Pages

Tuesday, March 30, 2010

diet::do or die>>modern med

obesity nih sudah di kira sebagai satu penyakit d zaman moden nih..kerana obesity adalah pemangkin kpd wujudnye berbagai2 jenis penyakit kronik..tu yg doktor mokwo katelah..so dia startlah prescribe ubat2 di atas utk mokwo utk di cuba selama sebulan..meh kita tengok camno ubat2 nih berfungsi dan kesan dia terhadap mokwo
1) mediaxal:
di harap nye dapatlah memecahkan lemak2 dogil yg seakan sudah selesa bermastautin di tubuh mokwo
cara makan:
sebiji sehari waktu malam sebelum tido
kesan sampingan:
perut mokwo memulas2 seakan sakit gastrik
harga:
RM 36 utk 30 biji..tahan sebulan

2) Xenical:
bertujuan utk membuang minyak atau lemak yg mokwo makan, justeru itu badan mokwo tidak akan terlebih lemak..tapi sebenarnye bukan semua lemak yg mokwo makan habis di buang..dlm 60 ke 70% lemak masih di serap dalam badan jugak!
cara makan:
1 biji setiap kali lepas makan makanan berat..klau 10 kali mkan makanan berat camno hah??
kesan sampingan:
najis keluar berminyak2..sungguh tak selesa..klau nak travel memang menyeksakan!
harga:
RM +-252 utk 84 bijik..utk sebulan

3)Reductil 15mg
bertujuan utk mematahkan selera..jadik kadar pengambilan makan dapat dikurangkan.. memang tak dek selera tau makan ubat nih..termasuklah selera batin..huhuhu
cara makan:
1 biji setiap pagi sebelum sarapan
kesan sampingan:
tak leh tido
kemurungan
mulut pahit, kebas semacam je mcm org tengah demam
harga:
RM 300 utk 30 bijik tahan sebulan

tengok mahal2 kan ubat2 nak kurus nih.dalam sebulan mokwo dah berbelanja dekat RM 600.... mokwo hanya makan selama 2 bulan aje..lepas tuh dah tak leh tahan dah..dalam masa 2 bulan tuh tururnlah berat mokwo sebanyak 6 kilo..kira tak banyak tau dgn duit yg dah dihabiskan..so i just quit...bila berhenti dalam 4 ari jek berat yg hilang tuh bertambah balik..huhhuh...nyampah tul!
so ade sapa2 nak try???!! mokwo memang dah surrender dah ngan ubat2 nih!

3 comments:

Yat Maria said...

salam mokwo

tak jadi nak diet kaedah ni..haiz!! mahal sangat ubat dia...kita nak kaedah free jaga makan & exercise..tapi pat exercise ni yg liat...jaga makan pon ada susah sket kalau asyik testing resipi..cam na ni Mokwo..

mokwonik said...

hehehe tanya mokwo pun mokwo tak bleh nak bagi jawapan lah yat! so far tak dek lagi diet or ubat yg betul2 berkesan utk turun kan berat badan

K.Nor said...

mokwo.. nor suggest mokwo makan nasi dr beras taj mahal yg faiza tu.. try la.. dah ramai yg kata berat badan menurun. pastu beras tu bagus gak utk org yg ada sakit2 spt kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung..

jimat tau walau beras tu harga dia mahal sket sbb kita masak sket jer dia kembang banyak.. so tak berbaloi gak la

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...