Pages

Saturday, October 30, 2010

apam kentang

resepi apam kuih melayu


salam semua...meh breakfast...loooohh dah afternoon.....baru nak ajak breakfast...well sebelum mokwo keluar gi sopping barang dapur...sukacita lah hendak nye mokwo tempekkkan resepi nih...kopi dari blog yatie- sinar kehidupanku  again!....dah alang2 sampai kat dapur yatie kan..mokwo jadik rambang mata lak tengokkan resepi apam2 n kuih muih lain...so apa lagi angkutlah segala macam resepi sampai tak muat lori dah...hihi

apam nih sungguh lemak gebu tau.....lomak tak lomak tuh belakang kira lah...makan lah selagi selera mkan masih Allah kurniakn...harus lah kita sentiasa bersyukur pada Nya...jangan lah dok tahan2...seksa badan tau!!! ai sungguh tak relaaaa!! makan apa pun jgn lah berlebihan...berpada2 lah yek!

kalau ada lebih pun kuih nih mokwo tak risau sgt....bungkus dlm plastik dan buh lah dlm freezer...senang nanti nak buat kudapan anak2...hanya di stimkan semula aje...jimat kan ...jadi nye tak yah lah nak stok kat rumah byk2  dgn snek2 segera yg full of artificial flavouring, colouring n presevatives.....healthy ehhh!


to yatie tqvm again!! mokwo c&p resepi nye di sini utk rujukan semua...makan ngan kelapa parut putih memang sedap ajeeer!!

Bahan-bahan.

3/4 cwn gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
2 cwn tepung beras
1 cwn kentang rebus
3/4 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sk yeast
1 sk b.powder
pewarna hijau/pandan paste
250 ml santan.

Cara-cara.

1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

3 comments:

Yatie said...

Salam Mokwo,
Sedapnya apam kentang tu....Yatie mmmng suka kalau kuih yg kukus2 ni....terasa lembab dan lembut je....Yatie pun suka singgah sini, cari2 resepi yg best2....

it's JULIA said...

salam mokwo, julia suke sangat makan kue apam nih
sesekali buat kat rumah memang bestkan..hmm
terliur tengok, ada lagi tak?

mokwonik said...

to yatie:
mokwo memang minat pun kuih kukus sebb sonang kerja..

to julia:
tq julia singgah dapur mokwo..apam nih masih dok lam freezer..klau nak poi lerr amek!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...