Pages

Thursday, October 14, 2010

cendawan goreng hot & crunchy

horrifically delicious!!!
sebenaranye segan amat nih nak buat tayangan perdana...tapi dek kerna cendawan nih memang sedap n 'kerunchi' bagai di kata..mokwo tunjukan jugaklah...hrap tak dak sapa yg gelak yeh...rupa cendawan mokwo ni 'gothic' semacam jek!!!se'gothic'2 cendawan tuh tak pe lah lagi, jgn dok ikut cara gothic lagi gay Adam Lambert udah leee!

mokwo pun buat sebanyak 400gm dgn confident nye..ingatkan tak abih ...tapi licin..kerak2 yg keranchi tuh pun abih di sapu dek amny!!...pelik gak sbb selama nih amny jarang  makan cendawan goreng klau yg di beli dari pasar2 malam..mungkin sbb keenakan nye yg berderap2 menyebabkan snek ini sukar utk di berhenti mengunyah!!

yg paling best nye, tak dek bau bacin cendawan tau...bila cendawan tu dah masak, rasanye exactly like chicken...next time mokwo nak gunakan batter nih utk menggoreng seafood lah pulokk!!

tq Nor n LOve...kerana susah payah cipta resepi yg merbeles nih n sudi kongsi sama kitaorang yek!..
utk gambar cendawan yg lebih ayu, boleh pergi umah Nor- secubit garam
as usual mokwo copy n paste di sini!! tq again!

CENDAWAN GORENG HOT & CRUNCHY




Bahan2:

400 gm cendawan tiram

2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung beras

1 cup/bekas yogurt plain

1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas

1 sudu besar serbuk cili kasar

1 1/3 cawan air

1 sudu kecil garam

minyak utk menggoreng



Cara2:

Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.

Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan.

Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati.

Panaskan minyak dgn api yg kuat.

Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.

Angkat dan toskan.

Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.

Selamat mencuba :)



* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak

4 comments:

K.Nor said...

wahhh dah menjadi projek cendawan goreng ya.. alhamdulillah.. kena dgn taste.. kranchi kan.. best kan..

amboi mokwo.. dia punya ayat.. horrifically delicious!!! hahaha... maceh ek sudi try.. betul tu, lain kali kita try gereng seafood lak dgn batter ni kan.. hehe

mokwonik said...

memang sedap lah nor...sapa tak terai memang rugi ekk!!
cendawan tuh mokwo kena round 2 supermarket baru jumpa..berbaloi2

ijayuji said...

Salam mokwo!! kita dah bel cendawan tiram ni esok kot projek :D hari ni perut kenyang hihihi...

mokwonik said...

salam ijah...esok dah goreng panggil mokwo mkn tau!apasal kenyang..nanti ku terjah dapur mu iteww!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...