apa yg istimewa nye, ialah rasa pedas berdengung macaroni nih dtg dr penggunaan lada sulah yg banyak...husss...klau tak nak pedas2 boleh kurang kan skit lada sulah tuh...tak tau lah empunya resepi nih tertumpah lada sulah ke or memang minat dgn lada sulah nih...makan musim2 tengkujuh nih memang leer sesuai...ape2 pun moh tengok resepi serba ringkas nih..terima kasih kpd mak nye kawan si kakak....errr tak ingat lak nak tanya nama dia...hehehe..
bahan2:
2 cawan makaroni--rebus al dante1 keping dada ayam ( daging ke.ikut suke ati lah)--potong dadu
7 ekor udang sedrhana--buang kulit dan kepala
1/2 carrot--potong dadu
1/2 biji capsicum hijau--potong dadu
1 labu bawang besar--potong dadu
4 ulas bwang putih--di dadu jugak
3 sudu kecil lada sulah or more
1/2 cawan kimball tomato soup
1/4 cawan air
1 keping kraft slice cheese
3 sudu besar myk olive utk menumis
garam n gula secukup rasa
bahan hiasan:
hirisan lada merah dan hijaubawang goreng secukupnye
cara2:
- panas myk olive, tumis bwang besar , bwang putih till naik bau
- masukkan carrot, capsicum , tomato soup dan air.. didihkan biar sayur empuk
- masukkan ayam, lada sulah , makaroni dan perisakn dgn garam dan gula
- masukkan cheese.segera tutp api dan kaup balik till cheese cair
- hidang kan dgn di tabur bahan hiasan
- jgn lupa sediakan air masak sejuk bebanyakkk...hihihi
1 comment:
x ssh pun erkkk... lh la cuba...
Post a Comment