well nyway..mokwo buat kuih nih sebagai breakfast a couple of days back..masih ade belen2 lagi dlm fridge..kuih yg senang sungguh nak buat dan tak menggunakan budget yg banyak pun.... al maklum lah sekrang kan brg2 pun dah mahal dan bonus pun tak de utk kakitangan kerajaan buat tahun depan..heemmm nak tergelak jugak mokwo baca komentar tentang pembentangan budget tahun 2011...seluar dalam, kelambu semua masuk...mak aiiiih sungguh tak senonoh nye!!!
resepi yg mokwo kopipes dr blog cikgu dzana- inspirasiku......memang sedap lemak berkrim giteww..i loikeee...tq a billion much cikgu!
amek gambo secara darurat..tak sempat nak potong n arrange cun2..layan jelah....zassssssss |
1 cawan tepung gandum ( mokwo tambah xtra 2 sudu besar)
1 cawan gula
1 cawan air pandan ( buh pandan 2 sudu kecil pandan pes n 1 cwn air)
1 cawan santan
1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
Cara-cara
Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
Blender hingga sebati (mokwo pukul dgn hand whisk aje)
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
Taburkan bijan (jika suka)
Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak..
ps.. kalau tak suka manis gula tu boleh kurang 3/4 cwn jerk
kalau nak kurangkan bau 'keteluran' nye boleh boh sikit esen vanila..
1 comment:
kuih bakar pandan is my all-time favorite!
susah nak cari yg betul2 sedap, sebab yg jual kat luar tu kebanyakannya rasa telur.
akan cuba resepi ni ;)
Post a Comment