!

salam ceria dalam ketenangan buat semua yek!!


17 comments:

Cheq Sue said...

sekarang ni xde dah nak jumpa kuih 3 singget kak...

hana said...

hahahahaaaa lawak sungguh la kak nih.... kira kita harus bersyukur lg la nih ye sbb 3 singgit wpon sepatutnyer semilan posen! hahahahaa... aritu en.somi pon citer selalu num air teh kosong singgit jer! kelmarin jadik 1.50!! perghhhhhh 'janji diratapi'! hahahaaa

Acik Erna said...

Assalam nik ja.alhamdulillah along hadi dah beransur pulih.pekse tak habis lagikan.semoga hadi berjaya dengan cemerlang.
Nik ja tu yang malas nak beli kuih kan.tapi kalau ditempat akak ni ok lagi.secukup rasa

Kak Nik Ja said...

cheq sue ..kuih 3 singgit dah semakin pupus...huhu...memang tak de nilai duit singgit ni...sesia jek agung kita tu berposing sakan depan not singgit!

Kak Nik Ja said...

ina..soon lah tu..rege kuih tu akan naik...kat sini memang...KL pun kekadang dpt kuih 3 singgit
amboi...50 posen terus teh kosong tu naik...mcm lah depa buh gula sekilo kan!...memang janji diratapi betul!huhu

Kak Nik Ja said...

assalam kak E...Alhamdullilah kak..syukur tak teruk..IsyaAllah..terimakasih atas doa akak
memang malas kak..nampak cun jek kuih tu...tapi makan..omak oi...kureeeeeng!!!!!

izahdaut said...

tu diaaa.. so far ok lagi kuih2 saya beli kat makcik tepi jalan tu.. ehh baru pasan, patut aa apam gandum dia baru ni sweet lite2 jek.. tapi sedap gak sbb blasah ngan sambal tumis kan. agaknya kalau mkn ngan kelapa kurenggg la skit.. lawak komen kak hana.. janji diratapi.. hahaha

rostina76 said...

Aduhaiiii,kuih lagu tu pun 40sen ka ?ingatkan masih 3 singgit......hehe,kat brunei kuih mostly 3 singgit yg bsr2 (tapi bila convert duit kita dah 2.48).....lagi mahai kan

rostina76 said...

Aduhaiiii,kuih lagu tu pun 40sen ka ?ingatkan masih 3 singgit......hehe,kat brunei kuih mostly 3 singgit yg bsr2 (tapi bila convert duit kita dah 2.48).....lagi mahai kan

Kak Nik Ja said...

kalau sweet lite2 , tak pe gak jah..ni langsung tak dek rase gula..lite pun tarak tau...hihi..janji diratapi utk rakyat jelah!hih

Kak Nik Ja said...

ros jgn convert...kalau convert memang mahai...tapi berbaloilah kalau gaji org di brunei bila convert duit mesia pun mahal gak...hihi
maksud akak gaji yang mahal berbaloilah dgn barang yg mahal..itu selari..tapi ini tidak..gaji tak naik, serba serbi barang naik dan makin mahal

Cendana Kasih said...

Salam kak Nik Ja.. gula naik ni, air kat pasar malam pun naik, kalo dulu rm1.00, sekarang dah rm1.10 ...tp kuih2 saya tetap sama harga dan maintain rasa manisnyer...

mama sara nur said...

peniaga tu betul2 nk cepat kayo kak Nik he he
apa la rasnya kan, tawau sah2 la kurengg sedapnya kan kak he he

Yati Omar said...

Salam kenal,

Betul leni kat kampung2 pun kuih ke, nasi lemak ke mahal.
Kdg2 saya rasa kat KL mcm lagi murah sbb byk saingan.

Jemput singgah blog saya.
http://mama-iloveu.blogspot.com/

TQ.

Kak Nik Ja said...

Alhamdulillah bagus tu noorma..bila meniaga bukan saja nakkan untung,...barakah dr Allah kita nak jugak kan......apsala noorama dok jauh sgt..kalau tak kita bleh sokmo kolling2 beli kuih frozen noorma

Kak Nik Ja said...

sapa tak nak kayo..hakak pun nak..tapi bila meniage menyusahkan org...hemmm sekejap je lah kaya!

Kak Nik Ja said...

salam kenal yati..tq singgah dapur akak ni...memang betul lah kata yati..kat KL makanan byk choice dan masing2 memang nak jual sedap2 belaka..kat sini masih kurang persaingan..so buat ala kadar pun org beli gak!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...