Pages

Sunday, September 30, 2012

PSCCB....?

Assalamualaikum,
:D...sesekali hakak nak jugak guna short2 form nih ...PSCBB = Pumpkin Spice CheeseCake Brownies ...huuuih panjang namanya...senapas pun tak lepas nak nyobutnye!

bercakap tentang penggunaan gula nih...teringat akak tentang satu resepi nih yang menggunakan gula banyak jugaklah dari sukatan normal pembuatan brownies.

Bukan resipi ni sahaja, malah ade beberapa resipi yang akak ambil dari blog2 luar negara especially, yang kalau di ikut sebijik-sebijik...nescaya cukup 44 hari, memang InsyaAllah kencing manis di buatnya...:D
so akak tertanya-tanyalah...samaada kadar kemanisan gula dey ol, tak sama ker dgn gula kat mesia nih?....heemmm

atau, keadaan cuaca yang lebih sejuk menyebbkan lidah mereka kurang merasa kemanisan gula ke hape ekk?? musykil jugak di buatnya....atau dey ol nun memang suka makan manis2...nanti akak nak kena tanya dey ol sana, samaada dey ol ade kencing manis ke tak?...:)

ok lah akak letakkan di sini resipi nya , tried n tested...sedap, mudah dan jugak cukup cantik kejadiannya...penuh dgn rase rempah...tapi akak hanya letak secubit sahaja bagi setiap rempah ratus yang di syorkan...u ol nanti pepandailah ekjas sendiri yek!!



cuma sedikit frust, bahagian bawah, choc kek nya, MasyaAllah... maniiiiiiiiiss melenting, walaupun akak dah kurang kan gula pada kadar 3/4 cawan...so akak nasihatkan u ol gunalah hanya 1/2 cawan shaja...guna gula putih biasa yea...
in resipnya , akak copied straight from Beantown Baker's...Judy In Her Natural Habitat  ade sertakan gambar2 step-by-step yang cantik2....Tq  !...so feel free to go  there !

The recipe below is copied directly from Beantown Baker's blog.


Pumpkin Spice Cheesecake Brownies
Makes 16 bars
Brownie Batter
3/4 cup butter, melted
1 cup sugar (guna 1/2 cawan gula pasir--sukat dan kisar halus)
1 tbsp pure vanilla extract
2 eggs
1/2 cup all purpose flour
1/2 cup cocoa powder
1/4 tsp salt
2 tsp cinnamon

Cheesecake Batter
8 oz cream cheese, softened -
1 egg
1/2 cup sugar 
2 tbsp+2 tsp flour 
2/3 cup pumpkin puree 
1/3 tsp pure vanilla extract 
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp each ground ginger and ground cloves 

Preheat oven to 350F. Grease an 8x8" square metal baking pan.

Beat together melted butter, sugar, and vanilla, then beat in eggs one at a time.

 Combine dry ingredients and then gradually stir into butter mixture with a wooden spoon.

 In separate bowl, beat together cheesecake batter ingredients.

Spread about 2/3 of chocolate batter into prepared pan, and spoon cheesecake batter over.

 Dollop remaining brownie batter over cheesecake batter. Swirl the batters together by running a butter knife back and forth through the pan.

Bake for 40 minutes, or until center is set.

 Cool completely on wire rack and chill before cutting and serving.

6 comments:

Acik Erna said...

assalam Nik Ja..sayang..semalam baru cerita gula naik harga..hari ni daaah buat kuih manis ye he he

Kak Nik Ja said...

yelah kak erna cayang....ahaks...kuih muih kalau tak manis memang tak dak kick nya ...kita pernah ade terai guna gula tiruan...stevia...uweek tak shedap lahh!!...tulah sapa tokeh gula ni memang kayo!!

Marsita yahya said...

Salam Kenal,
singgah sini & join dulu...nanti dtg lawat lagi.
http://www.my-mintroom.blogspot.com

Kak Sam said...

Alamak, saya ni memang pantang gula berlebihan. takutttttt

tun_telani said...

salam kak nik... brownies mmg ditakdirkan utk jd manis.. hehe.. tu yg jarang buat, kalau x manis, dh x rasa mcm brownies dh ;p
ps: gula dh naik harga, pasni kene wat kuih yg savoury je laa ;p

pps: nnti akak buang word verification blh? susah sgt words dia. 2-3 kali klik baru blh komen.

mama sara nur said...

assalam kak nik ja
panjangnya...mesti sedap tu,lemak2 labu he he tgk memang menyelerakan
tp brownies sy pun kurang sikit,sekali je penah buat lam sudah he he

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...