Pages

Monday, March 8, 2010

ayam panggang kerisik


kalau sesiape perasan, mokwo jarang2 paparkan lauk pauk yg mokwo masak. sebenarnye, lauk pauk harian mokwo cukup simple..nasi +ikan goreng/telur goreng+ sayur+budu/sambal belacan...dah..sekadar mengalas perut utk tidak lapar..nak masak grand2 biasenye tunggu ujung minggu atau cuti sekolah je...so ini projek ari jumaat ke sabtu lepas ...tah tak ingat...
sepatutnye ayam nih di panggang..tapi dek nak kejar mase yg tak terkejar..mokwo masukkan aje dlm kuali non-stick, tanpa di tambah air, mokwo reneh sampai kering..hasilnye...sedap betul...nak rase dekat2 ngan rendang tapi bukan rendang bah!...jom cek resepi yg dtg dr toke limau JC-east meets west
so as a conclusion, ayam nih sedap dimasak walau ape care punggg!

tq jun for sharing this lovely n finger licking recipe! mokwo c&p ke sini yeh!


AYAM PANGGANG KERISIK

Bahannya:

5 keping leg quarters ( atau guna sekor ayam berat dlm 4 pound dipotong)
3 sudu besar kerisik*
2 btg serai*
6 ulas bawang putih *
3 ulas bawang kecil*
2 sudu besar pes halia*
2-3 btg cili merah atau 2-3 sudu besar cili kisar* ( kalu nk lg pedas bole tambah lada kecil)
2 sudu teh serbuk ketumbar*
1 sudu teh serbuk jintan manis*
1 sudu teh serbuk kunyit*
2 sudu teh garam*

Caranya:

Kisar semua bahan2 yg bertanda*. kepingan ayam dikelar2 kemudian campurkan bahan kisar dgn ayam dan gaul rata (sumbat2 marinate dlm kulit ayam).

Perap kan selama 1-2 jam. Panaskan oven atau grill pd suhu 400'F. bakar selama 1 jam 15 min atau hingga masak dan golden brown ( kulit ayam jadi ranggup)..Enjoy

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...