Pages

Saturday, February 6, 2010

Ayam panggang ala kenny rogers



dok elok terdampar jek ayam tuh eeekk!..tak dapat nak posing2 lah cik ayam ooiii..mokwo dah masuk dlm bekas tuperware utk di bawa berjlan2..so dok elok2 yek!..tapi sapa lak dah kidnap part tongkeng ayam tuh...mokwo punye favourite tau...anak sapalah yg gatai tangan!..well anyway..ayam nih mokwo makan dgn salad timun simple je..potong timun , buang biji , hiris alus..pah tuh campaur ngan mayo..di tabur sedikit daun pudina hiris..sekali hadap je..dah abis..memang sedap lah..ayam nih ikiut resepi yg di blog Hana jepun...byk gak resepi dia yg mokwo dah try..sedap dan menarik belaka..tq very much Hana..krim salam kat Darwisyh yah!!

izin kan mokwo c&p kat sini yeh!...

1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)

Bahan-2 untuk make up ayam :

3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang, mokwo pung same
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega
Cara-cara
Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.

Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.

Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.,mokwo pung

Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.

boleh di hidangkan ngan salad ke, roti ke, whipped potato..suka ati lah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...