sudahnye terpaksa ngendeng kreta pokwo...huihh....sebelum berjalan tuh..mcm2 yg mokwo baca..doa naik kendraanlah, ayatul kursilah, 3 qul lah..memula sejuk gak tangan mokwo nak pegang stering..buat after a while..pandu tak hingat dunia..hahahah
berbalik kpd menu harian, laksa nih mokwo buat 3 ari lepas dah..laksa memang dah habis..kuahnye masih ade lagik..mokwo masuk dlm freezer..hajatnye nak carik balik laksa segera, tapi rase malaslah pulak, selera nak makan benda lain lak for today...
resepi laksa nih mokwo amek dr mama mokwo..pesan mama, klau nak buat laksa, ikan yg terbaik ialah ikan selayang atau ikan tamban, sebb rasenye lebih manis..dan pilihlah yg besar skit n mesti mau fresh....selebihnye ramuanye tak byk beza ngan resepi laksa putih yg lain..cumanye resepi mama mokwo tak letak serai, kata mama, serai akan menyembunyikan rasa sedap ikan tuh..tapi terpulanglah kepada selera masing2..asal sedap terase dek anak tekak gunalah resepi mana2 pun..kan, kan,kan
bahan2 taburan yg tak berapa nak ade..hehehe
resepi kuah laksa lemak
bahan2:
1/2 kilo ikan selayang
1 cawan santan pekat*
2 cawan santan cair*( perah dari sebijik kelapa parut)
1 labu sederhana bawang besar.>
2 ulas bawang putih>
1" halia>
1 sudu kecil lada hitam>( kisar bahan2 bertanda>)
2 keping asam gelugor
garam secukupnye
cara2nye:
ikan di siang, rebus dgn sedikit air
asingkan isi dr tulangnye dan kisar bersama2 santan pekat
kisar tulang ikan dan santan cair2. kemudian tapis
masukkan santan cair bersama bahan2 kisar..rebuskan kemudian tuangkan campuran santan pekat n isi ikan..msak till pekat skit..perisakan ngan garam
sambal belacan:
segenggam cili api
3 cili merah- buang biji
1/2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
3 sudu besar air asam limau kasturi
2" belacan di bakar
garam gula secukupnye
cara2
kisar semua bahan..klau rajin tumbuk..klau nak excercise lebih gunalah batu giling
bahan2 hiris:di tabur atas laksa
kacang panjang
daun kesum
bunga kantan
taugeh mentah
timun
No comments:
Post a Comment