satu cara pembuatan pau yg unik, i must say. adunan yg dicampur cuka menbuatkan pau nih amat sedap sekali..kulit pau yg lemak manis..biar pun dibubuh cuke kedlm adunan, rase cuka tidak ketara langsung..bintik2 ijo tuh sebab ter'accident' skit..berebut pewarna ngan anak le inilah padahnye! itulah hakikatnye..mokwo klau nak buat ape2 pelik skit(kuih ke ape ke) mesti kena bersilat ngan anak2 yg suka bebeno 'join venture'...itulah kekadang mokwo cukup suke klau baking waktu malam2 dinihari....peace on earth!
so back to our pau, since adunan pau nih skit, dapat pun skit, tak sempatlah mokwo nak robek2..pakat2 anak2 n pokwo bawak bekal..jadi tup2 dah abis...yg mokwo makan pun tak sempat nak robek..dok asyik ngap..sampai lupa nak snap..lapar u!
ramai juga yg telah mencube resepi ini..dan memang hasilnye begitu memuaskanresepi asal dr CMG yg di siarkan di myr..tapi mokwo c&p dr dapur ummizai-HSM.trimekasih mat, ummi dan lain2 yg telah mengesyorkan resepi ini !
BAHAN-BAHAN:
240 g tepung Hong Kong (Tepung halus)(mokwo guna tepung pau)
1 tsp Double Acting Baking Powder + 1/2 s/t garam
1 tsp yis
25 gm shortening
100 ml air suam * (mokwo guna 115ml air)
30 g gula halus *
1/2 tsp cuka *
240 g tepung Hong Kong (Tepung halus)(mokwo guna tepung pau)
1 tsp Double Acting Baking Powder + 1/2 s/t garam
1 tsp yis
25 gm shortening
100 ml air suam * (mokwo guna 115ml air)
30 g gula halus *
1/2 tsp cuka *
CARA-CARA :
1)Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis dan lemak sayur.
2)Gaul ramas hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
3)Campurkan bahan yang bertanda *
4)Masukkan air yang bercampur dengan cuka dan gula.
5)Adun hingga menjadi doh yang lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan boleh juga gunakan BM, caranya masukkan semua bahan doh kedalam BM, pilih setting Dough dan 'ON'). Perap doh selama 45 minit.( mokwo guna food processor--pasang blade, doh memang cepat kembang)
6)Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang angin.
7)Bahagi kepada 10 bahagian berat lebihkurang 35gm tiap satu, bulat2kan.
8)Ambil sebiji doh dan leperkan diatas tapak tangan, sudukan inti dan cantum doh sehingga menutupi inti. (akak letak inti kacang merah)
9)Letak pau diatas sekeping kertas (2 inci x 2 inci) . Buat hingga habis dan susun dalam kukusan.
10)Perap pau lebih kurang 20 minit.
11)Panaskan periuk pengukus dan kukus pau tadi diatas air mendidih selama 15 minit.
12)Angkat dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment