dalam stok mokwo, ade pisang , ade labu, ade keledek oren...selepas dibelek2 mokwo kena habiskan pisang dulu.
pagi2 lagi pokwo udah pasang niat utk berpuasa sunat..tetiba tak jadik lak..kata pokwo dia sahur dah masuk subuh rupanye..baru mokwo pasang angan2 tak nak masak lunch ari nih..hemm nampak gayanye kena masaklah nih..mungkin masak simple2 ajelah sebb pokwo dah amek heavy breakfast..anak2 suka ayam goreng..sat gi mokwo nak pegi geledah dapur2 org lain lah nak carik resepi ayam goreng lak..hehehe..blog sapalah yg akan jadik mangsaku kali nih!
oklah kuih nih mokwo buat selepas subuh tadi,,ingat nak buat kek..malasnye nak kuarkan mixer yg mokwo dah polish berkilat 2 ari lepas..
so buat kuih bakar jelah..since mokwo tengok umah inahar semalam..betul2 punya promote..memang naik melelh air liur mokwo di buatnye baca komen dia..hehehe..lagi pun senang bangat buatan nye..mokwo tak guna blender pun cuma guna hand whisk aje..godok2 bakar..sejuk, potong n makan....waaaaaaaahhh..memng benar cakap inahar, sedap betul kuih bakar nih..wangi dari pisang, manis yg tidak terlampau..adunan yg tidak terlalu lembik atau keras, rase lemaknye yg mengasyikkan..sedar tak sedar mokwo dah abihkan suku drp kuih bakar tuh!..heheh..memang sapa yg belum coba..harus mencubanye!
mokwo c&p dr dapur inahar, resepi asal dr cikgu dzana..n ramai jugak yg mokwo tengok dah buat kuih bakar nih cam ayu s'pore, ummi kuantan, ika bangkok dll....tq all for sharing!!
RESIPI KUIH BAKAR PISANG
Bahan2
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar .. (kita guna 5 biji pisang berangan)
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan* (mokwo perah dr 1/2 bijik kelapa parut)
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.
No comments:
Post a Comment