Pages

Sunday, February 21, 2010

pau lan ieza myr


nak tau asal-usul resepi nih bleh tengok kat umah Hasue-ILML kat sini..
disebabkan resepi asalnye byk sgt..mokwo tterpaksa edit utk 1/3 adunan..rasanye mamaFahmi pun buat sebanyak nih...gebus memang tak dinafikan lagih..paling seronoknye tak perlu tunggu lama2 utk proses kembang kempis nye..kejap dah naik..dan mase ngukus pun hanya ambil 10 min saje..cepat masak, cepatlah makan..suke, suke.,suke.kuih gini....yook kita ngepau..!terimakasih banyak2 buat mereka2 yg telah berkongsi resepi nih!

Bahan-bahan (A)

100gm Air Suam
70gm gula
6gm Yis Segera - Mauripan ( mokwo gune 2 sk)
Bahan-bahan (B)

3100gm Tepung Pau
20gm Vegetable Fat Special for Pau (mokwo gune shortening biasa je)
60gm air
1/2 sudu teh Bread Softener
1 sudu teh Crescent Baking Powder
1 sudu teh Minyak masak
Cara-cara

-Masukkan semua Bahan A..
air suam kedalam mangkuk tambah yis segera dan gula. Campur hingga sebati dan biarkan selama 10 minit.
-Ayak tepung bersama crescent baking powder. Kemudian campurkan tepung tadi bersama bahan B yang lain dan campur dengan bahan A tadi.
- Uli dengan tangan atau masukkan kedalam mesin buat roti sehingga sebati dan menjadi doh.
-Rehatkan doh 20 minit, kemudian bahagikan 30gm ke 50gm, Rehatkan lagi 10 minit
-Bulatkan doh, masukkan kan inti ikut suka..contoh kacang ker, kaya ker, kari daging ker ikut suka.... dah siap masuk inti.
-.Tutup dengan plastik semua doh.. rehatkan lagi 20 minit ke 40 minit.. untuk naikkan doh tadi menjadi besar 2 kali ganda.
-Kukus sehingga 10minit ke 15 minit.
Nota - Pau ni boleh goreng juga kalau xnak kukus.... memang sedap..

1 comment:

asmar said...

salam mokwo.
rasanya ada typing eror utk sukatan tepung dlm resepi ni bila banding ngan resepi asal. bukan apa terbekenan nak mencuba bila ada kesempatan. sungguh tergoda tengok hasil dari yg dah mencuba.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...