Pages

Tuesday, August 31, 2010

kuih cara manis

salam merdeka utk semua...projek sekuk masih tertunda lagik..hemmmm...meh crita pasal kuih cara nih yg mokwo buat tah bila tah..tak hingat dah..hehehe..sedap memang sedap tapi kan yg tension nye bila mokwo guna acuan kuih cara original..dia kan mesti nak hangus rentung n melekat..agak nye dapur mokwo, api
 terlampau besar kot..tah lee..tak gheti nak ekjas..last2 mokwo pendekkan crita , mokwo gunalah acuan yg seperti di bawah..ahaaa...memang senang cerita...memng non-stick..acuan nih mokwo beli kat pasaraya giant..niat nak guna buat takoyaki..tapi sampai sekarang x buat2 lagik, sebb nye mokwo x brape suka dgn makanan jepun nih!



memang sedap..lemak manis secukup nye, tapi montot nye menten hangus..huhuh..resepi yg mokwo amek dr rumah cik gu dzana-inspirasiku..tq cik gu, mokwo kopi pes kat cini..pd ain -my precious moments, yg bertanyakan resepi nye..boleh lah cuba resepi yg nih plak..memang tak menghampakan!

Bahan2 nya:


1 cwn tepung gandum*

1 cwn santan*

1 cwn susu sejat*

1 biji telur*

sedikit garam*

pewarna hijau & paste pandan*

2 sudu butter atau minyak masak*

Minyak secukupnya

Gula secukupnya

Daun pandan utk menyapu acuan





Cara2:

Masukkan bahan * ke dlm blender n blender sehingga sebati

Panaskan acuan dgn api yg kecil,sapukan minyak pada lubang2 acuan.

Tuangkan bancuhan ke dalam lubang acuan.

Masukkan sedikit gula (1/2 sudu kecil) pada setiap kuih yg separuh masak.

Tutup acuan dgn penutup periuk n biar hingga masak

Monday, August 30, 2010

tempoyak goreng udang DJ

baru sekejap tadi mokwo keluarkan duit sebanyak RM 8 ribu..duit tuh bukan mokwo punya..cuma parking dlm akaun mokwo jek!suspen gak keluarkan duit cash sebegitu banyak..sejuk kakitangan..ingatkan kembunglah handbag mokwo..tapi, lepas terima duit tuh.handbag mokwo menten kurus jek mcm org posa..mungkin begitu jugaklah nilai Ringgit Malaysia kita..terlalu kecil dan kurus sekali kan!

masakan tidak , semalam mokwo berbelanja utk beli barang2 buat biskut..bawak RM150++..pun masih tak cukup jugak..mana tak nye butter sahaja dah dekat Rm50 hinggit..tokeh lembu sure kaya raya lah! time2 ni lah mokwo berangan nak bela lembu..hahaha

apa2 pun, sekarang raya fever is in the air..sedihnye ..ramadhan bakal meninggalkan kita..dan mokwo jugak tumpang sedih buat ma kedah kerana baru sahaja kehilangan anak sulung lelaki nye jumaat lepas ie abg sulung pokwo..pergi setelah menderita di sebabkan penyakit colon cancer...sama2 lah kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah abg mohd kamil abd khalid..moga Allah tempatkan roh beliau di kalangan org2 mukmin..amin


maka nye tahun ini kena lah mokwo buat biskut lebih skit..mokwo ingat nak sedekahkan pd anak2 arwah yg dok ada 10 org tuh! so wish me a good health.! jgn mokwo semput tengah jalan udah le..kang biskut ke mana, mokwo pun ke sepital lak!


tah tak tau bila nak start baking tuh..meanwhile meh tengok tis addictive recipe..ayyoyo..tak leh tahan ooooo..klau dah siap masak, yg tak makan tempoyak pun harus menambah nasik dia...finger licking good i tell ya!!duh meleleh air liur mokwo! resepi yg mokwo ceduk dr dapur dayang jack dari teratak dayang jack ..jelitawan yg sungguh rajin mencipta berbagai resepi yg marbeles2..tq byk2 dayang! mokwo kopi pes sini yek!



Tempoyak Goreng Udang



Bahan-bahan :

5-6 sudu besar tempoyak segar

300 gm udang basah (dibuang kulit dan dibersihkan)

5 sb cili kering kisar

3 biji cili api (dikisar) - optional

1 keping asam gelugur

5 biji bawang merah (dikisar)

2 cm kunyit hidup (dikisar) -boleh juga guna kunyit serbuk

2 cm halia muda (dikisar)

1 ulas bawang putih (dikisar)

garam dan gula secukupnya



Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga pecah minyak.

Masukkan udang dan tumis hingga separuh masak.

Masukkan tempoyak, asam gelugur, garam dan gula (pastikan rasa masin dan manisnya sama).

Goreng tempoyak sehingga masak keperangan (guna api perlahan)
 
# dyg cakap boleh guna udang kering or ikan bilis selain dr udang#

Saturday, August 28, 2010

donut malus domestica

acara donut-mendonut oleh anak2 dara mokwo..mokwo tukar karier jadik 'mamarazzi'..snap2 pic aje..wahh ade arapan nak goyang kaki skit mase lagi....tapi yg tak syoknye kerja2 pembersihan mau nye jadik 2 kali ganda...grrrrrr...nak marah,...mengenangkan minat yg baik harus di pupuk sedari kecik..mokwo biarkan saja..tu lah bebudak zaman sekarang memang beruntung sebb teaching n parenting method sekarang dah berlainan..klau kita dulu kalau sepah2 kan dapur cam gini...huiih mesti tak cukup kaki nak larik kena ligan dgn rotan..hahaha..
di sebabkan donut2 nih di buat oleh para2 amatur..so bentuk dia berbagai2lah..but the taste maintains sodap..masuk dlm mulut tetap rasa donut sejati..satu yg paling sedap texture nye yg kenyal2 spongy gitew! resepi yg berbaloi2 di cobak!
resepi yg mokwo amek dari blog cik timah-TTM (sebeno nye tak tau nama sebenar dia, panggil cik timah main hentam aje, betui ka dah tuka nama jadi ila..looh glamer tul mak cik sorang nih!) terima kasih byk timah aka ila aka rossana becker...mcm2 ada! tq again!

kakak says"pada tuan puan yg berminat nak ode..tempahan akan di buka lagi 10 taun yeh!"

bermacam variety bentuk dan kaler yg ade...hemmm boleh lah asal bleh makan! mokwo makan paling banyak, sebab nye org lain yg buat..best betul!

 
300ml air suam
80g/1/3 cup melted butter
2 eggs
1 1/2 tsp salt
3 tbsp sugar
600g/4cups bread flour
2 tsp yeast

Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting:Dough.

Kalau pakai tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).

Satukan bread flour, salt and sugar.

Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter. Pastu tuang yeast.

Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam

Uli setebal 1cm. tekan dgn acuan donut.

Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.

bolehlaa letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..aku suka cinnamon ngan castor sugar je.

Tuesday, August 24, 2010

mihun goreng tomyam


nengok kaki ketam tuh...hehehe.. seksa tak?
heemmmm..............lately tak taulah camera mokwo mcm x cukup terang...hypoglycemic ka hapa?? amek gambo ko jadi semuanye romantik semacam ajek!grrrrrr....nyway layan jelah gambo kelam2 nih..anggap cam makan ala2 candle light gitew yek!! sabau je lah!
amek resepi dr umah nor secubit garam..trimakasih nor!..mokwo punya jadik itam legam..tangan gatai terbubuh kicap lebih! tapi rasa menten sedap..satu kelainan yg menjadi kemestian utk di coba!

MIHUN GORENG TOMYAM
1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan

300gm udang

200gm isi ayam ( mokwo ganti ketam)

3 ulas bawang putih - diketuk

5 ulas bawang merah - dikisar

2 batang serai - diketuk sedikit

2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)( mokwo guna 2 sudu besar basah nye dlm botol)

cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas

1 biji telur

3 helai daun limau purut - dicarik2kan

sayur kobis - di potong pjg (halus)

carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)

2 biji tomato - dihiris nipis2

1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air

daun saderi

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.

Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.

Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur

Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan

Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)

Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus

Monday, August 23, 2010

karipap daging

salam semua..sedar tak sedar hari nih dah isnin balik..masa begitu cepat berlalu bagaikan sekelip aje!..last week my hands were fulled..along hadi terpaksa disuruh balik ke rumah, kerna di syaki demam denggi..suhu badan panas mendadak mencecah 40 C selama 2 hari, 2 malam begitu merisaukan mokwo...mata along merah berair dan dia mengadu sakit2 segala badan..Syukur Alhamdullillah selepas 2 hari dirawat di rumah ,demam along beransur kebah,tapi badan along yg kurus melengkung masih kelihatan lemah...hemmm, mokwo pun apa lagi..tiap2 hari mokwo akan bagi along multivitamin mocktail..hahaha..sampai along pun naik kenyang hanya dgn makan ubats n vitamins jek!
selepas dihantar balik ke sekolah semalam, mokwo bekalkan along dgn multivitamin secukupnye diiringi dgn segala pesanan dos n don'ts, this n thats...along hanye tersengih panjang jek, tengokkan umi dia yo, yo or!
sebelum masuk asrama, along cium tangan mokwo n mintak maaf byk2 ..katanye dia dah menyusahkan mokwo n pokwo..hish!hish!hish!...kira airmata ibu nih nak menitik aje..tapi harus mokwo menten macho...mokwo hanya peluk along erat dan lepaskan along pergi.....kerana...Allah..
inilah di antara menu minggu lepas yg tak tau berapa hari asyik dok ulang2 masa waktu berbuka..menu kegemaran seisi keluarga mokwo jugak..mokwo suka kulit karipap sebegini yg menggunakan minyak, sebb karipap yg dihasilkan bukan saja garing tapi makan byk2 pun tak muak2..resepi asal dr mama mokwo..tapi besa lah kan, anak dia mesti gatai tangan nak alter skit sebanyak..moh leee nengokkan resepi nye!
kulit karipap:
3 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak masak
1 sudu kecil garam*
1 sudu besar gula*
1/2 cawan air*--larutkan bersama
3 sudu besar tepung beras
1/4 cawan air atau lebih--hingga doh sebati melekat
cara:
-campurkan tepung gandum, tepung beras dlm mangkuk adunan. buatkan lubang ditengah2 dan tuangkan minyak masak. gaul ramas seperti serbuk roti
-masukkan campuran air garam n gula tadi.uli
-kalau adunan masih berderai tambah lagi dlm 2 sudu besar air
-biarkan doh selama 40 min sebelum di canai\



inti daging:

-3 biji kentang sederhana besar- buang kulit , potong dadu
1 carrot- buang kulit n potong dadu
200gm daging cincang
3 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar*
2 hiris halia*
1 peket rempah kari daging adabi + 3 sudu besar air- jadi pes
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
garam n gula
air secukupnye
minyak utk menumis

cara:

-panaskan minyak skit..tumis bahan2 kisar yg bertanda *
-masukkan rempah kari pes
-masukkan kentang, carrot n tuangkan air secukupnye hingga menutupi campuran kentang n carrot tadi
- bila kentang dah skit empuk, masukkan daging cincang
-perasakan dgn sos2, garam n gula secukup rasa
-kacau hingga inti jadi sedikit kering. sejukkan

cara membuat karipap:
-canai doh, letakkan inti dan terap dgn acuan karipap
-goreng terendam dgn api sederhana supaya masak sekata.

Thursday, August 19, 2010

Astargfirullahalazimmmm...myresepi telah dicemari!!!!



hok aloh lahhh...kus semangat! apahal lah dgn org2 yg sakit jiwa nih sampai myresepi tempat utk berkongsi resepi pun depa nak sabotaj!
cuba tengok resepi menghina nih!
klik here
 heeeee...elok2 mokwo nak cari resepi sedap2 dah jadi mcm tak berselera lak! harap pihak admin of myresepi boleh amek tindakan tegas!!!!

Wednesday, August 18, 2010

puding gula hangus..semanis madu!

semalam kami ada menerima panggilan mengatakan bahwa seorang ibu tua hampir tidak punyai duit utk membeli beras buat berbuka puasa....hemmmmm..menarik nafas panjang mokwo, dlm kita di bulan puasa nih semacam berpesta dgn makanan , ada jugak insan yg sebegini daif...Alhamdulillah..dilapangkan Allah hari nih utk memberi ibu tua itu sedikit bantuan..walau tidak sebanyak manapun, cukuplah utk membeli beras dan brg2 keperluan lain..
geram bercampur kecewa sebenarnye melihatkan ibu tua itu di campakkan dlm kancah kesempitan hidup sebegitu. tinggal sebumbung dgn anak, menantu2 dan cucu2..tetapi diperlakukan bagai hamba sahaya lagaknye..laknat Allah pd sesiapa yg derhaka pd orang tua nye dan rahmat Allah bg mereka yg berbuat kebajikan pd kedua ibubapanye!!!
mokwo sebenarnya tak nak elaborate panjang pasal kisah si ibu tua nih, di takuti hanya akan membuka aib orang satu persatu jek..tak pasai pahala posa mokwo kang jadi zero
mokwo hanya mampu berdoa agar ibu tua ini dan suaminye yg sudah uzur itu dilepaskan dr segala bebanan yg tak sepatutnye mereka tanggung di waktu senja usia sebegini! ikutkan hati mau aje mokwo pegi pelangkong org2 yg zalim tuh seko2!


antara juadah berbuka yg menjadi favourite seisi keluarga..apasal yek mokwo punya puding nih sekeliling dia jadik cam permukaan bulan..tak smooth..
nyway..since anis kata puding dia sedikit manis n keras, so mokwo dah alter skit quantity susu pekat n tpg kastard...sedap tul!! lemak manis memang menepati citarasa mokwo..tq anis dr anis's dairy... utk resepi yg sedap lemak manis..i loooike!!! mokwo cnp kat sini lak yeh! dah tak tau brapa kali dah buat nih! tak jemu2 makan!

Bahan-bahannya:

5 biji telur gred A

1 sudu besar tepung kastard ( mokwo buh 1 sudu kecil jek)

1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat (mokwo guna 1 tin susu cair + 4 sudu makan susu pekat )
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam

1/2 cawan gula pasir - dijadikan gula hangus

Cara-caranya:
1. Panaskan kukusan.

2. Sediakan gula hangus dan tuang ke dalam acuan yang digunakan.

3. Masukkan semua bahan dalam jug pengisar dan kisar sebati.

4. Masukkan bahan-bahan kisar tadi ke dalam acuan yang telah sedia dengan gula hangus di dalamnya.

5. Tutup acuan dengan aluminium foil.

6. Kukus puding tadi selama 45 minit dengan api sederhana kuat.

7. Sejukkan dan keluarkan dari acuan.

Monday, August 16, 2010

temurun nye si sambal tumis

salam Ramadhan Al-mubarak buat semua umat Islam....macam mana rasa..mokwo harap2 semuanye masih mampu meneruskan pejuangan melawan nafsu dan memperbanyakkan ibadah di bulan yg mulia ini......bulan posa nih susah lah skit mokwo nak update..asyik dok main kejar2 jek dgn masa yg tak terkejar..mana tak nye bulan2 biasa, lauk biase2 aje..bila time bulan posa anak2 n pokwo demand deh!! nak kuih lah, nak cendol lah, this n that..wow..ku ada dua tangan n kaki je..bersilat gayunglah kat dapur sorang2!
 but don't get me wrong, i do really enjoy cooking for them..kekadang pokwo offer nak beli makanan kat bazaar ramadhan pun mokwo menolak..mokwo insists to cook! lagi pun masa nihlah kita sebagai ibu n isteri nak kumpul pahala lebih kan!
yg nih adalah resepi sambal tumis yg mokwo perolehi dr seorang penjual nasik lemak yg dah pencen..sedap sambal dia..walaupun buat dgn quantity yg banyak..sambal dia menten lemak manis tak pahit pun..dia perturunkan pd mokwo..n mokwo pun perturunkanlah pd u ols pembaca budiman..harap2 boleh mendpt manfaat...
rupanye sambal tumis nih punyai teknik pembuatan nye yg tersendiri..dan sambal ni jugak boleh di simpan dlm fridge dalam masa lebih kurang 2 weeks without stale..so jimat masa maah! tak yah sentiasa nak menumis bila sambal diperlukan! so selamat mencuba!

sambal tumis
bahan2nye:
3 cawan cili kering yg telah digunting2
1 cawan cili boh
2" belacan
300gm bawang merah
1" halia
1/3 cawan gula pasir
3 sudu besar madu
1 sudu besar garam
2 sudu besar pes asam jawa adabi
1 kuib bilis knorr
1/2 cawan minyak utk menumis
cara2:
-rebus cili kering sampai menggelegak. tutup api dan biarkan for 30 min\
- kisar cili tadi dgn belacan. ketepikan
-kisar berasingan bawang merah,dan halia. ketepikan
-panaskan minyak, tumis campuran cili tadi till sedikit garing..agak2 10 min
-kemudian masukkan campuran bawang tadi n tumis lagik for 10 minit
-masukkan garam , gula, asam jawa,kiub bilis, madu dan air jika perlu.
- bila warna dah mcm merah hati gitu dan rasanye dan berkenan dek tekak kita ..tutup lah api
-tunggu sejuk barulah boleh di simpan dlm fridge

so kekdah nye, klau nak buat sambal tumis ikan bilis..just goreng ikan bilis yg di basuh bersih..dan hangatkan sambal tumis yg dah dibuat beforehand, buh hirisan bwg besar klau suka..bila sambal dah sejuk skit baru masuk ikan bilis goreng tadi!
Daaaaaa..selamat berbuka!

-

Tuesday, August 10, 2010

the yeepeees n huhus of asam pedas

yeeepeeeee:..mokwo dah bleh wat asam pedas..tak pernah mokwo buat asam pedas sesedap nihhh...huuuih puji tak habih
huhu: mulanye nak buat asam pedas ikan tapi ikan terlupa nak defrost awal2 so buat ayam lah...aiiyaaaah tak brapa ummmph!

yeeepeee: asam pedas mokwo less oily..tu yg kena aje kat selera anak tekak nih...phobia nih klau byk minyak, mcm dan2 gemuk lepas makan!
huhu : semua yg ada kat umah kompius..nih asam pedas ke singgang???asampeds1


yepeeee: tak masak nasik so asam pedas mkn ngan mee kuning..tercipta lagik satu resepi baru.... kreatip gak mokwo nih!
huhu: depa semua makan sekadar sepinggan sorang aje..sebb mcm ter'pelik' skit with the mee n asam pedas combo..uiiittt!

yepeeee: semua kata sedap asam pedas nih..(nak amek hati lee tuh!)
huhu: semua tak syorkan mokwo buat lagi asam pedas..sebb semua nye bukan peminat setia asam pedas..tak gheti makan! terpaksalah mokwo  abeh kan yg balance semua...meh join mokwo! huhuhuhu..kembung perut makan asam pedas!!!
tu lah yg malasss buat asam pedas TAUU!!!!
anyway terimakasih byk2 buat mat gebu atas resepi asam pedas yg sedap..tapi mokwo dah alter ikut sesuka hati menggunakan stok yg ada kat umah! mokwo copy paste kat sini yek!

asampedas2


BAHAN-BAHANNYA :-)


3 - 4 kepingan ikan merah (kalau kepala ikan lagi besss)( mokwo guna ayam, 1/2 ekor)

1 biji nenas madu, kupas dan potong serong (mokwo buh mangga muda)

1/2 cawan jus asam jawa

3/4 cawan cili kisar

1/2 inci halia, diketuk

1/2 inci lengkuas, diketuk

800 ml air (atau secukupnya)

Garam dan gula secukup rasa

8 biji bawang merah*

2 ulas bawang putih*

1/2 inci belacan*

1/2 inci kunyit hidup*

1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)( mokwo tak buh)



CARA MEMBUATNYA :-)

Ikan dicuci bersih dan toskan. Nenas dicuci, kupas, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.( mokwo tumis cili kisar dulu , then baru masukkan bahan2 tumbuk lain, so dpt menggurangkan penggunaan minyak) Masukkan nenas(mangga muda) dan kacau hingga rata dan masak sekejap.

Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan biar ikan masak. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin rasa (sesapa nak letak serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan 1 - 2 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api...


        *Salam Ramadhan  untuk semua umat Islam*

Thursday, August 5, 2010

pizza kambing

pizzkam2
ni amny tengah nak cilok olive lah tuh! her favourite..

pizzakambin
dah bakar ke belum nih???

pizzakam4
cross sectional view....base yg lembut gebu tapi sedikit tebal utk 12' pizza pan
pizza dough recipe :
1/4 cawan tepung
1 sudu kecil garam
1  1/2 sudu besar gula
1  1/2 sudu kecil yis instant
1 cawan + 2 sudu besar air
1 sudu besar marjerin cair / minyak
1/2 sudu kecil bread softener
cara2:
- sebatikan tepung, gula, yis, dan garam
- tuangkan air..uli2
-masukkan majerin cair dan bread softener..uli again for 20 min with hand.. but food processor will take about 5- 10 minutes
-tutup doh yg dlm mangkuk tadi dgn kain bersih n biarkan for 1 hour
- tumbuk2 doh dan canai doh menjadi bulat leper dan masukkan dlm loyang pizza
-tutup loyang dgn kain bersih again dan perap for 20 min
-bakar base yg kosong tadi for 15 min at 180 C
- keluarkan..letak segala kehendak topping n cheese bakar lagi for another 20 min..
-keluarkan, potong , duduk, baca doa dan makaaan!!

perhatian:: resepi topping mokwo tak buh sebb boleh buh topping ape2 yg disukai..this time mokwo buh       daging kambing...
---------- lepas makan dah habis baru teringat...errrkk daging kambing, sosej n cheese..what a fattnin' combo..nak wat camno..dah kenyang baru ingat!! hehehe..tapi sedap sangat!

Tuesday, August 3, 2010

roti bun gula merah

dulu mokwo ingat, dlm bab memasak nih mokwo suka buat kek...tapi sejak akhir2 nih selera berubah kpd pembuatan roti lak..lepas buat roti mokwo selalu rasa lega jekk..hehehe..mana tak nye tatkala menguli tuh..kita bolehlah ganyang sekuat hati..bayangkan orng yg kita tak suka..pah tuh..ganyanglah, tonyohlah, sepuklah..ikut suka lah..puas ati kooo..hahaha tapi idak lah mokwo nih sokmo2 buat roti nak marah orng..tak lah..mokwo bukan pemarah sgt org nye..mokwo nih ati lemah lembut jek!(puji sendirik yek)
bun gula merah..memang lembut nih..texture nye cukup soft n berurat2 bila di tarik..gula merah yg dimasukkan menyebabkan roti nih kenyal dan wangi
trimakasih buat ros from jintan manis kerna sudi berkongsi resepi..moga ros selamat melahirkan baby yg comel lote, kiut miut..dan rajin meroti cam mama dia..hehehe
izin kan mokwo kopi pes kat sini yek utk dipanjangkan pd yg lain! nanti klau rajin, mokwo nak buh inti kelapalah pasti lebih sedap..suka manis2!!

roti mokwo mesti nak terhangus kat bhgn atas..lenkali harus beringat2 tang api tuh!


Bahan-bahanya-sumber resepi ros jintan manis 



180gram tepung roti

50gram tepung gandum

2 sudu besar skim milk@susu tepung

3-4 sudu besar gula merah

100ml susu segar suam@boleh ganti dengan air suam

40gram butter

2 sudu besar gula

1 1/2 sudu kecil yis

50 ml air

1/3 sudu kecil garam

1 sudu kecil bread softner ( boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux)



bahan sampingan

1/3 cawan kismis hitam

Cara-caranya ( uli tangan)



1. Mula-mula masakkan gula merah bersama 50ml air didalam periuk dan kacau sehingga gula merah larut, ketepikan dan sejukkan sebentar.

2. Selepas itu, masukkan bancuhan gula merah dan semua bahan doh dalam bekas adunan kecuali kismis hitam dan uli hingga tidak melekat pada jari. Uli selama 5 hingga 8 minit.

3. Setelah adunan menjadi doh, boleh gunakan tips ini untuk dapatkan doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan beberapa minit, anda akan dapat doh yang elastik.

4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan kain bersih atau plastik wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di campur dengan kismis hitam dan uli sebati.

5. Bahagi kedua-dua doh pada 9 bahagian bun kecil dan susun di dalam acuan petak 18cm, pastikan acuan petak di lenser dahulu dengan butter atau marjerin, biarkan doh naik dua kali ganda dan gilss permukaan bun dengan 1 sudu kecil susu segar+beberapa titikmadu.



KAEDAH LAIN ( menggunakan Bread Maker)

- Masukkan semua bahan kecuali kismis hitam dalam BM dan pilih menu Dough dan tekan ON, tunggu sampai siap di uli, kemudian keluarkan doh dan bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di masukkan kismis hitam. Boleh terus bentukkan doh bulat-bulat dan susun dalam acuan petak. Biarkan naik dua kali ganda.

5. Akhir sekali bakar pada suhu 170-180darjah selama 20 hingga 23 minit dan sedia untuk dihidangkan panas-panas atau boleh juga disejukkan dahulu atas redai. Selamat Mencuba.

Monday, August 2, 2010

make a prayer!!




went for a search of latest nasheed..i stumbled upon my favourite singer..sami yusuf..some might prefer maher zain..but i always love to hear sami as his voice is soothing apart from his handsome face..subhanALLah..indah nye ciptaan Allah Yg Maha Mencipta..to all enjoy!::))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...