Pages

Tuesday, November 30, 2010

bingka roti oren

nothing seems to be like i expected...my baking dishes either turned out to be overly done or under baked plus bantat...thus i handed my apron to pokwo ...he made me this that gave me a new hope..coz if he can, i surely can do much2 better...but the truth is..i need a break...masak and masak ajerr... rasa nye dapur pun dah naik muak pada mokwo kot..so 2 , 3 hari nih pokwo yg masak...simple2 aje setakat goreng telur and masak nasi goreng , dia memang pro..hihi


bila tanya resepi nye..pokwo suruh mokwo agak2...bertuah betul!!! sebelum buat lagi mokwo dah suruh pokwo sukat bahan2 nye dgn cawan....pokwo ressisted...kata nye pro chef mana sempat nak sukat2...hok aloh lah...iyo lah tuh pokwo!!! so this resepi is just a rough guidance..u ols pepandai lah ekjust yekk..mengikut selera tekak memasing..ok lah...mokwo nak pi sarung apron kesayangku balik nih..lama tul bercuti naik kematu lak ...tu lah kan kalau dah biasa masak tetiba tak masak, jadi macam tak lengkap idup...so, agi idup, agi masak..hahaha...luv cooking!

bahan2:
1 buku roti gardenia yg pendek punya--kerak dia pun pokwo ku guna..hihi..siat kecil-kecil
4 telur A-pukul skit
4 sudu makan gula (kalau kurang manis boleh tambah sendiri)
4 sudu makan susu pekat
120ml jus oren ( pokwo guna oren twister)
600 ml susu segar

cara2:
  1. panaskan oven at 180 C..griskan loyang 9' dgn marjerin
  2. dalam mangkuk dgn menggunakan hand whisk satukan rata semua bahan kecuali roti
  3. pukul sedikit mixture until gula hancur
  4. masukkan roti yg dah di siat tadi kacau rata dan biarkan cecair meresap dlm roti for 15 min
  5. tuang dlm loyang pembakar dan bakar dalam 40 minit
  6. sejukkan sebelum di potong..tak muak tau bingka nih!


2 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Haishhh looks good la!!! Mintakkkk ;)

mokwonik said...

to love:
meh bawak piring...tinggal dah tak banyak nih!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...