Pages

Wednesday, February 20, 2013

Nikmat nya makan pizza!

Basic pizza dough recipe
Assalamualaikum,
ohh tidak!!! brape kali dah akak tulis, padam...tulis , padam lagi.. ini n3....adohai....gini lah kekdah nya kalau dah lama x blogging......nak terbit satu, satu ayat..punyalah payah nyeeeeer..tapi bila dah keluar tuh...bleh sedap pulak merapu...kan!!!..:)

Apa kahabar u oals semua...kak Nik harap semua dalam keadaan yang baik dari segi fizikal dan mental yeah...kalau sakit tu...jgn lupa pergi berubat dan makan ubat....jangan biar simpan penyakit tu sampai jadi parah....kita jugak yg susah...lagi pun badan kita punyai hak untuk menjadi sihat !

oklah hari ni Kak Nik nak share satu resepi pizza doh yang cukup asas dan senang juga...tak yah keluarkan penimbang...tu yg akak paling suka.....:D

resepi ni Akak adaptasikan dari sebuah buku masakan yg Kak Nik beli setahun lepas...lama jugak peram buku ni ekk! kebetulan hari Ahad lepas, anak2 mengeluh dah lama tak makan pizza.....lappy tak dek pulak depan mata...Kak Nik mulalah selongkar buku2 resepi yg Kak Nik beli suatu masa dahulu......jumpa resepi ni dan akak dah olah supaya resepi ni menjadi sgt handy...senang nak ingat dalam kepala...so next time nak buat di mana-mana tempat pun mudah...al maklumlah kekadang balik kampung pun mama akak request nak makan pizza jugak...!!

toppin nya pulak...ikutlah apa2 yang ade dalam stok u oals....Kak Nik biasa guna ready made sos spaghetti kimball or prego dan letak cheesy sosej......simple dan mudah...kekadang dah tak dak arah nak buh ape, Kak Nik lenyek2 isi tuna dgn mayo, di tabur dgn cheese banyak2 .....daaaahh!

Bagi Kak Nik ni...kalau memasak biarlah yg mudah2 ajer...yang penting sedap dan semua suka!
ok lah ini, resepi...kali ni gambo banyak skit...terlebih ghajin 'menembak' lah katakan! :D

doh selepas di uli
topping;
sos spaghetti kimball/prego
sosej yang sudah di celur dgn air panas
bawang besar- potong bulat
buah zaitun- hiris
cheese secukupnya

 cara2nya:
  1. satukan semua bahan kecuali minyak dan air.
  2. tuang air sedikit demi sedikit semasa menguli hingga habis
  3. masukkan minyak masak. uli lagi sampai doh nampak sebati dan licin. kalau tak larat bolehlah guna mixer ke, FP ker atau BM
  4. sapukan minyak dalam mangkuk yang besar. masukkan doh yg telah siap di uli tadi
  5. tutup dgn kain bersih yg lembap. perap 40 min. bergantung pada suhu bilik hingga doh mengembang 2 kali ganda
  6. tumbuk doh utk keluarkan angin, bolehlah di gelek bentuk bulat dengan ketebalan 1 inch
  7.  perap lagi 30min sampai nampak doh mengembang sedikit
  8. panaskan oven pada suhu 160 C
  9. bakar doh pizza yg dah di cucuk dgn garpu selama 25min.
  10. keluarkan doh. letak sos tomato, tabur topping dan cheese
  11. bakar semula pizza selama 25min
  12. hidangkan panas atau sejuk....pizza ni senantiasa lembut
doh selepas proses mengeram yg pertama. bila tekan tengah doh...lubang akan terbentuk...makna nya doh dah sedia utk di gelek

dok dalam oven..guna api hanya sekitar 160 C ajer tau..so pizza tak hangus dan doh dapat mengembang secukup-cukupnya!

haha...1st time Kak Nik jumpa cheese yg degil, tak moh cair bila di bako! bertuah punya cheese!

tested n approved...verdict: yummeh!

Friday, February 8, 2013

Apam nasi tak ter'rainbow"

Assalamualaikum,
1st....hip, hip hooooraaaaay.....:)...bebudak sekolah cuti seminggu!!! so that's mean...tak perlulah akak bangun seawal 5 am utk sediakan keperluaan anak2 kesekolah.......utk seminggu nih alarm clock akak hanya berbunyi pada pukul 6.30am....so i got xtra 1 and a half hour sleep...heaven!!....but pokwo still wakes up at 4am or 5am....he is the 'early bird' type....kekadang akak naik segan jugak....akak tido sedap2 , pokwo udah siap sedia bangun awal2....macam lah akak lebih letih kalau nak di bandingkan dgn suami akak yang bertungkus lumus mencari rezki di luar sana dari pagi hingga ke malam.....tapi kalau dah akak ngantuk....semua tu akak tak hingat dah....haiiis macam mana lah akak nak di calonkan sebagai isteri mithali ??? apa2 pun syukur Alhamdulillah akak di kurniakan suami yg baik...moga dia tetap beriman dan baik sampai bila2...amiiin!

berbalik pada resepi hari ni....seperti kata kak noor...kalau nak buat apam nasi ni utk breakfast, kenalah bangun awal2 lah...sebab kekdah pembuatan nya yg memerlukan pada pemerapan selama 1 atau 2 jam bergantug pada suhu sekitar dapur kalian...akak pulak hanya sempat perap 45 minit jek ...sebab nak berkejar menghantar si kakak ke sekolah petang ...so akak kena sudahkan segala sessi memasak sebelum pukul 10 pagi lagi!



resepinya akak tengok tak banyak beza dgn resepi apam nasi yang lain...tapi resepi ni akak suka sebab rase manis nya just nice..! kebetulan nak beli kelapa parut pun akak tak sempat, akak makan begitu sahaja pun dah sedap.......nak buat ber'rainbow' pun macam tak sempat jugak...akak hanya bubuh 2 jenis kaler dan kukus dalam acuan putri ayu.....memng ayu jek kejadian nya....:D

oklah lah lets check out d recipe...akak copied frm blog Bicara Kak Noor.....tq a million much to kak Nooriah Dan Naim!!


Apam Nasi

BAHAN NYA

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
 1 cawan gula boleh tambah atau kurang
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Kelapa parut putih secukupnya


Cara nya
Masukkan semua bahan2 kedalam mangkok besar kecuali nasi dan air, gaulkan dan ketepikan kejab
Kisar nasi hingga betul2 hancur dan campurkan dengan bahan2 yang di gaul tadi dan biarkan sebati
Perapkan selama 3 jam atau lebih sehingga adunan naik dan ber awan
Panaskan kukusan terlebih dahulu


UNTUK apam kali ni kak noor bahagikan kepada 5 warna, saje suka2 tengok rainbow kat apam ni, buatlah ikut kreativiti sendiri, kak noor selang selikan warna tu maka jadi lah seperti yang di atas tu... (kak Nik hanya buat 2 kaler ajer!)


Masukan adunan dalam acuan dan kukuslah selama 10 ke 15 minit untuk acuan yg kecil tapi kalau guna tray yang besar lebihkan masa kukusan lah
Dah masak gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan sedikit garam
Lepas tu boleh lah dihidangkan dengan kopi kaw2 ke! teh kaw tarik ke! terpulang fav masing2 lah tapi bagi akak mestilah kopi kaw2 punyeee

Monday, February 4, 2013

sungguh ku tak sangka!!

Assalamualaikum....
Aduhai anak.....andai kau tau betapa beratnya memikul tanggung jawab sebagai ibubapa.....pasti tak ada satu pun nasihat ummi dikau engkari.....!

minggu lepas...berakhirlah sudah episod 'gantung tak bertali' pada Along Hadi......Along Hadi sudah melangkah kaki ke sekolah...Kak Nik boleh mengurut dada...legaaaaa
Along HAdi ...last 3 years ago!! chubby ehh!
 mana tak risau...sejak lepas PMR tahun lepas hingga awal febuari, along hadi di 'beri' cuti panjang...semuanya gara2, prosedur penukaran sekolah yang penuh protokol itu dan ini...di campur dengan  salah info dari pihak Akak dan pihak jabatan pelajran juga jabatan Agama Islam negeri....terkonteng-konteng lah Along Hadi di rumah sorang2 sedangkan kawan2 yg lain yg seusia dgn nya telah hampir sebulan kesekolah..

dah jadi kat batang hidung akak sendiri ..baru lah akak tahu bahawa...pelajar2 yg bersekolah dari darjah satu hingga darjah enam di sekolah agama swasta..tidak di benarkan masuk kesekolah secondary school yang gomen punya...dan pelajar2 yang lepasan secondary school (lepas PMR) sekolah Agama swasta pula tidak di benarkan sama sekali masuk sekolah berasrama penuh no matter what are their PMR's result...even nak masuk sekolah menengah aliran agama biasa pun...alahai seksa yang amat.!!!!!

...puas jugak lah kami merayu kesana kesini, pergi dari satu sekolah agama ke sekolah agama yang lain.....mujurlah ada satu sekolah yang nak terima Along Hadi...Syukur banyak2 kehadrat Ilahi.....terima kasih jugak buat pengetua Sekolah Datuk Sheikh Ahmad yang cukup prihatin atas apa yang menimpa Along Hadi...moga Allah swt murahkan rezki buat beliau sekeluarga!! amiiinn.

apa-apa pun...menjadi iktibar buat akak sekeluarga...dan akak jugak agak sedih kerana....nama ajer duduk di negara yang mengangkat Islam sebagai agama rasmi dan ada pemimpin yang mengaku beragama Islam...tetapi sekolah2 aliran agama seperti di 'anak tiri' kan...tak banyak sekolah agama di Negeri Sembilan ni...:( ....walhal permintaan cukup banyak...contohnya...di Senawang ni....tidak ada satu pun sekolah menengah aliran agama di sini....tapi penduduk Islam di sini cukup ramai...apa masaalah tu pun akak tak tahu.....kalau benda ni berlaku atas kepentingan politk...akak rase soooo sad lah!

tidaklah akak hantar anak2 ke sekolah untuk menyokong mana2 parti pembangkang ke hape...akak hantar diorang utk belajar..memperkayakan ilmu di dada utk di manfaatkan kepada agama dan bangsa di kemudian hari...In Shaa Allah!

lagi satu...akak tak paham...tak boleh ke semua sekolah nih di standard kan utk memakai kasut putih ajer.....nak cari kasut sekolah hitam time2 lepas bukak sekolah ni pun satu hal dan memeningkan kepala...jelajah akak sselurh somban utk cari saiz kasut hitam yang sesuai utk Along Hadi tapi tak jumpa...tup2..jumpa jugak sepasang., the one and only, last kopek.... kat Tesco Senawang ni...

walau apa pun yang dah berlaku...akak nampak ianya menjadikan Along Hadi lebih bersemangat utk ke sekolah...mungkin itulah hikmah di sebalik nya...bila kita dah dapat benda yang payah utk diperolehi, kita kan lebih menghargainya...

well hopefully semangat Along Hadi akan berterusan bukan sekadar hot2 ciken sh*t udah lah kan.......errrrk macam semangat berblogging ummi dia sekarang nih....:D...macam mane nak dapat semangat...sebb asyik dok jamu nasi vongkos semedang....:))

 dah lama tak masak ni..memang lah naik subur penyakit 'tak rajin' menempek dalam diri nih kan!!! tak rela tapi seronok lah puloook!!...:D

to all...take care!



Wednesday, January 23, 2013

Kari kepala Ikan Special

Assalaamualaikum,
terasa nak makan karilah pulok.....kali ni buat kari guna kepala ikan merah......aaaarh awesome !



Resepi campak2 dari kak Nik....tulis jugak akak kat sini... kalau tak tulis nanti hilang , Akak jugak yg rugi...sebb akak ni pesen main tulis resepi kat cebisan2 kertas...habis masak, kertas kemana, resepi kemana ! :D...
sudah masak kari ni pokwo nak makan dgn roti canai...akak suruh dia beli ajer di kedai mamak berdekatan...lepas tuh akak nak kena pergi sekolah anak dare ku...nak amek duit bantuan sekolah RM100 hinggit.....yg jenuh nya nak kena menadah telinga dengarkan ceramah patriotik YB dari Rembau....hemm tak kosa den!

dapat duit RM100 hinggit....tapi lepas tuh kena bayar yuran PIBG, RM120 hinggit!....nampak gayanya akak kena bawak duit xtra lah...:(..eloknya duit tuh tak yah bagi kat mak bapak kan...bagi kat sekolah jelah siang2...kan sonang kojo!

nway inilah resepi nya...memang panjang skitlah list dia...tapi sgt sedap dan bau wangi bila di tumis....

KARI KEPALA IKAN SPECIAL

2 kepala ikan merah ± 1 kilo
sedikit air asam jawa
-basuh bersih dan rendam dgn air asam jawa utk 15 minit
-basuh bersih dan toskan

Bahan tumis (*di tumbuk):
½ sudu kecil ketumbar*
½ sudu kecil jintan manis*
½ sudu kecil jintan putih*
5 ulas bawng putih*
5 ulas bawang merah*
1 " halia*
1 bunga cengkih
1 bunga lawang
1" kulit kayu manis
1 buah pelaga
 2 tangkai daun kari
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu kecil kas kas
4 sudu besar serbuk kari ikan di campur dgn sedikit santan cair hingga menjadi pes
1 biji kelapa (perah dan ambil 1 cawan santan pekat dan 1 ½ cawan santan cair )
2 sudu kecil pes asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya utk menumis

2 biji tomato- belah 4
4 bendi- bersihkan dan goreng hingga sedikit layu

cara2:
  1. panaskan minyak dalam periuk.
  2. tumis bahan2 tumbuk bersama-sama bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kayu manis dan daun kari hingga naik bau
  3. masukkan pula pes serbuk kari, sos tiram , sos cili dan kas-kas
  4. msukkan santan cair...didihkan hingga rempah dah tak rasa pahit
  5. masukkan pula santan pekat, perisakan dgn  asam jawa pes, garam dan gula secukup rase. didihkan
  6. masukkan kepala ikan hingga msaka
  7. kecilkan api . bolehlah masukkan tomato dan bendi...sedia di hidang!



Wednesday, January 16, 2013

Batter gorengan yang lemak ranggup !

Assalaamualaikum.....
ligat kaki Kak nIk mencari pisang utk di buat goreng......pergi ke kedai berdekatan .....yileek!
pergi pasar tani....jumpa pisang.....nak beli....tapi penjual tu kata, pisang tuh dah ade orang booking....dia kata lagik...pisang utk di buat goreng memang hampir tak cukup sekarang ,sebab ramai naaa yang dah meniaga pisang goreng petang2.......kebanyakkan org borong banyak2, bukan macam akak nih......amboi!!! eksen nya dia ekk! bukan rezki Kak Nik hari tu

tup3x...pagi tadi pokwo balik...sengih2....tengok2, dia dah belikan 2 biji cempedak....hoooray...musim cempedak sudah mari..haaaa.....apa lagi...menggoreng cempedak sakan lah kita.....

so moral of the stori....Rezki dari Allah tu banyak..kalau tak dapat yang dihajati, bersabarlah.....Allah akan ganti dgn yang lain pula...mau senantiasa bersyukur...sebb bila kita bersyukur...rezki itu akan senantiasa cukup...In Sha Allah !


Kak nIk cuba goreng cempedak dengan batter gorengan yg di kongsi oleh Cik Gu Ina....tq Ina yng sanggup jadi Private Investigator, soal siasat mak cik goreng pisang berdekatan dgn umah dia.... :D...ini adalah batter goreng pisang yg paling sedap pernah Kak Nik buat sendiri...mungkin sebab ade letak telur...yang menjadikan batter ni lemak2 ranggup gitew...marbeles!...Kak Nik tambah juga bijan....aduh,duh,duh,,,akak makan kerak dia jer...keranchi krup, krap, krup, krap!

tq Ina dari Hana's Family...ijinkan daku tempek di sni pulak resepi nya...jgn lupa kirim salam kat mak cik goreng pisang tu yek!!

RESEPI  BATTER GORENG PISANG
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 biji telur - size kecil
  • 1 sk gula
  • 1/4 sudu kecil air kapur - jgn terlebih nanti pahit
  • serbuk kunyit @ pewarna kuning
  • 1 cawan air (Kak Nik guna 2 1/4 cwn )
  • 1 sudu besar bijan (kak Nik tambah)
  • garam
  • keledek atau pisang atau pilihan yang disukai
Cara-cara
  • Satukan semua bahan kecuali bijan, keledek@pisang ke dalam blender. Blend lebih kurang 2 minit sehingga semua sebati.
  • Tuang ke dalam mangkuk.campurkan bijan... Sementara itu panaskan minyak.
  • Uji kepanasan minyak dengan merenjiskan adunan tepung ke dalam kuali. Bila berdesir maknanya sudah cukup panas.
  • Celupkan keledek@pisang ke dalam adunan. Goreng hingga keperangan.
  • Angkat dan toskan. Sedia dihidang.

Tuesday, January 15, 2013

popcorn lagik !

Assalaamualaikum,
Akak tak suka tengok movi di panggung....tapi kalau pegi shoppin complex...akak akan cari dia punya panggung wayang....semata-mata nak beli popcorn...tapi itu dululah

masa baru2 kawin...sekarang tak kosa haku! senang beli di pasar2 malam ajer...murah dan sedap jugak....siap ade kaler maler lagik kan!



ok lah tak yah ngomel panjang2...respinya Kak Nik dah pernah letak sebelum nih...boleh refer di SINI....
pesan Kak Nik...kalau boleh.sebelum menggoreng popcorn....gunalah kuali yang agak berat ie koli yg mempunyai lapisan bawah yg agak tebal...supaya popcorn masak elok sekata dan tak mudah hangus

hati2 jugak semasa membuat karamel tu...jgn di sentuh syrup yg panas kalau sayangkan kulit mulus anda....:P

terimakasih sekali lagi padapemilik asal, Aludra dari My Resipi ..mudah dan simple!

 apalagik!...popcorn semangkuk dah ade...jom kita nengok movi.....errrk movi kat astro je lah....:))....tak pun akak suka tengok cerita Kemah Keming by UAI....boleh tersembur popcorn dlm mulut dibuatnya...dalam berlawak ade banyak Ilmu yang berguna....I loike!

                                                               POPCORN

bahan2:

2 sudu besar marjerin
4 sudu besar minyak masak
1/2cawan jagung kering secukupnya
sedikit garam

cara-caraPanaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
Ni rupa jagung kering tu..
Tambah Karamel [Optional]
 1 sudu mentega/margerin
5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
sedikit air jika perlu

Untuk Karamel [Optional]
  1. Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.
  2. selepas sejuk sedikit...ratakan popcorn di atas dulang pembakar yang di alas dgn baking paper,
    bakar pada suhu 160 C selama 10 minit utk meranggupkan popcorn


Sunday, January 13, 2013

السلام عليكم

Assalaamualaikum,
aiiiih......kekok lak bila dah lama tak menulis nih!!!
apa khabar u aols semua...pembaca blog kak nik yang akak hormati....di harap moga2 berada dalam keadaan sihat dan tenang2 selalu yek..(mcm karangan surat tak rasmi je ni!....:) )

Kak Nik?... Alhamdulillah....cuma masih dalam proses adaptasi lagi...al maklumlah tahun baru nih..datang pula dengan pelbagai cubaan baru...jadual pembelajaran dan tempat belajar anak2 juga sudah berubah...nak menyesuaikan situasi begitu lah,,,,menyebabkan masa hakak begitu terhad untuk berbloggin,...nampak gayanya, memang lepas nih hakak kena 'slow n not so steady ' dgn bloggin ni...sampai keadaan mengizinkan...( tahun depan lah kot)

terimakasih sekali lagi kepada yang sudi singgah, bertanya khabar dan siap ade bagi motivasi lagik tuh!! hihi...i really appreciate it!

setiap hari hati terkuit-kuit nak bukak blog...setiap masa tangan terasa gatal nak pegang kamera.....tapi apakan daya....bila nak buat itu semua...jam dah menujukkan pukul 12 tengah malam....tentunya aktiviti tido lah paling bagus utk di buat...tambahan lately.... dek kerna kepenatan kerja2 di siang hari...tido malam bagi akak sudh menjadi sesuatu yg enteng....berlabuh ajer punggung di recliner....mata akak terus pejam n zzzzzz...selamatlah akak dlm dunia mimpi yg pelbagai...kekadang..akak tak sempat nak mimpi pun dah bunyi dah suara Maher Zain dok In Sha Allah 3x (my alarm song....) kejut kan akak sebelum subuh....:)

since xtiviti memasak sangat kurang sekarang...banyak juadah Akak paksa rela beli ajer....banyak tak menepati piawaian domestik...anak2 pun asyik komplen...tapi bila perut dah lapar...yg tadi kata tak sedap pun boleh licin...;).....budak2 kan...macam2 kerenah nya...!



yang ni pulak..gambo kuih akok yang Kak Nik beli berdekatan pasar Ampangan....Akok ni pelik skit...sebabnya...kekadang rase dia sedap, kekadang....hampir tak rase ape2....agak ikut mood pembuat dia tak!! Kak Nik pernah buat akok nih sendiri tak lama dulu... hanya bakar dlm muffin tray..buh dlam oven...tapi kesedapan dia tak samalah dan jauh dari kesedapan akok yang di panggang dgn arang dan sabut kelapa, dalm acuan bujurnya yang tersendiri


kalau balik kampung di kota bharu...kuih akok nih akan jadi buruan pokwo....akok yang paling sedap bagi Kak Nik ialah yg dijual di pasr peringat kota bharu....lepas tu di pasar ketereh dan bazaar ramadhan di kok lanas...akok yang lemak seimbang antara telur dan santan fresh... dan tak terlalu manis tuh...memang terasa mencair bila masuk dalam mulut tau!....heemmmm....hemmmm...

hah...sori lah kalau Kak Nik buat u oals terliur....nak bagi resepi dia pun akak tak tau....kalau ada sesiapa yang punyai resepi akok yang best tuh....info2 lah ye kalau sudi!
oklah...akak pen off dulu di sini...nak cuba edit gambo2 yang banyak dok dalam kamera Kak Nik ni...lately nak amek gambo pun terasa kekok, gambo lak jadik comot semacam jek.......tapi takkan nak upah fotographer kooooT!....yo yo orrr je kan!
take care !!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...