Pages

Saturday, November 27, 2010

kawin dek non...jgn tak kawin!

salam semua...sekarang dah musim cuti sekolah..biasanye akan menyusul lah deretan jemputan kawin...ramai sungguh yg berlumba2 membina masjid..dah bertemu jodoh....Alhamdulillah...
trust me..,..diamond is not forever.!!!..pic credit to google

ade seorang mak cik nih...terdengar keluhan nye..
makcik A:."haaiii....abih duit mak cik buat kenduri..!!"
mokwo : 'bukan kah anak mak cik dah kerja?
mak cik A : Yelah baru je kerja..duit bukan nye dah kumpul banyak, nak tak nak mak cik jugak kena bantu    dalam   bab2 kenduri dan hantaran...barang sekarang semua nye mahal!
mokwo : berapa mak cik abeh? (buzy body!!)
mak cik A : total dekat RM 20 ribu
mokwo : errrrkkkkkk ( tak moh tanya banyak..kang tak pasal nak kena bagi pinjam duit...hihi..kedekut tul!!)

kesian mokwo dengar..mau tak mau tradisi harus di turuti...pelamin, baju pengantin, duit hantaran yg mencecah puluh ribuan dan sebagai nye... mokwo menggaru kepala

kalaulah ade orang semacam mokwo.....me...i defied my tradition.....no hantaran, no pelamin...almost nothing time kahwin dulu....as a consequence...mokwo kena buang negeri..(ahaha padan muka.!)..... kena fitnah yg mokwo sudah di 'tebuk' (dahsyat tul mulut org!),... pokwo dituduh guna ubat pengasih ( bila masa lak ada bomoh siam kat UK tuh!!)..

.so itulah..pandangan masyarakat sekarang melihat bahwa harga seorang wanita di letakkan pd hantaran nye...lagi mahal hantaran nye, lagi berkualiti lah wanita tersebut.....terlalu bercanggah dgn pandangan Islam kan!!...patut lah ramai remaja yg bukan muhrim , sekarang terlebih dahulu 'berexperiment' hidup sebagai suami isteri...sebb terlalu banyak 'protokol' yg harus di patuhi utk berkahwin...hemmm
kesian si adam...cinta  terlarang!!..pic frm google

so what happen to me??? mokwo ok2 aje...dah dekat 15 taun kahwin Alhamdulillah cukup bersyukur dgn ape yg Allah kurniakan..yg penting tak dak nak menanggung dan suruh org lain tanggung beban hutang perkahwinan mokwo...dan mokwo jugak tak pernah mintak sedekah dari orang lain sehingga kini dan harap2 nye sampai bila2 pun...

so kepada sesiapa yg bakal berkahwin...selamat melayari bahtera kehidupan berumah tangga.....jangan berkahwin kerana chinta pada pasangan anda kerana asas chinta itu merupakan satu foundation yg sangat lemah....bila2 masa ajer chinta boleh pudar
tapi berkahwin lah kerana Allah...perkahwinan itu adalah sunnah..bagi yang mampu go ahead...bagi yg tak mampu...tak dapek den nak nnolong nyo!!

6 comments:

K.Nor said...

terkedu dgr kisah perkahwinan mokwo.. tak per la..semua dah berlalu kan, Allah maha penyayang lg maha mengetahui.. alhamdulillah.. jodoh mokwo hingga ke saat ni dan bertahan hingga ke akhir hayat.. insyaallah..

tak tau la camna masa anak2 kita nak kawin nanti mokwo.. takut gak rasanya.. sebolehnya utk anak dara nor, nor dah plan yg terbaik utknya ikut syariat tp kalau anak2 teruna tu... fuhhhh nak gi pinang anak dara org..tak tau la camna nanti..

kak Erna said...

mkwo..risau jugak akak ni..hero2..maikn membesar..rasa2nya kalau dia orang tak kumpul duit sendir..buat yang wajib aje la kan..

mokwonik said...

nor:
yelah nor..tq..kekadang nak meleleh airmata ingatkan waktu tu,,,hemm mokwo pun ade ank bujang..dah siap bagi warning kat dah!

erna:
mokwo sokong utk buat yg wajib ajerr...tapi pandangan org..sakit telinga nak dengar tau!

nobody said...

Salam mokwo ^^

saya silent reader je sebelum ni
rasa kagum dengan kisah mokwo
masyaAllah...rupanya masih ada gadis yang sehebat, teguh dan tabah sepeti mokwo...

benar, yang penting wajib di utamakan

thanks atas inspirasi buat anak muda seperti saye ^^

Nur said...

owhh kahwin..hehehhe...
asal p tgk blog org je sal kahwin...ermm...
nasib baik x sampai seru lagik..kalo x terkejut ak kat umah..hhahha

mokwonik said...

to nobody:
Alhamdulillah masa tuh tah dari mana dpt nye kekuatan..wallah hualam

to nur:
best tau kawin nih..klau kena ngan pasangan nyer lah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...