Pages

Friday, September 14, 2012

apam Polkadot, tips dan terimakasih Kak Nor SG !

Assalaamualaikum,
Hari nih, buat sekian lamanya teringin sungguh.....akhirnya terbuat jugak si apam chomel ni...bila dah buat...mokwo nampak kejadiannya tak secantik yang di harapkan...mulalh nak kena cari sifu....:D

Rupanya banyak jugak pantang larang si apam nih yang dah mokwo langgar....hemmm tak pe lah kita jadikan pengajaran ekk! first timer...bisa tergeliat jugak tangan ni menge'dot' si apam chomel itew...tapi lelama makin seronok jadiknya...hilang sekejap stress yang melanda minda!!


so inilah tips yang telah di terangkan oleh kak Nor dan Rabiatun di facebook itu menurut pemahaman mokwo...kalau sesiapa ade tips lebihan yang mahu di tambah, harap jangan segan silu berkongsi yek! terlebih dahulu terimasih banyak2 buat kak Nor yang senantiasa sudi melayan songeh ku ini!!


1) kalau telur yang di gunakan tuh kecil, bolehlah lebihkan telur  atau lebih kan cecair ie susu yang di gunakan..supaya hasilnya tidak terlalu 'dry'.(guna susu fresh lebih baik)

2) pukul adunan sampai betul2 fluffy...sampai ringan..ie sekitar 6-8 minit pada kelajuan tinggi..barulah apam jadi gebusss

3)mencorak dan meletak kan apam dalam pengukus haruslah di buat dengan scepat mungkin...kalau tak baking powder akan bertindak balas dalam adunan menyebabkan apam di jangkiti 'jerawat batu'

4) isikan adunan batter hampir penuh kedalam papercup, so apam yang terhasil akan nampak naik dengan chantiknya

5) kukus apam dengan api yang sedrhana, tidak terlalu besar, supaya apam tidak merekah

6) apam yang di kukus terlalu lama sehingga masuk titisan air, akan menyebabkan apam mengecut


Resepinya mokwo c&p dari blog kak Nor Secubit Garam......terimakasih jugak buat Lily dari my resepi dan cik gu Ina dari Hanamemories...kerana telah berkongsi dan mengolah resepi yang sangat sedap lagi chome lotte nih !!

 RESEPI APAM POLKADOT
sumber asal : Lilydvalley MyResipi
olahan idea : hanamemories.blogspot.com

sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan
3 biji telur A - dari peti sejuk
250 gm tepung gandum
150 gm gula halus
170 gm susu segar (susu full cream)
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
1 sudu kecil esen vanila
Filling blueberry@strawberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna
papercup secukupnya
acuan lompang

Cara-cara
Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit (k.nor guna speed 6 menggunakan kenwood selama 9 min) sehingga likat dan agak ringan.

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.

Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).

Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.

Picitkan blueberry@strawberry filling secukupnya.(mokwo guna strawberry filling, tapi orang kata letak nutella filling lagi sedap!)

Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna adunan pilihan.

Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Api jangan terlalu besar bimbang apam akan merekah. (k.nor kukus selama 12 min)
* k.nor guna acuan lompang yg saiz besar sket dr biasa tu dan kukus apam selama 12min





20 comments:

mama sara nur said...

assalam mokwo
rajin mokwo i tqqqq sayang mokwo kongsi info utk apam dot dot ni
ank dara sy yg kecik skali memang suka i selalu suh buat tp mama nya malaslah he he
dah buat tp x berapa lembut la hu hu

zila norazila said...

sedap..lama x buat apam nie la:)

Bicara Kak Noor said...

salam mokwo
lama nya akak tak jalan sini lawa lah tengok apam tu macam nak je dua tiga empat kalau dpt tembam2 je anak akak suka snagat ni

dZana said...

aslmkum mokwo.. tq beri saya info pasal cutter tu.. dtg nk tumpng mkn apam polkadot mokwo ni.. mkn 2 3 ketul pun tak puas ni

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thank You mokwo...

Ayu said...

Thank you mokwo for the info..kita buat pun begitu juga terketar2 nak mengdot2 tu..
tapi mine used santan sebab nak kasi lagi lemak walaupun lemak kat badan dah penuh ..heheh..cantik apam tu mokwo..oops did i say something wrong?..hehe gurau ya mokwo..selamat hari raya maaf zahir batin..

Acik Erna said...

assalam mokwo..belum pernah buat ni..rasa macam teringin nak mencuba,,tapi tak tau lah boleh bersabar ke tidak nak menge'dot' nya ni..he he

mokwo® said...

salam mama...nanti try lagik yea..mokwo dah tengok resepi yg mama buat guna sukatan chawan tuh...pun ok gak...pukulnya harus betul2 kembang ya,,,supaya betul2 gebu....mokwo punya pun memang tak brape gebu nih...tapi nak makan bolehlah!

mokwo® said...

mokwo pun berkenan gak rasenya..lemak2 manis..di tambah filling dia lagi...sekejap jer abis

mokwo® said...

salam kak noor.....tu lah lama tak nampak kelibat kak noor...rindu lak! meh amek kak sebelum habis ku ngap!

mokwo® said...

waalaikumussalm..itu no hal one! boleh, meh lerr tumpang mkn teman kak noor tuh1

mokwo® said...

yur welcome kak!

mokwo® said...

wooaahh manyak noty ehh!! hihi...mokwo dah tengok resepi ayu tuh..memang resepi ori ye dari apam blossom...kalau tekak veteran mokwo nih memang lebih suka jenis gitu..tapi bebudak lebih suka lah yang letak filling moden nih!

mokwo® said...

assalam kak...buatlah kak...rase seronok lah mengdotnya walau tak secantik mane....kak buat, nanti kita tolong ghase..hihihi

Cendana Kasih said...

salam mokwo...dah cukup cantik dah untuk orang yang pertama kali mencuba...dah boleh jual dah ni...hehe

mokwo® said...

salam noorma..jual?? ya ampun...tobat!!!hihi

inahar ali said...

wah..tomei..tomei..cun woo apamnye tuh..bak pn.doc 2 ketui!!

mokwo® said...

meh3x amek...nak seloyang pun tak pe..wat pengubat lara...hihi..mokwo bila stress memang makan banyak!

Mas said...

mokwo..
mas pun baru sekali buat apam dot3 nie...
kadang2 rasa ketagih gak nak buat lagi kan..he3

Kak Nik Ja said...

salam mas....bila jadi memanag seronok dan ketagih, kalau tak jadik...huhu bole hangin sebadan....:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...