Pages

Friday, October 22, 2010

kek gula hangus versi kak nor SG

1st n foremost mari lah kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah emak kak nor from secubit garam dan  doakan semoga arwah di tempatkan di kalangan org2 yg beriman yg Allah kasihi...aminnnnn

 sebenarnye memang dah lama jugak mokwo dok tercarik2 resepi kek gula hangus yg selalu mokwo dok panggil kek sarang tebuan...dpt satu resepi dlm internet dulu2 dan cuba buat...hasilnye sungguh menghampakan..kek yg masak terasa sungguh pait...dah tuh tekstur nye lak cam bingka..akhir nye masuk tong sampah....lepas dr itu terasa serik lah nak cuba

ternampak mat gebu buat kek nih tempoh hari..dan dia komen kek nye tak berapa nak jadik...so terpikirlah jugak dlm benak mokwo...klau orang yg arif memasak begitu pun tak brapa nak puas hati dgn hasil kek nih..mokwo apatah lagi....malah kek yg simple biasa2 pun belum tentu boleh jadi kalu mokwo yg godek! so terkubur lagi niat nak mencuba kek nih!

ari nih tah hangin ape..mokwo kuatkan semangat utk buat kek nih selepas dpt panduan dr nor-SG...dan hasilnye adalah seperti di atas.......tah jadi tah tidak tapi rasanye..memang sedap..anak2 mokwo memanggilnye kek 'sponge bob'...kerana tekstur ala2 sepan gitew dan kenyal2.....yg pasti kali nih kek nih memang tak masuk tong sampah dan semua suka makan!!! Alhamdulillah....

Tq banyak2 nor kerana sudi share resepi nih...klau ada resepi lain blehlah share lagik yeh!! hihi
mokwo as usual cedok resepi n pes kat sini..mintak izin yeh!


mokwo ikut Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit.

125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat

 cara2:
  • Cairkan butter dan biarkan sejuk.
  • Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
  • Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
  • Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
  • Kacau hingga sebati dan tapiskan.
  • Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
  • Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
  • Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2
 
updated:
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C
(mokwo lak..bakar dgn api bawah at 200 C selama 15 minit...kemudian tukarkan pd api atas n bawah utk another 15 minit at 150 C ..bergantung pd oven masing2...pepandailah ekjas)

5 comments:

ijayuji said...

Salam mokwo! ni betul2 sarang lebih ni! cantek betul lobang2 dia tu! tp sotong kat bwh dgn nasi kat bwh tu yg kita suke :D sedapnyer!

K.Nor said...

wahhh dah jadi sarang tebuan dia ya.. alhamdulillah... mekasih ya mokwo try resipi ni.. dan mekasih atas doa utk arwah mak nor tu..

amiiinnnn....

liza othman said...

salam mokwo memang cantik la sarang dia,, sya buat pun tak pernah nak menjadi sesarang nye,, aduh ni yg semangat nak cuba lagi ni hehehehh

mokwonik said...

to ijah, kak nor, liza othman..tq memang mesti simpan resepi nih baik2..satu khazanah yg berharga!

Shameen Khairy said...

Salam.. Air yg dimasukkan dalam gula tu satu cawan je or 2 cawan sbb dalam senarai 1 cawan but cara2 dua cawan... Confused jap... Huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...