Pages

Wednesday, October 20, 2010

sotong kicap cili api

lebih kurang sama macam masak kicap lee..cuma proses memasak mengambil masa yg agak lama sebab sotong harus menjadi empuk bila di makan..bukan itu shaja proses mereneh hingga pekat mejadikan rempah ratus yg di gunakan meresap dan mesra bersama sotong..
mokwo masak dalam sekilo sotong..ingatkan boleh last sampai esok utk di 'recycle'..tapi tinggal 2--3 ketul aje...hemmm bebudak nih memang pantang klau ade lauk sotong or udang..kiranye nak mengadap sekali harung jek!!! hemmm tak pe lah..esok punye lauk..esok aje pikir lerrr!
in the meantime meh nengokkan resepi nye yg simple2...easy squidzzy!!

bahan2:

1 kilo sotong- buang hitam , bersihkan dan kelar2 skit
10 biji cili api*
1 btg serai*
1 labu bawang besar*
4 ulas bwng putih*
1/2 inci halia*
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 cawan air
1 sudu kecil pes asam jawa
myk secukupnye utk menumis
2 helai daun limau purut- di buang tulang tengah n di siat kasar
garam n gula secukup rasa

cara2:
  1. kisar bahan bertanda * dan tumis till naik bau
  2. masukkan sotong , sos2, air dan pes asam jawa
  3. renehkan dgn api yg sederhana sambil di kacau selalu sampai kuah agak pekat
  4. perisakan dgn garam dan gula, masukkan juga daun limau purut yg telah disiat2 tadi
  5. kacau sebati..hidang dgn nasik panas!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...