Pages

Friday, November 12, 2010

tauhu telur

 ingatkan resepi nih sama ngan resepi ayu --curly babe, loooh lain lahh...ok lah mokwo tempekkan kat sini sebagai satu variety utk memasak tauhu telur...sedap nih lomak2 telur campur dgn kelembutan tauhu...kenyang makan..sesuai utk org yg tengah low carb diet...kuah nye pulak hanya lah sambal kicap yg di tabur dgn kacang tumbuk..simple but delicious

oklah , asal resepi dari majalah flavour and the recipe was written by Debbie Teoh..mokwo guna tin minuman bergas yg telah di tebuk atas dan bawah menjadi bentuk cylinder sebagai acuan nye atau utk tengok  acuan yg lebih kelazz, boleh tengok kat blog ayu--CB di sini...nak goreng tuh manyak leceh but once dah tau perangai nye...tak jadi masaalah dah...have to be patient skit n selalu lah ceduk2 kan minyak ke atas tauhu supaya tauhu masak sekata

hidang ngan timun n tomato ajerrr          


one more thing, klau makan kat restoran tauhu nih, mahai tau...buat sendiri manyakk jimat looorrr.....selamat mencuba!! resepi nih dah di ubah suai ikut kesesuaian ku!

bahan2 :
3 telur A
1  sudu besar tepung jagung
1 tauhu petak yg keras--potong kiub
garam
lada sulah

sos:
1/2 cawan kicap manis
3 ulas bwng putih--cincang
5 cili padi--cincang
1 biji limau kasturi--perah jus nye
3 sudu besar kacang goreng yg telah di tumbuk halus

bahan2 hiasan:
carrot--hiris btg mancis
timun-hiris
sengkuang, tomato--hiris

cara2:
  1. campurkan telur dan tpg jagung. whisk well dan masukkan tauhu 
  2. panaskan minyak. masukkan acuan. sudukan campuran tauhu dlm acuan secukupnye...tak payah penuh
  3. perlahan kan api skit.ceduk balik mana2 telur yg terkeluar kedlm acuan semula..sambil tuh ceduk2 minyak kedalam acuan utk memasakkan tauhu menjadi sekata masaknye
  4. bila adunan dah agak2 terbentuk, boleh keluarkan acuan...guna pisau utk  mengeluarkan nye
  5. masak sampai golden n crispy
utk sos:
  1. campurkan semua bahan dan hidangkan bersama tauhu dan bahan hiasan

7 comments:

moklong said...

errrkk... mokwo tliur ler. lh bg sket hntr kt rmh moklong yerk...

ijayuji said...

Salam mokwo! waduhhhhhhh sedap banget nmpk! tp kan kan kan kan kan kannnnnnnnnn yg kat bwhhh nunnnnn kita lagiiiii sukeeeeeeeeeeeee :D mesti dah abis kan kan??? :D

mokwonik said...

to moklong:
errkk kita pun dpt makan seketui jerr..malas nak goreng..hihih

to ijah:
ijah yg kat bawah tuh...tak sampai sekerat hari dah pinish...tinggal mangkuK jekk...len kali kena buat banyak lehh, rami tul peminat cheese

Ayu said...

salam mokwo,
woow,this is another version of tauhu telur,
gunakn cili padi & bawang putih, adakah rasanya macam sambal cili padi kicap tu?..
memang pun kalau makan kat restaurant kan mahei,
kat sini i think at least below S$20 perplate, padahal modalnya tak seberapa kan mokwo..

mokwonik said...

to ayu:
salam ayu..haah rasenye iras2 gitu lah, cuma berkacang..hemm ari tuh mokwo tengokk menu nih at one of d restoran kat sini..one ciput tauhu cost about rm6 to rm7...walhal cost not even RM2..mencekik darah dehh!! sedap ke tak belum tau lagik!

♥LOVE2COOK♥ said...

Adui sedapnye tauhu telur tuh!!! Love want some pls!!! :D

aeinio said...

dtg sini memalam terus lapor...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...