
"memang ratu air mata betullah budak nih", gerutu mokwo.."nak habih dah nih!!"..so tak dapat lah mokwo nak elaborate dgn lebih panjang yeh..resepi yg sedap harus di terai oleh semua...see u ols on the next post!!
mokwo ceduk dr dapur ummi, ummi lak C n P dr Kak Pah (Sherry Mz) kat MyR, tq semua!
12 ketul kepak/peha ayam
4 sudu makan madu
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 inci halia
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cili boh (klu nk pedas blh tmbh lg)
1 sb sos Hoisin (*ni ummi tambah, mokwo pun boh!)
Garam secukup rasa
Cara-cara:-
Kisar kering ketumbar, jintan manis & putih.
Kisar/tumbuk halia, bwg merah & putih.
Gaul semua bahan2 tadi ke dalam ayam. Sesuaikan rasa manis & masinnya.
Perap semalaman @ sekurang2nya 2 jam supaya semua bahan2 td meresap masuk ke dalam isi ayam.
Panggang/bakar seperti biasa. (*akak masukkan dlm oven dan bakar selama 20 minit api atas dan tambah lg 20 minit guna api atas n bawah - balik-balikkan ayam)
Sedap makan begitu saja @ dengan nasi minyak, nasi putih dsbnya.
No comments:
Post a Comment