Pages

Sunday, November 7, 2010

daging ala deng deng



this is a tidious way of cooking beef.. kena rebus lepas tu  goreng then tumbuk sampai daging pecah..ada kalanya mokwo ngelat...malas nak tumbuk , sebab kekadang boleh termeleyang lesung di buat nye kalau kena time daging keras...hahaha..so kalau nak masak cara nih seelok2 belilah daging batang pinang dari lembu yg muda remaja skit...kita boleh kenal pasti dari kaler daging tu yg tak terlalu gelap...jadik tak de lah kerah kederat sangat time nak menumbuk tuh...nak guna daging frozen pun boleh, but make sure daging di rebus sampai betul2 empuk.......

 kalau malas , boleh aje potong daging yg telah di rebus tuh kecil2, dan goreng agak sedikit garing...klau malas jugak tak yah goreng lah.......pun malas jugak, tak yah rebus dulu.......malas lagikkk!........hemmmm tang nih tak dapekk den nak nnolongg ehh!.....kogho nyo ekau boli ajolahhh!!!

moh nengokkan resepi nyooo!..mokwo pun frankly speaking, dlm setahun hanya buat 2 or 3 kali jekk..sebbnyo eden manyak malas..hihi..tapi memang banyak sedap ooohhh...fevret den nih!!
di sebb kan pokwo  terbeli banyak daging,, pun ye jugak!

bahan2 nye;
1/2 kilo daging batang pinang
1 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1" halia*
2cm belacan*
2 sudu kecil ketumbar*
1/2 cawan kacang tanah yg telah di sanggar, buang kulit dan tumbuk halus
2 batang serai - dititik
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan air rebusan daging
 gula melaka secukupnye
air asam jawa
garam
minyak utk menggoreng daging ( tak perlu banyak) dan menumis

cara2:
  • daging basuh bersih. potong dlm sebesar kiub 2 inchi tiap satu gaul garam skit dan rebus biar empuk
  • goreng daging yg telah di rebus tadi...dgn menggunakan lesung tumbuk daging sampai sedikit pecah
  • tumbuk bahan2 bertanda *
  • panaskan minyak, tumis cili kisar till naik minyak
  • masukkan bahan2 kisar, serai..tumis till naik bau
  • masukkan daging, air rebusan, gula melaka , air asam jawa dan garam
  • biar daging sedikit pekat, masukkan kacang tanah tadi
  • kacau till kering n pecah minyak

5 comments:

HaSue said...

wahh..amat terliur melihatnya.. kalo malas nak tumbuk atau x jumpa daging btg pinang..rebus guna pressure cooker laa jwbnya..hehe

Eliza said...

Salam mokwo.uishh..lauk nih feveret orang kampung saya nih..sgt sedap, hidangan masa raya mkn ngan ketupat.

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, mokwo, feberet kita daging dendeng ni, boleh buat kalu gi picnic, best nih!

moklong said...

nak nak nak blh x mokwo... jgn smpi air liur den meleleh udah :)

Anonymous said...

Whats up very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .
. I will bookmark your website and take the feeds additionally?

I am satisfied to search out so many useful info here within the put up, we'd like develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

My web site: best registry cleaner for windows 7

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...