Pages

Monday, November 22, 2010

Ikan bersos Thai

salam semua...kebelakangan nih tangan macam tak berapa rajin nak menerjah blog ..mana tak nye kalau asyik nak bertekak, berebut ngan anak2, nak guna komputer...last2 ummi nye mesti mengalah..yelah kesian kan...hari2 biasa2 bukan nye anak2 dapat guna komputer...masing2 sibuk dgn homework berbagai..so jadik nye cuti2 sekolah nih dlm tak dek buat ape...anak2 akan dok depan komputer...bagi chance lah kan...baik kan ummi dia!!..lagi pun kalau time kita nak menaip blog nih, ade lak yg dok kat belakang kita melilau ape yg kita tulis , boleh naik buntu idea di buat nye...very2 so rimass lerrr!



sebelum mokwo kena berundur...baik mokwo teruskan dgn resepi utk hari nih...resepi ikan..lately mokwo banyak beli ikan...nih tah tak tau bila beli , rasanye ikan nih dok 'termenung' lame jugak dlm freezer...plan nye nak masak lain...ala2 steam...tapi di sebb kan ikan nih dah lama, takut end result jadik x sedp.so baik buat yg goreng2 ajerr...resepi yg simple tapi bak kata ummi kuantan memang 'world'...mokwo c&p dari dapur ummi kuantan, kata nye resepi asal dr d glamorous mat gebu..terima kasih yekk sudi kongsi resepi nih...mokwo panjang kan kat sini pula....u oals musti coba tauu!

IKAN BERSOS THAI


Resepi : Mat Gebu



Bahan-Bahannya :-)



* 1 ekor ikan bawal sederhana besar (mokwo guna ikan siakap)

* 1 batang serai, dititik

* 1 kuntum bunga kantan, dihiris

* 1 cm lengkuas, dititik

* 1 cm halia, dititik

* 3 biji bawang merah, dihiris

* 2 helai daun limau purut, dihiris

* 2 camca besar sos ikan

* 1 1/2 camca besar cuka makan

* 3 biji cili merah* (mokwo guna cili api dlm 6 biji)

* 2 ulas bawang putih*

* 1 1/2 camca besar gula*(*ditumbuk hingga lumat)



Cara membuatnya :-)



1. Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan jus lemon (mokwo perap dgn asam jawa) dan garam 10 minit, cuci kembali dan toskan. Kelar2 ikan, lumur dengan kunyit serbuk dan sedikit garam. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan, alih ke dalam pinggan sesuai.

2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang hiris, lengkuas dan halia titik hingga harum.

3. Masukkan bahan tumbuk lumat tadi.

4. Tambah cuka dan sos ikan, gaul rata dan masukkan serai, hirisan daun limau purut dan hirisan bunga kantan.

5. Masak hingga pekat dengan api perlahan. Dan tuang sos atas ikan tadi, hias dengan hirisan daun ketumbar dan hidangkan segera....yumm yumm..

2 comments:

Noorma Ismail said...

uish...mmg menyelerakan..tp sini payah la nk dapat bunga kantan..kalo sampai pun, berebut orang membeli..sampai turn saya, dh tinggal kulit jer..huhuhu...

mokwonik said...

to noorma:
ohhh cam gitu ker..kat sini lak bunga kantan tuh sampai layu2 kat kedai tak dak sapa nak beli..kat pasar tani rega hanya 50sen sekuntum

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...