Pages

Wednesday, October 3, 2012

Makan itu adalah nikmat...

Assalamualaikum,

" tak leh makan mee, nasik, biskut, roti. spagh, mee hoon...bla, bla, bla...basically cut yur carbo!!"...itulah kata nya dari pakar diet yang pernah akak pergi utk mendapatkan nasihat
beh tuh...tak makan nasi nak makan hape? tanya akak

'makan tahu, ikan , sayur, ayam, steak...bla,bla bla....food that rich with protein"
akak angguk3x....beli jugak akak produk dia yang ribu raban tuh...di pendekkan crite...lepas makan produk dia yang mahal tu dan pantang makan makan bagai nak rak..berat akak turun...almost 10 kilo...akak hepi...yabaedabeduuuuu!!!

BUT...lepas seminggu akak stop, berat tu naik balik with no mercy.....huuuuiiish!!
nak ambil balik produk kesihatan tersebut...akak rase memang dah tak mampu dah...lepas tuh akak pikir punya pikir....awatlah akak senang naa tertipu dgn insan tu...sebenarnya nak kurus nih tak perlulah amek produk tersebut kan...just buat protien diet jelah...apasal akak tak terpikir b4 this..kalau tak, save duit akak ribuan ringgit

ini cerita benar berdasarkan pengalaman akak time2 dahulu kala tika kita tengah begitu obsess nak kuruskan badan...tadi.... puuuun ada jugak yang approach akak...menggunakan ayat2 yang sama utk menjual produk pelansingan mereka......oh soooo cliche lah depa nih....memang tak dak modal lain....setin susu dgn harge RM150, hanya bertahan 1 minggu...kalau sebulan udah RM600...waaah boleh bankrap ai macam ni tau !!! tu tak termasuk nak menten tiap2 bulan..lepas tu kan company nih pandai...buat brochure,,tunjuk testimoni...model org2 biasa yang dulu sebesar tong drum, dah boleh jadi keding macam ranting kayu (photoshop dan camera trick lerr tuh!)...jurujual dia pun depa pilih yang kurus kering gak macam tak makan setahun je...lepas tu memang ngaku guna produk nih..buat org tempting je kan!

so pesan akak ...kalau sesiapa yang masih mencari-cari produk pelangsingan yang tak bagi kita makan itu dan ini...baik tak payah lah beli...dan kalau apa2 produk pelansingan yang kata tak perlu berlapar atau bersenam jugak...adalah too good to be true !! tapi kalau dah hati teringin nak cuba dan ada banyak duit yang boleh di laburkan padanya...so no hal lah..!! tepuk perut tanya kocek sendirilah...:D

bercakap pasal perut...hakak nak kena pergi makan lah...hingga petang ni, hakak baru sempat capai berberapa keping roti dan jamah 2 suap nasi..ni nak kena pergi makan lah..kang lapar2...ade yang nak kena 'makan' kang!!!...:))

biskut makmur baru buat..hari tu raya tak dapt makan..so kita ulang buatlah...meh amek sebijik sorang yek! tak leh byk2..gula mahai looor!

Ceria2 selalu...resipi biskut makmur boleh cari dekat  lebel 'biskut' sebelah kanan sinun yek!

p/s:
terimakasih kepada yg tinggalkan komen utk n3 lepas...akak masih belum balas dan masih belum sempat BW..dek kerana kebz tahap kronik...:(
dan utk adek Tun Telani...akak dah pun disable kan itu word verification as requested...tak tau pulak bila menda tu dok menepek kat situ..!

14 comments:

Acik Erna said...

oooohhh tidak..kenapalah tayang biskut kegemaran ku..he he.
alkisahnya akak kan suka sangat biskut makmur..dah beli dah raya hari tu..sekali kan..anghah ada jamuan raya di opis dia..sedap2 je hangkut biskut makmur mak nya huhu..syedihnya..tapi akka halalkan

ibh_sue said...

Asslmkum kak
setujuuuu sgt dgn akak. Akceli sbenarnya kita boleh try diet sendiri kan. Apa pun tgk poket jg.
Sebijik ja ka bg. . Hehehee. . Gula mahal, nasib sue x kuat mkn manis. :D

Chik Mimi said...

Assalam kak nik ,happy belated besday ,maaf ye kak tak sempat nak check lagi insyaAllah nnti saya inform akak ye\

Bicara Kak Noor said...

salam mokwo aka Nik sorry akak confuse jugak nk komen tadi rupanya betul lah ni mokwo heeee sedap tengok biskut tu nak buat gak lah tuk raya haji nnti heee

Kak Nik Ja said...

alahai kesian kak erna...takpelah kak...redho ajelah..pahala sedekah pasti menunggu di'sana'

Kak Nik Ja said...

waalaikumussalam sue
ye la sue..ikut poket kita, kalau mampu berhabisan utk kurus..silakan lah..mcm2 boleh beli n mcm2 boleh buat...hanya sediakan ongkosnya ajaaa!
hihi..Pi Em kita kan tak bagi makan gula byk2!..ni nak sahut seruan dia lah nihhihi

Kak Nik Ja said...

assalam chik mi...tq100x...pasal koli tuh..tak apelah chik mi...tak urgent pun..take yur time yek!

Kak Nik Ja said...

salam kak noor...hihi..betullah ini ai...u no need konpius2 haah..hihi
kak nor ni biskut wajib buat...biar pun leceh..kita usahakan buat jugak sebb ramai peminatnya di rumah nih!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Assalamulaikum Kak Nik.. sha dah follow sini.. tq ya sudi singgah.. :)) wahhh sha sekarang nampak apa pun pulun! puas dah berdiet tak jalan malas dah hehhee.. tiap hari sapu sampah kat laman janji kuar peluh dah.. ;)

Rohah said...

salam kak nik,
sy pun tgh on diet..(hehe...malu nak ngaku..saya gantikan nasi ngan tahu @ tempe...kuih2 tu makan juge le, tipu kalau tak makan..ki2, memang tak tahan nengok kuih2 yg sedap).mintak2 mantain semangat dietku ini..huhu

Kak Nik Ja said...

salam shah..tq singgah n follow ai..nak kuar peluh tu lah yg mencabarnya bagi kita ni kaum ibu...kalau lah berlonggok depan TV boleh kuarkan peluh kan best...:))

Kak Nik Ja said...

salam rohah...all d best yek!!...elok jugak cut-off nasik..memang menggemukkan nasi itu...tapi akak pencinta nasi tegar..cukup siksa jiwa raga kalau tak makan nasik sehari!!...:(

zawani yusoff said...

Salam kak...saye amal protein diet gak mase puase br2 ni...berat turun 8 kg...weeee...klo nk diet mmg kene kurangkan mkn ns....mkn nasi skali sehari n ckit je....:) hope akak sudi jenguk to my blog...tq:)

Kak Nik Ja said...

salam zawani...akk setuju..dgn kurangkan nasi berat memang turun..tapi nak menten tu yang sungguh mencabar di buatnya...InsyaAllah ade masa nanti akak singgah..tq for droppin by!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...