Pages

Tuesday, September 18, 2012

Cucur Udang Tembam lagi Tembun...:))

Assalaamualaikum...
Lewatnya mokwo Kak Nik  tido semalam......lepas hantar amny ke sekolah pagi tadi, mata mokwo Kak Nik macam tak moh bukak...duduk punya duduk atas kerusi...mokwo Kak Nik boleh tertido ( adeh tergeliat jugak halkum ku nak membiasakan diri dgn nickname baru nih!)

dalam tido tuh akak bermimpi yang akak sedang tido di atas timbunan wang kertas...Indahnya mimpi itu, yang hanya sekadar mimpi...:))

Hakikatnya, akak bangun tersangat lewat, melayang masa yang ibarat emas buatku.......pukul 10.00pagi baru sedar...plan asal nak pergi ke bank 'cap kepala rimau' di awal2 pagi, terus terbatal (esok jelah!)....

akak goreng nugget lebih kurang ade sedikit udang..kita bagi dia perabih lah...akak buatkan cucur udang...
ligat akak bersilat masak(ececeh), sebab nak bagi si kakak makan sebelum pukul 12.00 tghhari

tapi akak ngaku, kalau akak masuk Master Cep tu...dah lama akak kena disqualified...sebab dalam masa 2 jam tuh akak hanya sempat goreng nuggets n buat cucur udengs ajerrr!!!...:(

mana tak lambat...dalam dok masak2 tuh lah nak basuh n sidai kain, nak mengemop lantai, nak belek2 buku resepi...:D...tu belum bukak blog lagi tuh...kalau dah bukak blog pepagi.....lagilah..alamat tak masak, gantung puyuk ajelah...:))

gambar cucur secara candid, dgn bertemakan 'longgokan'

so, tanpa banyak bicara..moh tengok resepi nya yang mokwo akak (adeh tershasul lagikk!) buat...
resepi asal dari Mat Gebu Dapur Tanpa Sempadan yang di terbangkan khas ke dapur Izah Muffin Lover...akak cedok dari dapur Izah ajerr!! terimakasih yeaaa....

Sedap !! akak tambah telur n sedikit baking powder utk kulitnya yang lebih garing

akak gandingkan dgn kuah kacang ...belen kelmarin punya! cair skit sebb dah di tambah air bagi kuah jadi banyak !!

CUCUR UDANG TEMBAM
resepi : CMG 


BAHAN-BAHANNYA :
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel
1 biji telur di kocok (kak nik tambah)
1 sudu kecil baking powder ( kak nik tambah)

BAHAN SOS LADA :
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam


CARA MEMBUATNYA :
Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam, telur dan baking powder dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.

UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan

UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...

pesan akak: kalau nakkan cucur yang cepat di masak..akak suka guna sudip yang kecil..dan udang tu pula akak akan oles dengan sedikit telur sebelum di letak di atas adunan cucur sebelum di goreng, so udang tak jatuh berterabur

14 comments:

Liza said...

salam kak nik ja, terliur pulok Liza tgk udg tu dok berposing....hihihii
cucur ni peberet Liza n family, kalau buat kompem sekejap je licin...

Acik Erna said...

assalam nik ja..biasa2kan la lidah tu ehe salah jejari tu menulis nickname baru..he he..seronok le pulak dengan nama baru ni..
nak tulis tembam tu kecik2 sikit ye..ada yang terasa nanti..ha ha

Chik Mimi said...

assalam kak nik wah bestnya cucur udang tu lama saya tak buat

Kak Nik Ja said...

salam liza...udeng tu tengah posing seksa tuh..hihi..yep cucur udng memang sedp..kekadang bercinta gak nak wat coz kena tunggu yis kembang

Kak Nik Ja said...

assalam kak...hihi next post kita tuilis tembam tuh kecik2 yek!! tapi ade ke patut kawan kak erna tu kata kak erna dah gumuk..tang mana gumuk nya pun kita tak nampak !!

Kak Nik Ja said...

assalam chik mi...akak pun bukanya selalu buat..tapi kalau nak makan tuh..akak buat, memang puas hati!!

Norzie hany said...

Assalam kak Nik.
Sungguh menggoda cucur udang yang tembam tu.

Mas said...

hmm..memang tembam cucur akak tu..
nampak menggoda laaa

Kak Nik Ja said...

assalam norzie...cucur udang memang bila2 pun sedap dan menggoda...auuuuw!

Kak Nik Ja said...

ingatkan pipi ku ajer yang tembam...cucur pun tembam gak..hihi...nanti buat yek mas!

Rohah said...

Salam Kak Nik,kiranya dah lama tak menyinggah sini...Dah tukar nama ye kak..sedap nama tu.Waa, ada kaki ayam ye..Semalam sy pun baru menyental kaki ayam..hisap2 jari jemari dia tu lagi..mmg sedap..

Kak Nik Ja said...

salam rohah...ye lah .rohah kemane pergi..senyap terus...kaki hayam..huuuiiih sedapnya..patutlah kita ni awet mude...hihi

Mohd Huzaini Hassan said...

Terima kasih.. tengah mencari menu untuk cucur udang

Anonymous said...

salam kak.apa beza letak telur atau x?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...