Pages

Tuesday, March 9, 2010

basic bread recipe


roti yg telah siap dipotong utk bentou pokwo

ari nih giliran anak mokwo pulok demam..amni dah masuk 2 ari demam..tapi sepeti biase masih aktif berjoget n main komputer games..pagi tadi berperang nak masukkan suppositories (ubat demam yg masuk montotnye) ...semangat nak pegi sekolah berkobar2 tuh..ari nih merengek2 sebab nak gi sekolah..tapi mokwo tak bg dia pegi nantikan jadik ape2 susah lak...


nih projek last week,..trial n error..dapat gak buat roti gebus kesukaan ku....nampaknye bertambahlah lagi koleksi resepi roti mokwo...roti gardenia yg pokwo beli tempohari tak dak sapa nak sentuh ...ciannye..mokwo nak kena cari jalan nak perabihkan roti yg hampir nak menopos tuh


resepi yg mokwo dapat dr blog bro rozzan- pakar buat kek lapis, yg diperturunkan dr kak yatie

yg telah diolah oleh diana..tq guys for sharing this great recipe!..nextime klau nak buat savoury bread, mokwo kena kurangkan gula

BASIC BREAD RECIPE
(Diana olah dari resipi asal Roshayati)

Bahan A
440 gram tepung roti/ high protein flour
60 gram tepung superfine (I used Hong Kong flour)
100 gram gula
1 sudu teh garam halus
30 gram susu tepung
1 sudu teh bread improver super tex
4 sudu teh (1 paket) yis kering
( I added 1 sudu teh VX2-bread softener)

Bahan B
250 ml air
1 biji telur (pukul sikit)

Bahan C
80 gram shortening ( I used 40 gm shortening & 40 gm butter as in Pn Roshayati's orig recipe)

inti
4 keping chicken meatloaf
secukupnye mozarella cheese
2 sb serbuk parmesan cheese

Cara-Caranya
1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.(mokwo guna food processor with blade attached)
3) Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
6) Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
7) Bolehlah dibentuk ikut suka.( at this point, mokwo canai dan buh inti)
8) Biarkan hingga naik 40 minit - 1 jam.
9) Bakar hingga masak.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...