Pages

Tuesday, March 16, 2010

roti puri



buat tuk breakfast ...sebab still ade saki baki dalca berlebihan..wah wah! bukan main sukanye depa mengadap...desup2 dah abes..huwaaauu...klau tau pakat2 suka mau mokwo buat 3 adunan..sedap lah ..lembut jek..tapi mase mula2 uli tuh adunan jadik sedikit lembik n melekit, jadi utk menyenangkan kerje ku, mokwo pun tambahlah skit shortening...weeee baru boleh uli ..tapi still kena pakai plastic glove....ingatkan nak tambah tepung...tapi takut keras kelentong tak sedaplah pulok..sebenarnye lagi lembik adunan roti tuh lagi lembut akan jadinye roti..(paham tak ayat nih?)

roti puri nih cukup femes kat kawasan mokwo suatu waktu dahulu, tapi sekarang toke tuh tak tau gi mane dah..mokwo rase pekerja bangla dia semua dah balik negeri , tu yg dah tak meniaga lagi tuh..pernah mokwo cube ade satu resepi yg mokwo jumpa dlm buku...resepi itu menggunakan tepung naik sendiri..tapi hasilnye sungguh menhampakan..jadik serupa capati keras...tak naik langsung....berbeza sgt yg resepi nih..lembut, kenyal2 dan, dan..ahhh tak ingatlah.. tak sempat nak menghayati nikmat mkan roti puri , sebab sekelip mata dah abes....klau buat kari kambing nih..lagilah terangkat

mokwo c&p dr blog ayu-curlybabe yg dok nun di sgpore..ayu lak amek dr yatiezaini myr...tq ayu n yatie for sharing !
Ingredients:-
2 cawan tepung gandum-(2 cups plain flour)
1 sudu kecil yis mauripan-(1 tsp yeast)
40-50 ml air-(40-50 ml water)
*minyak untuk menggoreng-(*oil for frying)
*1/2 sudu kecil garam-(*1/2 tsp salt)
*3 sudu makan gula-(boleh dikurangkan jika tak suka manis)-saya gunakan 1 sudu besar aje -(*3 tbsp sugar-can reduce if dont prefer sweet - I added only 1 tbsp)
*175ml air panas-(*175 ml hot water)
1 sb shortening- mokwo tambah sendiri, utk memudahkan menguli
Method:-
Satukan bahan *bertanda dan panaskan, kacau sehingga gula hancur dan tutup api. Satukan tepung, yis dan gaulkan. Masukkan bahan yang dimasak tadi kedalam tepung dan yis dan gaul dengan menggunakan garfu sehingga bercampur sahaja.
Dengan menggunakan tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbuk roti(bread crumbs). Tambahkan air sedikit2 dan adun sehingga tak melekat di tangan dan menjadi doh .
perap doh selama 30 minit.
Bahagikan doh pada 12 bahagian dan bulatkan kecil.
Canai doh nipis macam karipap/duit 50 sen.
Siap untuk digoreng sebiji sebiji .
Sources:-From Yatiezaini@myresipi.com

2 comments:

geraugebang said...
This comment has been removed by the author.
geraugebang said...

Salam kenal lah mok wok...er mok wok ke? mok wo heh...tak pe lah yer...walau apapun, gerau sangatlah berkenan kat Mok wo punya puri,,,puri cendana...kalu dicocah ngan sambal tumis...terangat he he he

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...