Pages

Monday, April 19, 2010

cakoi! cakoi! cakoi!


hasil intaian dr dapur maz bahrain, mokwo ternampak resepi cakoi nih...sebenar mokwo lebih berminat nak menghabiskan inti kelapa lebihan buat kuih bom tempoh hari...jadik buatlah cakoi dapat 5 batang besar kelinking...yg lain nye buat pau goreng berisi inti kelapa tadi...waah haru biru sebenonye menbuat cakoi nih..adunannye sedikit lembik, n tepung melekat merata riti..mokwo yg menguli nih dah umpama nangka celup tepunglah jadiknye..habih melekat kat rambut, baju, senduk mokwo nih...heheh nilah bila nak buat serba macam kerja serentak..mane nak masak lauk, mana nak buat kuih...tu lah jadik nye
masa panas2 sungguh crispy sekali..bila dah sejuk ..jadi skit liat...mokwo rasa since bahan2 utama utk meranggupkan cakoi tuh tak di bubuh, so susahlah nak tau camno sebenarnye its turnout..tapi rasa cakoi tuh tetap ade n sedap sekali makan ngan sambal tumis or mokwo suka makan gitu aje!
resepi asal frm skyblue myr, untuk resepinye boleh klik di sini, sebb ada di sertakan sekali cara2 menbuatnye yeh! tq very much skyblue aka Lydia Teh

4 comments:

Yat Maria said...

mokwo..cam teringin nak wat sendiri..selalu pakai beli jek...

pRinCesS... said...

sedapnya kueh cakoi mokwo nim...aritu saya pernah nak buat kueh cakoi, sebenar-benarnya nak buat kueh donut, tp tak jadi, sebab cm lembik smcm je doh dye..pastu, trus timbul d fikiran, hmm, "baek ak buat kueh cakoi"..doh yg sama, cuma buat btk pjg2 je..huu~(time 2 igtkan sama je doh donut ngn cakoi)..bila dh goreng tu..krak!keras gler, terlebih rangup( rangup yg xsdap)..byk gle buang, dh la sy gna hbs 1kg tpung gndum tu..mmbazir tul...wakaka..

fuzidss said...

memang lama dah plan nak buat tapi tak ketemu bahan2 yang dicari

mokwonik said...

mokwo buat nih pun for fun aje..alum n nutre powder tuh memang tak buh..tapi terasa gak ke'cakoi'an nye..heheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...