Pages

Thursday, September 6, 2012

biskut raya paling ngetop...green peas!!

inilah biskut raya paling ngetop dari dapur mokwo nih...biskut green peas....biskut nih juga memakan kebanyakkan tenaga mokwo..tepung green peas yang mokwo guna hampir sekilo lebih....banyak daptnya....tapi semua orang suka, so memang tak sia2 buat banyak

bila dah gotel dan buat sebanyak tuh ..mokwo tak sempat dan tak berdaya dah nak amek gambo se butir habuk ...so kita guna gambo lama lah yek!!..aci kan!!!...:)).....(ini kes nak jugak bern3 walau tak dak gambo..:(..)

basic resepi nya mokwo guna Along Ros punya resepi ..tapi mokwo dah ubah sikit sebb amek idea dari Noorma CK...tq ladies!

sampai hari ni pun. biskut nih masih ade dalam setengah balang..ini mokwo punya daaa...mokwo nak makan sikit2 buat penghilang pahit mulut yang masih terasa...lagi pun biskut nih cukup best, sebb bila dah makan tuh, selera ajer nak minum air kosong ber-liter2...:)

kepada yang masih belum cuba..pastikan cuba yek....ade orang sampai tak leh nak stop makan sekuk nih!!!:D


biskut green peas II

bahan2:
1 cawan tepung green peas (tepung ni berwarna hijau dan boleh di beli di kedai menjual barang2 kek)
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula icing
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu besar tepung jagung (mokwo tambah)
1 sudu besar marjerin( mokwo tambah)
minyak jagung secukupnya

glaze:
kuning telur secukupnya

Cara:
  1. satukan kesemua bahan kecuali minyak jagung
  2. tuang minyak jagung sedikit demi sedikit dalam adunan tepung di atas sehingga adunan boleh di gentel atau di bentukkan
  3. ambilkan 1/2 sudu besar adunan dan bulatkan. buat sampai habis
  4. sebelum di bakar, glis dengan telur kuning di atasnya
  5. mokwo guna oven pada suhu 170 C selama 15-20 minit. biskut nih senang nak hangus, so pepandailah adjust oven masing2

10 comments:

Acik Erna said...

Assalam mokwo dah dapat tepung greepeas nanti nak buat jugak dulu pernah beli memang sedap

mama sara nur said...

assalam mokwo
memang best bisikut ni rasa masa raya kakak ipar punya he he thn depan msk list yg kena buat...sb memang sedap rasa kacang hijau tu kan

mokwo® said...

salam kak..nanti dah buat, koling2 kita ekk!!!:D

mokwo® said...

kalau org punya, tak leh rase banyak2..segan..nanti mama buat sendirik ekk...sedap dan simple nih!

Ayu said...

Assalam mokwo,
kita datng nak beraya ni..
biskut green peas ni pun was a hit in house..last year bila nampak aje recipe yang tak gunakan tepung green peas ni terus kita samabr & print..
kat spore ni tak ada jual tepung green peas ni..

no choice but to blend myself gunakan food processor..tapi puashati & berbaloi..

mokwo® said...

waalaikumussalam ayu..salam aidil fitri buat ayu jugak..kiat sini pun bukan nya selalu ade tepung ni..stok bermusim..only in bakery shop
waaah kena blend lagi..such an exrta work...but ayu nih memang rajin lah!!!:))

HomeKreation said...

Aslmkm MokWo. Wah dah buat juga ya. Sekut ni mmg no.1 dlm list fevret Along tp malang nya thn satu sekut pun tak tergentel.... kasi ler sebalang mokwo... cian kan kat Along....hehehe.

mokwo® said...

alamak along...sekuk nih dah abes dah pun...nanti along gentel buat dgn liyana yek!!

EmbunRosaliza said...

Assalam mokwo, akk takpernahlagi mkn sekuk ni, mesti sedap ni kalo mendapat sambutan hangat. Agaknya masa akk dlm kereta, mokwo yg sampai tu ya, nak buat mcm mana tak ada rezeki nak jumpa. insyallah lain kali kita jumpa ya

mokwo® said...

assalam kak ros....kitalah tuh...hanya sempat tengok kak ros bye2 ajer...tak pelah ade rezki kita jumpa lenkali!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...