Pages

Wednesday, April 14, 2010

my disastrous Sang Ka Yah!

MasyaAllah...awatlah jadi lagu nih!!!


resepi yg cukup simple, menggunakan bahan2 yg cukup simple jugak..tapi..secara praktikalnye, pembuatanye cukup2 tricky.....labu ni sebenonye dah terlalu lama dlm stok mokwo...asalnye nak buat talam labu..tapi pikir2 nak melapis2 pulak..so tak jadik...mokwo dah desperate nak perabihkan labu ni..rasanye dah terlalu masak dah pun..sebab tu labu kukus nih terasa sangatlah manisnye..

rewang2 semalam, terpandang Hazila buat sang ka yah nih..waaah..mokwo pun tengok bahan2..sonang..tengok cara2...jugak , sonang...so pagi tadi, lepas subuh, mulalah projek mokwo...kukus punya kukus...dlm hati dok kata...apesal lah tak masak2 kastad dlm labu nih?..kukus lagi..sampai lebih kurang 40 min tau..so since cannot tahan already..mokwo pun kelurakanlah labu tuh..n tunggu another 30 min utk sejukkan..potong jek...mcm empangan pecah..menderu keluar kastad dia...sib baik mokwo alas labu tuh ngan tupperware besar..hikhikhik...terkedu jap!

so kena buat plan B...mokwo amek kastad yg masih cair + 1 sudu kecil tpg kastad..kacau balik double boiler...sampai pekat..curahkan atas labu kukus tadik..hasilnye..sungguh tak senonoh ghupenye! BUT....rasanye waduh, waduh...sedap amat! makan pun main ceduk2 ngan sudu aje, sebb labu tuh dah terlalu fragile utk di potng!

in the future, mokwo akan belah 2 aje labu tuh n kastadnye boleh buh skit tpg utk memekatkannye macam alongroz syorkan dlm myr...klau sapa2 yg dah try resepi nih, di harap dpt share tips2 pembuatannye dgn mokwo yeh!!

utk resepinya sila klik kat sini!

4 comments:

MamaFaMi said...

Pertama kali dengar nama kuih ni. Ala mokwo, walaupun ropa dia tak cantik, janji rasa dia sedap, sudahlah.. kira halal je la... hehehe...

fuzidss said...

ya betul tu, janji sedap ... terasa ingin sangat merasanya

mokwonik said...

to mamafahmi:
haaah, sib baik ko labu, sedap gak makan..tapi sambil mkn mokwo sebek jek..apa2 pun Alhamdulillah

to fuzids:
meh mokwo suap kat baby fuzidss skit..meh2..bukak mulut aaaaaa!..hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mokwo...senyum sendirik bc cite ttg labu mokwo nih!kdg2 camtu la jadinya mokwo..walhal kita dh excited sgt ngan resepi baru...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...