Pages

Wednesday, November 10, 2010

tiramisu


 salam semua...malasnye nak update...gambo2 bukan main berlonggok  dlm folder...masih belum di edit n touch- up...ade satu buku yg  pernah mokwo baca  zaman sekolah dulu2 ..klau pagi2 kita dah kata malas, so one whole day our body will set ourselves to 'malas' mode...jadi kekdah nye,, malas ajelah for that day...next time acu, cuba, try,  celik2 jerr biji mata..ucap lah perkataan "aku rajin"..banyak2 kali...nescaya menjadi rajin lah anda utk hari tersebut.....that's called the power of our 'subconcious mind'..... special kan otak manusia ciptaan Allah swt...SubhanaAllah*3!!

so tak moh malas2 kay...nak makan sedap2 lagi mesti nak kena rajin.....resepi yg cukup mudah n simple that can impress anybody with its sweetness n addictive cheesy tinge.....dah buat nih mesti semua rajin nak ngap...lepas dah abeh ngap lak jgn lupa me'rajin'kan diri  berlari atas itu threadmill ...hahaha...no pain sure weight gain...seksa kan nak kurus!!!!



sebelum tapau utk pokwo, mokwo dah tak tahan nak menceduk!!! waduh2 nyaman siiihhh!!

resepi asal dr chef hanieliza...food blogger turns celebrity chef yg cukup popular, di perkatakan ramai...begitu rajin mencipta pelbagai resepi2 yg memang menarik..tapi mokwo c&p dari blog ummi kuantan, seorang karier woman, mama n isteri yg cukup rajin jugak..dan banyak jugak mama2 , anak2 dara, bujang2 teruna yg telah rajin mencuba resepi nih..tq to all!!

moga lepas nih mokwo akan bergelumang dgn lebih intense aura rajin lagik!!!..(patut nye kena letak tajuk entri kali nih 'tentang rajin'.....brapa banyaklah daku punya rajin membebel daaaaa..)

TIRAMISU - Versi 2
Resepi oleh Chef Hanieliza

Bahan:-
  • 1 gulung kek swiss roll kopi
  • 250 gm keju cream [philidephia]
  • 150 ml yogurt asli
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek, mokwo tak letak)
  • serbuk nescafe---- mokwo campur serbuk koko utk tabur di atas tiramisu
Larutan Agar-agar:-
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil serbuk agar-agar

Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan

NOTA:
Desert ini memang agak moist dan lembut..so kena makan gunakan sudu.. tapi memang sedappp..
             
lepas di sejukkan dlm fridge 24 jam lagiikkk sedap...masaalh nye tak sempat 24 jam dah abih!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...