Pages

Saturday, October 23, 2010

Naseem's caramel pudding

salah satu dessert yang memang dlm seminggu mesti buat sekali...puding karamel..tak kiralah resepi mana pun..this time around mokwo guna resepi dari mamafami..ternyata tidak menghampakan...so far resepi yg dah ada kat blog nih , yg mokwo dah try sendiri memang sedap2 belaka...kalah yg di jual kat bazaar ramadhan yg pernah mokwo beli...jadi nye kalau nak makan puding karamel yg sedap.. mokwo syorkan buatlah sendiri!!

suka mokwo nak kongsikan di sini tips2 nak buat gula hangus aka karamel...berdasarkan pengalaman mokwo...kalau tak pandai budget masa dan api...gula akan menjadi pahit kerna terlalu hangus...so utk mendapatkan gula karamel yg sedap...anda kenalah menggoreng dgn menggunakan kuali yg melengkung...alah kuali yg kita dok buat goreng ikan tuh...gula memang senang dan cepat betul nak hangus

bila gula dah start mencair n sedikit hangus di bahagian kelilingnye...kacau sekata until semua gula menjadi cair dan berubah warna keperangan...api of course pada level yg minima..senang nak control keperangan gula.....

kemudian tambah air, so gula tak akan menjadi terlalu hangus dan senang nak melt bila puding di masak...kuantiti air dalam sekitar 3 atau 4 sudu besar dan juga bergantung pd kuatiti gula yg dihanguskan tadi.....klau suka boleh tambah cream of tar tar dlm gula hangus..dlam 1/8 atau 1/4 sudu kecil...supaya dapat rasa yg lebih tinge lagik!
so this pudding ..rasanye tak larik jauh dr puding karamel biasa..tapi kehadiran roti membuatnye lebih lemak.....sekarang roti yg belen2 kat umah pasti mokwo buat puding nih...kekadang kuantiti roti tuh mokwo lebihkan..ye lah alang2 dah tinggal sekeping dua...rasa nye tetap sedap...di syorkan simpan semalaman dlm peti sejuk...esok ceduk makan..walllah!!!
kpd mamafami tq very much for sharing this sweet recipe..malas nak translate... mokwo minta izin copy n paste here!
till then have a safe n happy weekend to all!


NASEEM'S CARAMEL PUDDING

Ingredients :

4 cups fresh milk
1/2 tin condensed milk
2 slices of white bread (mokwo guna lebih....3 or 4..haha kiranye nak perabih roti)
3 eggs
vanilla essance

Caramel
3/4 cup sugar

4 sudu besar air (mokwo tambah)
1/8 sudu kecil cream of tar tar ( mokwo tambah)

Method :

1. Boil the milk.
2. Remove from heat and add bread. Leave to cool.
3. Add condensed milk, eggs and vanilla
4. Put in the blender and liquidise.
5. Make caramel with 3/4 cup sugar.
6. Grease the sides of a pyrex bowl with butter. Pour the caramel into the bowl.
7. Pour the milk mixture and steam for about 15 to 20 minutes.

2 comments:

ain (sweet thots) said...

salam mokwo..
sedapkn resepi yg ni. mmg ain selalu buat caramel pudding resepi ni jer.. alahai, lembuuuuttt je membelai lidah ;)

mokwonik said...

mokwo pun rasa yg nih sedap...lemak dia huiiih!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...