Pages

Tuesday, November 23, 2010

demam dah berjangkit !!!

dah jangkit dah...nih sapa nak tanggung...salahkan nor- SG nun di ggganu....nak buat cam no...tiap kali bertenggek kat blog nor, nengokkan gambo dan segala deco dia pd makanan...tup, tup segera , yg tak peknan pun boleh ngidam tau!!! her pictures seduce better than thousand words...hahaha..sesiapa yg tak singgah lagi boleh pergi ke blog nor--secubit garam..yg paling mokwo sukaade bermacam2  'the making of..." kat situ...beli buku pun belum tentu ade step by step procedures cam tuh

mokwo pernah buat sosej puff nih dulu, once...masa belum berblog dan tak tau ade resepi utk pastry puff nih in internet....tapi tak berapa menjadi ...end result jadi terlalu hangus and d center of the puff tak berapa masak...time tuh balut2 ajer sosej tuh cam selimutkan baby..tak cantik lah...at last the balance of that pastry puff mokwo 'sedekah' kat Mr 'BIN'.....yelah yg buat pastry puff tu pun satu x ajar pun cara2 nak menggunakan nye...manakan ku tau dehh!! patutnye kalau nak product tuh laris harus di sertakan sekali resepi2 yg menarik bersama...baru boom!! marketing plan tak dak langsung! haaaih!

so before menggunakan pastry puff nih, there are few rules to follow: dari blog nor--SG
1) thaw, nyahbeku, buh kat luar dulu sebelum guna
2) bila nak bakar, guna suhu sekitar 200 C..utk puff jadi fluffy
3) klau ade...guna oven yg ade function kipas atas dan bawah...puff akan jadi garing dan rangup betul
4) kalau nak melekatkan 2 keping puff, boleh sapukan telur putih pada salah satu permukaaan puff

 sausage puff pastry
anyaman tak berapa lawa...bedung kelam kelibut jadik nye!

sekali tengok , puff mokwo nih nak macam  incredible hulk time dia nak bertukar jadik ijao lak!!! hampir terkoyak rabak "baju' tuh!...auuuww tak rela aiii!!!

resepi yg mokwo ceduk dari blog nor-Secubit garam...resepi asal dari yani-- Deco choco...n cara2 nak menganyam puff boleh pergi kat blog yani di sini..
so jgn lupa terjah blog yani tau...byk resepi2 menarik di sana.. terima kasih semua for sharing!

Sosej Puff

Bahan-bahan:-

  • kulit puff pastri
  • sosej
  • telur
Cara-cara:-
  1. Panaskan oven sehingga suhu 180 degree.
  2. keluarkan kulit puff dari peti sejuk. Biar sekejap sehingga lembut.
  3. Buat seperti dlm gambar di atas. Last sekali sapu dengan telur. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga perang.

4 comments:

K.Nor said...

auwww!! tak rela u!! hihih.. koyak rabak yg mahal tu mokwo.. cekci!!

amboiii dia salahkan kita ya... takper.. sib baik ada promosi baekkkk punya utk secubit garam hehe... macehhhh mokwo cayang :)

izahdaut said...

salam mokwo..lawo la anyam tuhh.. duk tenung dan renung jeee..tak terjangkau di akal cemana nak anyam..hehe..

mokwonik said...

to nor:
promosi dan hanya cakap benda yg betul2 ajerr! hihi lap u too!

to izahdaut:
izah klik kat blog yani tuh!!sonang ajerr nak buat tuh!

♥LOVE2COOK♥ said...

Wahhhh cunnye puff sausage tuh!!! :D

I have an award for U! Pls accept from my blog ya...
http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...