Pages

Tuesday, March 9, 2010

me... not a superwoman






"wo, amek maid wo, aku cakap ngan ko, senang idup nanti", ujar kak el bersungguh2.
"huh, promosi ke nih?"tanya mokwo berselorah..





"ko nih, mudah je, bayar pendahuluan 6 ribu, lepas tuh selama 5 bulan kita tak yah bayar maid tuh ape2 pun", ujar kak el lagi..matenye yg sepet ternampak sedikit bulat..mungkin geram dgn sikap mokwo yg acuh tah acuh..





"nantilah i pikirlah", jawab mokwo, sambil meminta diri utk pulang kerumah..teringat kain baju masih belum bercuci, masak pun dak lagik, mop umah pun dah sebulan tak buat, kain baju yg belum di lipat klau disusun semestinye lebih tinggi dr mokwo gamaknye..weeeee byk nye kerja yg tertangguh!





dalam dok mokwo melangun seorang diri, mokwo tengok jam sudah pukul 12.20 pm...ayoyo..amni tak amek lagih dr tadikanye...so berdesup..tekan miyk ngalah micheal shu, cilok sana sini utk sampai ketempat amni secepat mungkin..sampai2 amni dah sedia menunggu depan pintu pagar.





"umi lambat", rengus amni
"sorilah, tapi friends amni kan masih byk lagi",ujar mokwo sedikit memujuk
"yelah amni love to play with my friends", jawab amni lagi...fuhhhh legalah..tak dengar lah dia menangis for today..





sampai kat rumah, mokwo pun dok berkira2 ape yg nak buat dulu..masak ke nak basuh kain ke..tetiba mata mokwo pantas terpaku kat jam dinding...dahhh pukul 1.30pm...alaamaaakkk kakak tak amek lagih! ohhh tidakkkk! tak sempat nih!..perjalanan umah mokwo ke sekolah kakak mengambil mase 30min...sah2 tak sempat...so mokwo telepon pokwo, suruh dia jelah amek..kebetulan sekolah kakak dekat dgn tempat kerja pokwo...huhhh..lega, lepas satu tragedi...mesti balik kang tak cukup inci kakak nak muncung...sensitif yg amat, budak sorang nih!





tengah dok buh kain dlm washer machine, tetiba...ding dong
"Assalamualaikum", kakak n pokwo sudah terpacul depan pintu..alamak..nasi tak masak lagi..lauk langsung tak nampak batang idung.
"masak ape ari nih", pokwo tanya
"errrk tak masak lagih , baru nak basuh kain", ujar mokwo kesal
"laaah..tak yah lah basuh kain, balik karang saya buatlah", kata pokwo mengarah
"banyak nih", kata mokwo
"biarlah, baju lain masih banyak lagi boleh pakai...tuh anak dara awak dah lapo", kata pokwo sambil panjangkan muncung menunding kearah kakak
"kakak, umi masak fries yeh!..eeeei tak baik muncung2 nanti tumbuh jerawat sebadan tak lawa lak!", kata mokwo mengusik, melihatkan kakak dr tadi asyik masam mencuka, merajuk kena tunggu lame kat sekolah
"yelah, yelah...ape2 lah umi", segaris senyum di bibir kakak ..semacam sedikit terpaksa je
" yg, amek maid nak tak?" tanya mokwo...melihatkan pokwo sedari tadi asyik mengunyah fries
"awak nak ke?" tanya pokwo balik
"emmm..kak el kata nak kena bayar pendahuluan 6 k, tapi lepas tuh 5 bulan tak yah bayarlah gaji maid tuh", terang mokwo panjang lebar tanpa menjawab pertanyaaan pokwo..terlihat pokwo hampir tersedak..tapikan pokwo cepat2 kontrol machonye...





"kak el bolehlah bz woman, asben dia gaji besar, lagi pun awak nak ke ade maid sebagai orng asing dlm rumahtangga kita..bersedia menanggung risiko kehadiran org ketiga..ahh..auratnye camana lah pulok..takkan dia nak bertudung kat umah nih 24jam..dahlah kat luar tuh byk maksiat mata..sekali saya balik umah terpaksa menanggung maksiat lagih", syarah pokwo umpama ustadz shamsuri lah pulok (salah satu pnsyarah agama kegemaran pokwo)





" Yg, buatlah ape yg mampu...klau tak mampu usah paksa diri..saya tak pernah paksa awak.."biarpun kata2 pokwo cukup lembut, tapi ia sudah cukup dalam bg mokwo
"kakak boleh tolong umi masak" kata kakak yg sedari tadi dok pasang telinga





"amni pun tolong umi jugak..buat susu amni sendirik!" teriakkan amni begitu bersemangat sudah cukup membuatkan semua ketawa berderai. serentak itu mokwo teringatkan abang long, kalau dia ade , dialah yg akan buatkan maggi utk adik2 bilamana mokwo tak sihat.





well nampaknye berkubur dululah niat mokwo nak amek maid. i may not be neither a superwoman nor a supermom, but i'll sure give the best for my family...i need an organiser or a diary to plan my work...emmmm, in the meanwhile, lets blogging!!! hehehehe









2 comments:

K.Nor said...

aminnn.. semoga mokwo diberikan kekuatan dan dipermudahkan segala urusan..

insyaallah .... mokwo boleh!!!!

mokwonik said...

tq nor..hehehe klau org lain boleh, mokwo kena membolehkan diri..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...