Pages

Monday, February 15, 2010

roti paun


ari nih gambo kecik comel lote je...malas lah nak guna flicker..roti buat dalm dinihari semalam...uli2 sampai berpeluh..pah tuh baru boleh tidur nyenyak..sebab dah letih lah...tapi memang bagus..betul2 boleh excercise...malam nih mungkin nak buat lagik sebb tadik tak cukup..mokwo dapat mkn 2 hiris jeh! mulanye mokwo ingat nak buat ala2 loaf gitu sebb nak mkn ngan butter+ kaya pah tuh nak stim skit bg lembut..kot2 roti yg jadik tu keras...tapi lepas masak..mokwo potonglah..rase sehiris...emmmm sedap.. mcm kek skit2..tapi sedap..lembut..tak yah nak stim2..anak dara mokwo lak makan ngan sambal tumis,,,woaaahh tu yg sampai tak hingat kat org lain tuh...lain kali mokwo nak buh intilah or buh sosej mcm ros -jintan manis buat and maybe kena kurangkan skit gulalah..klau nak buat savoury bun..kan! worth trying! berbaloi baloi..hehehe..patutlah ramai dah try kata sedap nih! terima kasih pd yg sudi ssumbangkan resepi

ROTI PAUN(sumber : rnana , Forum Komuniti Teratak)




Bahan-Bahan


*300 gm tepung


*80 gm gula


*20 gm susu tepung


1 biji telur (saiz AA)


1 camca teh yis (campurkan dengan 1/2 cawan air suam)


1 camca besar majerin


1/2 camca teh pelembut roti (bread softener)


sedikit bread improver


3 bahan bertanda * saya timbang sekaliarung.. = 400gm semuanya..




Cara:


1) tepung + gula + susu tepung + bread improver = gaul biar bercampur


2) lubangkan tengah.. masukkan telur..


3) masukkan majerin


4) gaul rata then masukkan air+yis


5) uli then masukkan pelembut roti..


6) uli jadi doh (tak payah lama sangat.. asalkan dah jadi doh)


7) perap doh n biarkan naik.. (resepi asal suruh perap 2 jam.. saya letak kat luar rumah.. tak sampai sejam doh dah naik)


8 ) bentuk2kan... then saya letak majerin sikit kat tengah2 bun.. (macam tahi lalat laa)( mokwo glisskan aje ngan telur yg dipukul skit)


9) bakar about 20 minit @ 180C


10) bila dah masak.. gliskan dengan majerin...




*** lepas bentukkan tak payah tunggu dia naik lagi.. boleh terus masukkan kat oven.


.*** doh ni agak melekit.. so.. saya just tabur2 tepung je..


1 adunan boleh dapat 16 biji bun yang sederhana..


*** kalau mak saya dia tak tunggu doh ni naik pun.. lepas uli.. dia terus bentukkan.. then tinggal kejap then terus bakar..




Nota : Resipi langsung dari sumber.

1 comment:

Unknown said...

salam mokwo.
mengancam juga roti paun mokwo ni.
kakchik pun ada copy resepinya dari ros juga tapi belum ada masa nak buat.
tengoklah bila dapat beli tepung roti hujung minggu ni, boleh lah kakchik pula cuba.
home made bread ni memang laku sangat2.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...