Pages

Sunday, April 4, 2010

laksa putih / lemak / kelantan

semalam mokwo kena 'tempah'..bukan kena buat tempahan memasak ke hape..mokwo kena tempah jadik driver..hikhik..ade jugak orang yg teringin nak guna perkhidmatan driving mokwo yg tak berape gheti nak drive nih...tapi yg kelakarnye belum sempat mokwo nak berlagak jadi chauffer, 'limo' mokwo dah buat hal...start2 tak moh idup...erkkk....rupenye bateri kreta dah kong!!..huwaaaa...tak sporting langsung kreta nih, baru nak buat sedikit kebajikan dah kaput!

sudahnye terpaksa ngendeng kreta pokwo...huihh....sebelum berjalan tuh..mcm2 yg mokwo baca..doa naik kendraanlah, ayatul kursilah, 3 qul lah..memula sejuk gak tangan mokwo nak pegang stering..buat after a while..pandu tak hingat dunia..hahahah

berbalik kpd menu harian, laksa nih mokwo buat 3 ari lepas dah..laksa memang dah habis..kuahnye masih ade lagik..mokwo masuk dlm freezer..hajatnye nak carik balik laksa segera, tapi rase malaslah pulak, selera nak makan benda lain lak for today...

resepi laksa nih mokwo amek dr mama mokwo..pesan mama, klau nak buat laksa, ikan yg terbaik ialah ikan selayang atau ikan tamban, sebb rasenye lebih manis..dan pilihlah yg besar skit n mesti mau fresh....selebihnye ramuanye tak byk beza ngan resepi laksa putih yg lain..cumanye resepi mama mokwo tak letak serai, kata mama, serai akan menyembunyikan rasa sedap ikan tuh..tapi terpulanglah kepada selera masing2..asal sedap terase dek anak tekak gunalah resepi mana2 pun..kan, kan,kan



bahan2 taburan yg tak berapa nak ade..hehehe

resepi kuah laksa lemak

bahan2:

1/2 kilo ikan selayang

1 cawan santan pekat*

2 cawan santan cair*( perah dari sebijik kelapa parut)

1 labu sederhana bawang besar.>

2 ulas bawang putih>

1" halia>

1 sudu kecil lada hitam>( kisar bahan2 bertanda>)

2 keping asam gelugor

garam secukupnye

cara2nye:

ikan di siang, rebus dgn sedikit air

asingkan isi dr tulangnye dan kisar bersama2 santan pekat

kisar tulang ikan dan santan cair2. kemudian tapis

masukkan santan cair bersama bahan2 kisar..rebuskan kemudian tuangkan campuran santan pekat n isi ikan..msak till pekat skit..perisakan ngan garam

sambal belacan:

segenggam cili api

3 cili merah- buang biji

1/2 labu bawang besar

1 ulas bawang putih

3 sudu besar air asam limau kasturi

2" belacan di bakar

garam gula secukupnye

cara2

kisar semua bahan..klau rajin tumbuk..klau nak excercise lebih gunalah batu giling

bahan2 hiris:di tabur atas laksa

kacang panjang

daun kesum

bunga kantan

taugeh mentah

timun

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...