Pages

Thursday, October 18, 2012

Gulai kuning daging salai dengan pauh muda

Assalaamualaikum,
pepagi kak Nik dah pergi TM Point dekat pasar besar Seremban......urusan akak nak pasang streamyx dekat umah kak Nik nih...yep Rumah akak masih belum ada streamyx lagi...ikutkan hati akak nak pasang unifi...tapi belum ada servis tu....kalau tak, bolehlah browse kencang skit, kan...shoppin pun kencang...duit keluar pun kencang jugak laah!

apa yang akak suka dekat TM point di seremban ni, ialah servis yang cukup baik, mesra alam dan efficient...masa akak sampai tuh customer tak ramai lagi, tapi pekerja punya lah ramai, mereka tengah buat promo kot....berebut mereka masing2 nak layan akak..terasa mcm DIVA lah pulok....hahaha...tak sampai lima minit....permohonan akak dah siap di proses...menakjubkan!! kalau lah semua tempat ada servis sebegini cepat kan bagus...tahniah to kakitangan TM point seremban....... lebih suka berurusan di sana dari branch yang di senawang nih...

balik umah tak yah masak...lauk semalam banyak lagi......hanya perlu hangatkan dan masak nasik dan goreng sayur togeh simple2 jek....Alhamdulillah...banyak kerja di permudahkan hari ni...!



semalam akak masak gulai nih....gulai kali ni kira fusion lah antara masakkan gulai kelantan dan masak lomak cili api nogori...di campur dgn  mangga muda, rasanya tak ubah mcm kentang cuma masam skit...akak pun tak leh sgt nak makan podeh2...sat gi akak akan tercherry berry...tak pun tegolek2 sakit perut dek gastrik...tapi kalau org yang jenis usus tebal, lidah tobal , telingo tobal,bleh makan pedas2...:D.....uols tambah lah sendiri amaun cili nya yah!


Gulai kuning daging salai dengan pauh muda

bahan2:
300gm daging salai- hiris nipis
1 batang serai - ketuk2
4 ulas bawang merah*
3 biji cili api*
3 inchi kunyit (kunyit banyak, gulai lebih sedap dan manis) *
1 biji cili merah (kalau suka)-potong 2
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 biji mangga muda -potong baji atau hiris tebal

cara2:
  1. tumbuk bahan2 yang bertanda *
  2. jerang di atas api bahan tumbuk bersama2 dan serai dgn santan cair, biar menggelegak seketika
  3. masukkan daging salai, santan pekat masak sampai daging lembut
  4. masukkan pula mangga muda, bila mangga hampir empuk masukkan cili merah. masak hingga semuanya empuk
  5. gulai hendaklah senantiasa di kacau utk mengelakkan santan pecah lemak...tak cantik lah!



10 comments:

Aziela said...

Err, kak. Cili api tu 3 biji jer? Kalau lidah saya, confirm x rasa cili langsung tu..hahahahhaha. Saya pun sama dengan akak, usus nipis, tapi lidah dan telinga tobal, camno nak buek kan. Koman2 kenalah 15 biji cili api saya...hihihihihi

Acik Erna said...

assalam dik Nik ja..adui ai..masak lomak daging salai..terleleh air liur he he..bukan meleleh lagi dah

Qhaifa Nur said...

MIL orang negeri...rindunya nak makan gulai ini

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum...sdp resepi lauk masak lomak/gulai ni...suka2 ada dgg salai..pernah juga buat ikan keli salai sama pauh...nak cuba dgg pula..:-)

Kak Nik Ja said...

ye lah ziela...terpaksa kontrol tu cili...ikut ati nak jer bubuh byank, berapi volkano gitu...tapi apa kan daya...hihi...omak aiiiii 15 biji...kalau akak mesti lebh byk minum air dr makan nasik...hihi

Kak Nik Ja said...

assalam kak E...hihi kak erna masak lagik sodap..!

Kak Nik Ja said...

qhaifa sedap ni...kat negeri memang mudah nak dapat daging salai...mudah keja nak membuatnya

Kak Nik Ja said...

kat sini sheila, mcm2 semuanay depa buat masak lomak, ikan keli, dgg salai, telur itik dll..pauh muda nih akak baru je terai lepas makan dekat satu restoran di senawanag ni...memang sedap!

tun_telani said...

salam kak nikk... tun ni jenis x makan daging dan fail kalau masak daging. hoho.. teruk kan.. rasa mcm nk kerat betul2 daging tu, tp bila masak liat jugak..

Kak Nik Ja said...

betul kata dek tun tuh...hihi...kalau akak tak guna pressure cooker, akak akan guna rice cooker utk rebus daging...memang ikut hati malas nak masak daging nih...makan, syiok!..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...