ada awalnye, mokwo nak buat apam dr blog hana, tapi tengokkan arrrghh..takde nasik..mati2 mokwo ingatkan ade lebihan nasik semalam..so buatlah apam pisang nih..pisang yg mokwo beli yg mane kulitnye masih kehijau-hijauan lagik..huhuh..memang kureng manisnye..ingatkan nak peram lagi 2 or 3 ari baru nak guna..tapi nasib ko lah pisang dah jadik korban dah pun....seperti biasalah apam yg mokwo buat jarang2 bebenor nak kembang kan, so kali nih tayang montot apam lah..memang sedap..rase seolah2 kek pisang, lembut dan sungguh gebu....satu adunan pun dapat banyak jugak..boleh tahan sampai kepetanglah makan 4 beranak.... resepi yg mokwo teropong dr blog jejaka yg paling rajin masak semalaya tak lain dan tak bukan cik ah mat gebu. katenye resepi asal dtg dr FP rinchan..mokwo mintak izin c&P yeh!
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (kurang lebih 200 g isi pisang)
3/4 cawan gula halus ( mokwo guna 1 cwn gula perang)
4 biji telur
3/4 cawan mentega cair (mat guna 1/4 mentega dan 2/4 minyak masak)
1 camca teh baking powder
1 camca teh soda bicarbonate
1/4 camca teh esen pisang (optional, resipi asal tak letak)
Secubit garam( mokwo tak letak sebb dah guna butter cair)
CARA MEMBUATNYA :-)
-Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih, lenser tin bulat berukuran 9 inci dengan sedikit mentega atau minyak. Ketepikan (dalam gambar mat guna "bunt-pan")
-Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih, lenser tin bulat berukuran 9 inci dengan sedikit mentega atau minyak. Ketepikan (dalam gambar mat guna "bunt-pan")
-Gaul tepung bersama baking powder, kemudian ayak. Lecek pisang bersama garam dan soda bicarbonate hingga hancur. Ketepikan.
-Dalam satu bekas, satukan telur, gula dan mentega cair. Kacau dengan whisk hingga pekat dan -berkrim (berubah jadi warna pucat). Masukkan pisang lecek, gaul rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
-Masukkan esen pisang (jika guna), kacau rata dan tuang dalam bekas tadi. Kukus selama 45 minit. Kalau guna acuan kecil2, kukus 10 minit. Gunakan api sederhana besar.
No comments:
Post a Comment