resepi mokwo kopipes dr blog nor-secubit garam...dan cara2 pembuatan cucur yg lebih pro ade di explainkan sekali ..bolehlah panjang2 jari utk klik ke sana yeh!
mekacih nor!!
yahoooo tak dek lah berebut udang ngan budak2!! |
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 bj telur
1 sudu teh yis (mjauripan)
1 bj bawang besar ~ didadukan
daun saderi/daun bawang/kucai
taugeh
sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
1 sudu teh garam
minyak utk menggoreng
# udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan
cara2
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak seekor udang sambil tekan2 sket.
Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
Goreng cucur hingga masak dan angkat serta toskan.
Bolehlah dipotong 4 sebelum dihidangkan.
2 comments:
kiranye udang di laut cucur di darat...dlam mulot bersatu jua..cewahh!
hahahah... betul2... bukan main lg udang2 tu ya.. best tuh :)
ha ha lawak tul kak Nor tu, tapi memang sedap gitu.
Post a Comment