Pages

Wednesday, April 28, 2010

AYAM MADU BBQ

"mi cepat lah mi, cepatlah mi!! lewat dah nih!', teriak kakak..mata dah hampir nak nangis..
"memang ratu air mata betullah budak nih", gerutu mokwo.."nak habih dah nih!!"..so tak dapat lah mokwo nak elaborate dgn lebih panjang yeh..resepi yg sedap harus di terai oleh semua...see u ols on the next post!!
mokwo ceduk dr dapur ummi, ummi lak C n P dr Kak Pah (Sherry Mz) kat MyR, tq semua!
12 ketul kepak/peha ayam
4 sudu makan madu
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 inci halia
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cili boh (klu nk pedas blh tmbh lg)
1 sb sos Hoisin (*ni ummi tambah, mokwo pun boh!)
Garam secukup rasa

Cara-cara:-
Kisar kering ketumbar, jintan manis & putih.
Kisar/tumbuk halia, bwg merah & putih.
Gaul semua bahan2 tadi ke dalam ayam. Sesuaikan rasa manis & masinnya.
Perap semalaman @ sekurang2nya 2 jam supaya semua bahan2 td meresap masuk ke dalam isi ayam.
Panggang/bakar seperti biasa. (*akak masukkan dlm oven dan bakar selama 20 minit api atas dan tambah lg 20 minit guna api atas n bawah - balik-balikkan ayam)
Sedap makan begitu saja @ dengan nasi minyak, nasi putih dsbnya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...