Pages

Sunday, February 28, 2010

egg paratha roll





copy paste recipe kat sini..amek dr blog ummi- HSH...sedap tau lagi mudah..kuih2 cam gini patut dibuat selalu..senang idup ku... hahaha..tengok sayur ape pung tak buh..main godeh2 telur curah kan je..kebtulan kari tak dek so makan gitu jelah...anak mokwo mintak dibuat lunch ari2..dia kate simple dan tak mengantukkan..ye lah klau makan nasi kenyang2 kira nak terbongkang jelah pah tu..mokwo syorkan buatlah sayur...salad or fruit salad ke, salsa ke..pasti lebih sedap n healthy..kan, kan, kan...betul, betul ,betul..(jawabnye upin n ipin)



Saturday, February 27, 2010

bantatlah pulok??!!!

roti nasik yg dibuat dlm keadaan mengantuk lagi mnegidamkan bantal peluk dlm pukul 3 pagi gitu..huhuh..kes tak dan nak tunggu doh naiklah nih..lagi pun guna bahan pun serba serbi sejuk sebb baru wak keluar dr freezer...tepung roti sejuk, butter sejuk, air sejuk, nasik sejuk..hahah




tapi dr segi rase tak mengecewakan lah memang sedap dan mengeyangkan..biarpun bantat, roti nih cukup sedap bila dah distim.....mokwo tengok orng lain buat semua naik gebu elok jeh!...next time nak buat waktu tengahari lak...when everything is hot..hahah




klik kat sini untuk resepi! mokwo ceduk dr blog hana..tapi asal2 nye nampak dr blog kakchik..tq ladies!!





muffin yg terhasil taklah keras..tapi sedikit kering dan bantat..kes tak cukup cecair dlm adunan..dah lepas buat tu baru terperasan yg telur mokwo saiz C..haha patutlah...pumpkin yg di stim pun dah jadik kering, kes lama bebenor dok bertapa dlm freezer tuh..so instead of pumpkin puree, mokwo guna dessicated pumpkinlah kot..anyway rasenye sedap gak..sambil pekena kopi panas..bantat pun bantatlah..! terpaksa minum air lebih skit sebab tercekik! hikhikhik!




resepi klik kat sini yeh!~




nasi lemak bunga lawang


gulp, gulp, gulp...mokwo memnag cukup pantang klau masak nasik lemak..ape ke tak nye..sekali makan bukan boleh sepinggan..2 atau 3 pinggan baru cukup syarat..huhuhu...tu yg memang jarng2 buat sendirik..hikhik..tapi ari nih memng mokwo tak peduli..kepingin sangat mau mkn nasik lemak...masak lebih kurang 4 cawan beras..dlm tengahari dah tinggal tak sampai separuh..tu belum lagi ade anak sulong mokwo..klau dia ade masak 6 cawan pun belum tentu cukup..nyamm..
cukup simple tau nasik lemak nih...mokwo pernah makan sekali ade kat satu restoran kat seremban 2..memang terase kelainanye..ala2 nasik ayam pun ye jugak..tapi bau wanginye mak oiiiii...cannot tahan weiii...
mokwo makan ngan sambal kacang sotong kembang, ikan mambong goreng n telur rebus di bungkus ngan daun pisang..tapi sambal sotong mokwo terlebih pedas...sampai menangis makan..huhu sedih den!..lain kali memng nak kena hati2 memilih cili..
bahan2:
4 cawan beras
4 cawan santan dr 1 bijik kelapa
air secukupnye- bergantung pd jenis beras masing2, mcm masak nasi biasalah\
2 kelopak bunga lawang (dr sekuntum--tak moh byk2 sebab2 nanti tak de plak bau daun pandan)
4 helai daun pandan siat2 n simpul
1 sk garam
1 sk gula
cara:
--basuh beras, masukkan semua bahan2 dan masaklah dlm rice cooker seperti biasa.
sambal kacang sotong kembang
bahan2:
1 kilo sotong kembang- bersihkan dan hiris kecil, rendam dgn 3 sb air abu for 20 minit
3 labu bwang holland*
1/4 cawan kacang tanah tanpa kulit- basuh n blend dgn 1/2 cwn air
2cm belacan*
2 cawan cili kering yg dah dipotong pendek- rendam air panas*
3 sd besar sos tiram
1 sk paste asam jawa adabi
garam gula secukupnye
cara2:
- toskan sotong. ketepikan
-kisar bahan2 *. tumis till garing skit
-masukkan kacang tanah masak till kacang empuk
- buhlah sos tiram, air asam jawa, garam n gula
-akhir sekali buh sotong n masak till kuah pekat.

Thursday, February 25, 2010

pulut inti


nih nak tunjuk pulut inti yg mokwo buat beberapa hari lalu..biasalah mokwo kalau masak pulut mesti nak buh beras perang...suka bebeno rase dan aromanye betul2 memikat jiwa...sampai bebudak mane2 yg tak suka mkn pulut pun boleh jadi suka tau...ingatkan nak makan ngan durian..beli2 durian isi lak tak banyak abis di makanbegitu saje oleh peminat2 durian kat umah nih..(semualah tapi pokwo memang king of durian)..sayangnye jugak pulut mokwo 'tak pakai baju sejuk' lah..malas nak bungkus..daun pisang bukan tak de..ade tapi klau dah malas dtg menyerang emmm jawapnye..terimalah seadenye hheheheh...sila jamu mate yeh pulut nih dah lame abis..intinye masih ade lagih klau nak!

Wednesday, February 24, 2010

award from love



Assalamualaikum semua..ari nih mokwo baru mula keudara..(betul ke nih!?)..mula2 baik mokwo tempekkan award dr LOVE nih..org lain dah simpan dlm grobok kemas2 dah..mokwo baru terhegeh2 nak tayang...nak wat camno technical error byk sgt lah lately..anyway thank you LOVE for the award...(pst...pssst..that cartoon reminds me of myself...*gulp*..really need to do some workout now or tomorrow or the next day or.zzzzzz.....so many excuses)

Tuesday, February 23, 2010

salam untuk semua

salam semua..kepADA SAHABAT2 kenalan mokwo yg mokwo hormati lagi kasihi..mokwo akan pencen bersiaran sementara menunggu komputer mokwo masuk ICU utk sementara waktu...ni pung pinjam pokwo nye komputer..tak berapa best sebb tak selaju komputer mokwo yg dulu..tah camno ehh bleh masuk virus..mokwo dah pun install segala mak nenek karspersky..tapi nampaknye 'jackie chan' karspersky tak cukup kuat utk tendang virus yg mendatang( agaknye dah nak pencen kot)...beginilah masaalah yg melanda klau dah selalu guna internet....
katenye leng chai yg repair komputer mokwo tuh, besar kemungkinan virus tu dtg dr pendrive mokwo...sememngnye pendrive tuh mokwo dpt free...tapi memang pun lepas guna pendrive tuh..satu demi satu file mokwo tak leh bukak..huhhuhh..finally streamyx mokwo lak tak leh bukak...++-^&##%&*..macam nak menyumpah org yg derma pendrive tuh kat mokwo..tapi hingat2 balik mungkin dia jugak tak tau yg pendrive tuh bermasaalah...so tak jadiklah menyumpah sebaliknye bersyukurlah sebb pc mokwo masih bleh di selamatkan lagik...Alhamdulillah..
Anyway terimakasih bg yg telah sudi tinggalkan message n ziarah mokwo kat sini..mokwo akan kembali aktif hopefully bila semunye telah selesai..byk cerita ceriti nak bg tau..till then see u all next time...wasallam

Sunday, February 21, 2010

pau lan ieza myr


nak tau asal-usul resepi nih bleh tengok kat umah Hasue-ILML kat sini..
disebabkan resepi asalnye byk sgt..mokwo tterpaksa edit utk 1/3 adunan..rasanye mamaFahmi pun buat sebanyak nih...gebus memang tak dinafikan lagih..paling seronoknye tak perlu tunggu lama2 utk proses kembang kempis nye..kejap dah naik..dan mase ngukus pun hanya ambil 10 min saje..cepat masak, cepatlah makan..suke, suke.,suke.kuih gini....yook kita ngepau..!terimakasih banyak2 buat mereka2 yg telah berkongsi resepi nih!

Bahan-bahan (A)

100gm Air Suam
70gm gula
6gm Yis Segera - Mauripan ( mokwo gune 2 sk)
Bahan-bahan (B)

3100gm Tepung Pau
20gm Vegetable Fat Special for Pau (mokwo gune shortening biasa je)
60gm air
1/2 sudu teh Bread Softener
1 sudu teh Crescent Baking Powder
1 sudu teh Minyak masak
Cara-cara

-Masukkan semua Bahan A..
air suam kedalam mangkuk tambah yis segera dan gula. Campur hingga sebati dan biarkan selama 10 minit.
-Ayak tepung bersama crescent baking powder. Kemudian campurkan tepung tadi bersama bahan B yang lain dan campur dengan bahan A tadi.
- Uli dengan tangan atau masukkan kedalam mesin buat roti sehingga sebati dan menjadi doh.
-Rehatkan doh 20 minit, kemudian bahagikan 30gm ke 50gm, Rehatkan lagi 10 minit
-Bulatkan doh, masukkan kan inti ikut suka..contoh kacang ker, kaya ker, kari daging ker ikut suka.... dah siap masuk inti.
-.Tutup dengan plastik semua doh.. rehatkan lagi 20 minit ke 40 minit.. untuk naikkan doh tadi menjadi besar 2 kali ganda.
-Kukus sehingga 10minit ke 15 minit.
Nota - Pau ni boleh goreng juga kalau xnak kukus.... memang sedap..

Saturday, February 20, 2010

hawaii pizza

rasenye ala2 domino's pizza...tak caya buat sendiri baru tau...crust yg crispy outside but soft inside..jgn lupe letak pineapple yeh...mokwo buat 1 1/2 adunan, habis tak sampai 10 minit..ni pun sebb kes semua laparlah nih.dan sebb memang sedap tul..mokwo cilok dr rumah ummizai-HSH, resepi asal dr aunty yochana..ros -JMC pun buat resepi yg sama...with this resepi who needs pizza hut!
Dough:(A)
200 gm. plain flour - sifted
1 tsp. sugar
1 tsp. Instant Yeast
1/2 tsp. salt
1 tsp. oregano

(B)

110 ml. water
1 tbsp. cornoil or olive oil

Toppings:
2 Tbsp. Tomato Paste
2 Tbsp. Maggi Chillie Sauce
200 gm. Ham - cut into small pieces ( i used minced meat)
some sliced Hot Dogs (i used 3 sausages-mokwo guan minced meat, sendiri cincang)
200 gm. canned pineapple - cut into cubes
1 Big onion - diced
1 tomato - sliced
1 capsicum - diced
250 gm. Mozarella Cheese ( mokwo gune parmesan cis je, sedap gak)
2 Tbsp. Garlic oil - fry some oil with some garlic

(1) For dough:

Mix (A) ingredients in a mixing bowl. Knead into a pliable dough.
Add in oil and continue to knead until very smooth.
Leave to rise until it doubles in volume for about 40 mins.(
Punch down dough and shape it into a ball and rest for 10 mins.
Roll dough into a round shape - the size of your pizza pan. Use fork to prick holes onto the dough. Rest dough for 20 mins.
Half-bake the pizza dough for 10 to 15 mins. then remove from oven.
Spread tomato paste and chille paste onto the pizza dough. Sprinkle some mozarella cheese on top and place all the remaining ingredients on top.
Sprinkle balance mozarella cheese on top and pour garlic oil over it.(7) Bake at 200C for about 20 mins. or till cheese turns golden brown.
Remove from oven and serve hot.
* You can use any topping you desire like prawns, tuna, cuttlefish rings and clams.

Thursday, February 18, 2010

roti telur gulung





senang banget donggg! tutp sebelah mata pun bleh buat tau..heheheh..(jgn cakap besar..nanti mkn diri- peringatan buat diriku yg sokmo lupa)..actually..anak dara mokwo yg tolong buatkan for breakfast..dulu buat roti telur tak pernah isi ape2 pun..tapi ari tuh tengok d blog hana dia buat roti gulung siap berbijan lagih betul menaikkan selera...memang sedap lah..kehadiran bijan memberi nafas baru pd rase roti gulung yg sempoi habis...dek kerana senang, maka si kakak(anak dara mokwo) pun dgn berbesar atilah nak buatkan utk umi dia nih..bertuah betul anakku...mokwo tukang buat inti je..dah abih buat tuh , kena lagik puji ngan babahnye (pokwo)..maka lagilah kembang setaman leh jawabnye ...hehe..bebudak kena beri pujian gak sekali sekala..lepas nih ade harapanlah maknye nak gantung kaki n tangan..just imagine..nak mkn ape2 pun bleh main oder je..sebb ade org masakkan..tak yah bergelumang ngan darah ikan, tak yah nak nangis2 hiris bawang....ahhhhh nikmatnye..nikmat dunia ajekan..pahala kat akhirat mane..kosongkan!..so mane nak??..tepuk dada tanya Iman...

bahan inti:

1 tin tuna yg dlm spring water

2 sb sos tomato

1 labu kecil bawang besar- dadu

1 sk lada itam-tumbuk

garam , gula secukup rase

cara2:

  • gaul rata semua bahan dan perisakan ikut tekak masing2 yeh!

beberapa keping roti gardenia

telur- pukul skit

1 sb tepung gandum+ 2sb air- buat paste

skit garam

bijan

cara2:

  • roti digelek nipis. buh inti
  • gulungkan. sapu paste kat hujung utk melekatkan gulungan tersebut
  • celup dlm telur. golek dlm bijan dan goreng till kekuningan.
  • nak lebih healthy hidangkan dgn salad or coleslow (betui ka ejaan nih)

Tuesday, February 16, 2010

ikan siakap 3 rasa

at last i manage to go out..but the shopping trip was not as i expected...with hot blazing sun..it was so unbearable to travel here and there..luckily i didn't bring along my little girl..huh no wanderlah pokwo just let me went along with my big girl...jealous lak dlm dok panas2 terik menunggu for parking space..dok teringatkan how pokwo sat leisurely enjoying his astro sports channel..we just hate crowds and trafic jam..i thought..after chinese new year there was not many people went out for shopping..but the reality had proved me wrong....hemmm ape nak buat..sampai shopping complex..cepat2 beli all the necessity and chow..cari pisang pun tak jumpa...ikan2 pun macam dah setahun menopause..hemmm


ikan nih mokwo beli sebelum CNY lagih..baru nak masak..hampir lupa..so di sebabkan keboringan dok mkn ayam je lately..mokwo pun masaklah ikan nih....tak de nye nak buh mak nenek sayur...klau buh pun nanti dok pakat kuis2 tepi mokwo gak yg nak kena makan...i'm not in the sayur mood today..mokwo cube resepi dr chef norzailina...klau tak silaplah dan dah diubah suai mengikut cita rasa mokwo...meh jamu selera....mkn ngan nasik panas2 memang terangkat..tapi klau para2 diabetic harap kurangkan mkn nasi yek!


bahan2:
2 ekor ikan siakap - siang dan bersihkan, rendam dlm air asam jawa for 10min( utk hilangkan hanyir)
4 sb tpg jagung- utk salut ikan

7 ulas bwg putih- didadu halus
20 cili akar (species cili api yg tak berapa pedas)-kisar alus
3 sb cili sos
3 sb sos tiram
3 sb sos ikan (nam pla)
1 sb plum sos (optional, msam betul sos nih)
1 bijik limau nipis -perah amek airnye
1 sk tepung jagung + 1/2 cwn air
daun ketumbar)
daun bawang)- buat hiasan
gula secukup rase
myk utk menumis

cara2:
  • bilas ikan tadi dgn air bersih..lap kering.lumur skit garam + tpg jagung.
  • goreng ikan dgn myk terendam till masak dan garing
  • tumis bwg putih till naik bau. masukkan cili yg telah dikisar tadi
  • masukkan pulak segala sos2 nye
  • kemudian bancuhan tepung jagung pula. kacau till pekat
  • bila kuah dah didih, masukkan air limau nipis dan tutup api.
  • bila gak sejuk skit(supaya ikan maintain garing)..curah atas ikan tadi,
  • tabur dedaun dan hidangkan
masakan harus punyai rase manis, masam dan pedas..baru di panggil 3 rase mahhhh!!
jemput mkn!!

Monday, February 15, 2010

roti paun


ari nih gambo kecik comel lote je...malas lah nak guna flicker..roti buat dalm dinihari semalam...uli2 sampai berpeluh..pah tuh baru boleh tidur nyenyak..sebab dah letih lah...tapi memang bagus..betul2 boleh excercise...malam nih mungkin nak buat lagik sebb tadik tak cukup..mokwo dapat mkn 2 hiris jeh! mulanye mokwo ingat nak buat ala2 loaf gitu sebb nak mkn ngan butter+ kaya pah tuh nak stim skit bg lembut..kot2 roti yg jadik tu keras...tapi lepas masak..mokwo potonglah..rase sehiris...emmmm sedap.. mcm kek skit2..tapi sedap..lembut..tak yah nak stim2..anak dara mokwo lak makan ngan sambal tumis,,,woaaahh tu yg sampai tak hingat kat org lain tuh...lain kali mokwo nak buh intilah or buh sosej mcm ros -jintan manis buat and maybe kena kurangkan skit gulalah..klau nak buat savoury bun..kan! worth trying! berbaloi baloi..hehehe..patutlah ramai dah try kata sedap nih! terima kasih pd yg sudi ssumbangkan resepi

ROTI PAUN(sumber : rnana , Forum Komuniti Teratak)




Bahan-Bahan


*300 gm tepung


*80 gm gula


*20 gm susu tepung


1 biji telur (saiz AA)


1 camca teh yis (campurkan dengan 1/2 cawan air suam)


1 camca besar majerin


1/2 camca teh pelembut roti (bread softener)


sedikit bread improver


3 bahan bertanda * saya timbang sekaliarung.. = 400gm semuanya..




Cara:


1) tepung + gula + susu tepung + bread improver = gaul biar bercampur


2) lubangkan tengah.. masukkan telur..


3) masukkan majerin


4) gaul rata then masukkan air+yis


5) uli then masukkan pelembut roti..


6) uli jadi doh (tak payah lama sangat.. asalkan dah jadi doh)


7) perap doh n biarkan naik.. (resepi asal suruh perap 2 jam.. saya letak kat luar rumah.. tak sampai sejam doh dah naik)


8 ) bentuk2kan... then saya letak majerin sikit kat tengah2 bun.. (macam tahi lalat laa)( mokwo glisskan aje ngan telur yg dipukul skit)


9) bakar about 20 minit @ 180C


10) bila dah masak.. gliskan dengan majerin...




*** lepas bentukkan tak payah tunggu dia naik lagi.. boleh terus masukkan kat oven.


.*** doh ni agak melekit.. so.. saya just tabur2 tepung je..


1 adunan boleh dapat 16 biji bun yang sederhana..


*** kalau mak saya dia tak tunggu doh ni naik pun.. lepas uli.. dia terus bentukkan.. then tinggal kejap then terus bakar..




Nota : Resipi langsung dari sumber.

Sunday, February 14, 2010

kari ayam portugis



terjumpa resepi nih dalam salah satu majalah Flavour keluaran 2007....lamenye simpan tak pernah buat2..haha..sebanarnye resepi asal name dia 'devil curry'...tapi klau translate..tak sedap bebeno bunyi nye...so mokwo panggil ayam portugis jelah...sebb asalnye org kacukan portugis yg memperkenalkan masakan ini ..sopan skit..baru naik selera nak makan...rasenye seakan2 rendang minus all the frgrant leaves...but not bad sedap gak..walau pun sedikt pedas..sebb buh segala mak nenek cili......woaaaahhh..klau sesiape punyai buasir..harus hati2 yah..kurang kanlah skit cili tuh..mokwo mkn ngan pulut +beras perang (my favourite)..bleh mkn ngan nasi, roti jala dsb..ikut suke atilah....so this is the resepi:

1 ekor ayam- potong 12 dan bersihkan

1 1/2 sk biji sawi- goreng tanpa myk dan tumbuk alus

10 ulas bwg merah*

3 ulas bwg putih*

2 btg serai - amek yg putih aje*

1 cm lengkuas*

2 cm kunyit*

3 bijik buah keras*

2cm belacan*

15 biji cili api*

5 bijik cili merah* (mokwo tak buh)

10 tangkai cili kering*( mokwo tak buh)

1/2 cwn saNTAn

3 sb cuka makan

3 sb kicap manis

garam dan gula secukup rase

3 bijik tomato belah 4 ( mokwo tambah)

1 cwn air

myk secukupnye utk menumis

cara2:

  1. kisar semua bahan2 *. dan tumis bahan kisar till naik bau. masukkan biji sawi tumbuk tadi
  2. masukkan ayam .kacau sebatikan
  3. masukkan santan,air, cuka ,kicap, garam dan gula secukupnye
  4. bila kuah agak pekat, masukkan tomato

happy birthday to my girl!



last 11 years ago, dalam para remaja ghairah merayakan valentine's day, mokwo dok dalam labour room, bergelut meneran melahirkan seorang baby perempuan yg sungguh comel...asalnye mokwo was expecting twin . mase scan tuh, mokwo baru mengandung 3 bulan..suspense habih! tapi bila 6 bulan, sekali lagi mokwo pergi scan..rupa2 hanya single baby girl aje..wahh..apelagi pegilah balik pd doktor yg mula2 scan tuh..minta explaination...rupa2 nye scanning machine dia ade problem skit...haaaiyyaaa...but it saved mokwo a lot of hassle..Alhamdulillah...sib baik barang2 baby tak beli lagih mase tuh

pejam celik, pejam celik..dah 11 tahun berlalu..dah besar panjang dah anak dara ku...mokwo doakan dia semoga menjadi seorang anak yg beriman lagi solehah..berjaya mengejar cita2nye utk menjadi ahli saintis muslimah yang unggul..dan...jangan malas2 solat dan ulangkaji pelajaran.....

Thursday, February 11, 2010

apam coklat

amek dr dapur
Nor Secubit Garam tapi resepi asal oleh Alma dari MyResipi. ....dapur ummi-HSH pung ade. memang satu resepi yg mudah dan ringkas..rase yg sedap, gebus n moist...Copy-paste je dari dapur Nor ..hehe...Thanks to all! ( actually tak leh nak borak banyak..have to chow..first..but be back as soon...quite bz nowadays..at 2 pm baru bleh breakfast..huhhuu)- mcm tulis telegram dah pulak!!





APAM COKLAT by Alma MyR

Bahan:- (kuranglebih 16 biji)

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1bj telur
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 atau 2 sudu besar serbuk koko



Cara-Cara:-

Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.

Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.

Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. Mudahkan...!
# Sedap dimakan panas2. Apam ni rasa dia cam kek coklat kukus. Padat dan moist.








cucur badak


ari tuh mokwo jejalan umah umi zaihadi from home sweet home..mokwo nampak lazatnye cucur badak dia...cantik dan anggun lagi..erkk, hehehe..mokwo sebenarnye cukup jarang buat kuih nih..sebabnye klau buat mesti keras kedekong.. letak banyak tepunglah tuh!

buat cucur badak nih sebenarnye ade teknik yg tertentu..org lain mungkin dah lame tau..tapi mokwo baru tau...org dah naik roket ,..mokwo baru nak belajar naik komuter..hehe

ape pung..mokwo dah dpt budak cucur badak yg sedap lagi lembut..siap buh udeng lagikkk..jom makan same2..intinye mokwo amek dr umah umi..tq umi!



bahan2:



2 1/2 cwn keledek merah yg telah distim dan lecek

140gm tepung gandum

garam secekup rasa

udang kecik secukupnye

1 sk tepung gandum + 1 sd besar air = buat paste


bahan2 untuk inti:-


1/3 biji kelapa parut
1 btg serai
2 sudu besar udang kering
3 tangkai cili kering
sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit air asam jawa
1 sudu gula
garam secukupnya

Cara-Cara:-


  • stim ubi sampai empuk, angkat dan tos kan, terus lecek2 kan ubi tu masa tengah panas
  • lepas dah sejuk boleh letak tepung dan gaul2 rata.
  • Ambik sedikit doh dan buat bulat2, kemudian leperkan pada tapak tangan dan isi inti.
  • Lepas tu bulat2 kan kasi cantik, letak kueh yg dah siap atas dulang yg telah ditaburkan
  • dengan tepung utk elak kan dia melekat bila diangkat nanti.
  • celupkan udang dlm bancuhan tepung + air tadi dan lekatkan kat atas cucur
  • selepas siap, goreng kueh dengan api sederhana. selalu balik2 kan kueh agar kueh masak sekata. bila kekuningan boleh lah diangkat.


Cara Membuat Inti:-


  • Cili kering, bawang besar dan putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus.

  • Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya.
  • gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.


  • nota: jgn risau kalau doh tu rasa melekat2, takyah tambah tepung.memang doh tu akan melekat sikit masa kita nak bulat2kan kueh.
  • utk mengelakkan doh dr melekat mase membentuk, sapu sedikit myk atas tangan

Wednesday, February 10, 2010

kerepek arrowhead



nih projek tertangguh mokwo..dah beli punyalah lama..dah kat seminggu dah tapi baru jek buat benda nih...sedap weh!! senang nak goreng...guna api yg sangat sederhana shj..rasenye seakan2 kerepek ubi kayu tapi kerapuhannya semacam kerepek potato..lebih senang nak hiris guna pisau dr slicer..gorreng2 habis...goreng2 habis..bebudak memang sukanyeee..mokwo tak buh garam pung sebb rasanye yg semulajadik lemak2 manis dah cukup menyelerakan..

nak crita masa mokwo dok pilh buah nih..tiba dtg sekumpulan makcik2 cina dekat mokwo

"lu apa mau bikin dgn ini buah?" tanya salah seorang dr makcik tadi kehairanan.

" buat kerepeklah auntie, potong nipis, goreng", jawab mokwo, siap ajar lagi kat auntie tuh

"wahhhh lu manyak pndai makan haaaa," katanye auntie itu lagi sambil menunjukkan thumbup kat mokwo...kembang bebungalah den...heheh ..so tak sia2 mokwo berblogging selama ini..dapat jugak ilmuyg berguna..klau tak selama nih lah dok wondering ape eh yg dibuat dgn buah nih..nak tanya malu

dgn ini mokwo rasmikan watermark mokwo..tq to jiya from 14 sept!!!

Tuesday, February 9, 2010

testing













satu pagi dok buat benda nih..tak masak lagi..makan pung dak lagi huuhu..nak pi masak lah nih perut dah keroncong dah..pokwo dah jeling2 tajam...hehehe ampun pakkk!




Monday, February 8, 2010

mee bandung

heheh..nihlah mee bandung mokwo..org lain klau buat mee bandung mesti kuah banjir..tapi mokwo suka klau kering2 skit cam nih .. amek pati2 aje..kuah tinggal kat org lain heheh..ape pun kuah tuh dah berkedodok sebb telur dia mokwo dah terkacau ..lupa lak ingatkan buat mee kari ..silap method...berangan kalah anak dara bercinta mokwo nih...utk pekat kan kuahnye mokwo tak dak kacang tumbuk in hand so ramas2 biskut kering dan masukkan lah..jadik, jadik..ke'bandungan'nye sungguh terasa..amek rsepi dr hana jepun..koniciwak hait hana san!
lah klau tak silap ..memang dah jadi salah satu pot merendek mokwo dah nih (gaya cam bebudak rapper cakap jek)..haha..meh tengokkan resepinye..tq again hana!

bahan2nye:

1 peket mee kuning
4-6 ekor udang basah
1-2 ekor sotong potong ring - jika suka.
50g udang kering ( blend )
1/2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
5 tangkai cili kering- leh tmbh jika nk pedas
suku cwn kacang tanah goreng (tumbuk/blend) - klu tk nk letak pon tkpe tp lebihkan udang kering utk memekatkan kuah.
telur (ikut bilangan bape owang nk makan)
sawi
tauhu goreng.
bawang goreng
Hirisan cili merah
Air rebusan daging
Gula
Garam
hirisan daging
limau kasturi / limau nipis

Cara-cara

Celur mee kuning
Blend bwg besar,bwg putih,cili kering.
Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau.
Kemudian masukkan air rebusan daging,kacang dan udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan.
Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.*rasa mee bandung manis2 pedas.
Kecilkan api.
Pecahkan telur sebiji2. Jgn kacau supaya telur tidak pecah.Biarkan telur masak/separuh masak (terpulang)..
Akhir skali masukkan sawi.
Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau


Sunday, February 7, 2010

bahasa itu jiwa bangsa?


Glitter Graphics Myspace Comments


sedang rancak mokwo berborak dgn seorang kenalan mokwo, tiba2 dia bertanya," wo u asal org mana?"
"ohhh i, i orang klate" kata mokwo sambil menbunyikan sedikit slang klate mokwo yg dah berkarat itu..
"ehh tak de bunyi klantan langsunglah..bau budu dah ilang" ujarnye lagi. serentak dgn itu mokwo dan dia ketawa berderai...tapi dalam hati ape yg kenalan mokwo kata memang ade benarnye...
biasanye org kelantan nih tak yah nak memperkenalkan sendiri..we can know them by how they sound..heheh no offence.
literally mokwo was born in kelantan, but yet i was never long in kelantan..cakap klantan tak gheti, masak makanan klantan tak gheti, selok belok jalan kat kota bharu pun mokwo tak tau...bila balik kampung umah mama mokwo..terkehel lidah mokwo nak 'speaking' ngan sedara mara. sudahnye mokwo akan jadi pendengar yg setia...
"tulah kalu mu kawin ngan orre klate kan senae"( klau kamu kawin ngan orang klantan kan senang) ujar mama mokwo..banyak kali jugak statement tuh mokwo dengar..
"tapi ma, tak dok oghe klate nok kitto"(tak de orang klantan nakkan kat kita) sanggah mokwo...cukup suka menbantah mama...tapi betul ape, kedahan itu sahaja yg sudi ambil mokwo sebagai isteri ..yg lain2 tuh byk tullah alasan..(pada hal memng mokwo tak dek pak we lain pun) akhirnye mama mokwo terpaksa akur jugak ngan pilihan mokwo...terimalah seadenye ma!

sejak berkahwin , mokwo travel a lot, ikut pokwo...umpama org nomad lagaknye..abis pinggan mangkuk mahal2 kepunyaan mokwo pecah berderai..sebb tak dibungkus ngan molek( salah mokwo jugak)...huhu..nak nangis..penatnye packing, penatnye unpacked, penatnye travel here n there..akhirnye mokwo kate kat pokwo yg hampir membawa mokwo berhijrah ke India "i have had enough,..i want to settle here,by hook or by crook"..so menetaplah mokwo kat sini..

klau tak silap mokwo dah hampir 13 taun dah. pun.the place that i can call home..perut mokwo pun dah semacam lali dgn lemak cili api yg pd mulanye mokwo cukup alergik..tapi pada pengamatan mokwo, di negeri sembilan nih dah jadi umpama 'klantanese town' dah...org klantan sesaje yg mokwo jumpa...hemm nampaknye mokwo bukan sendirian..klau pegi mkn kat restoran tom yam2 tuh mesti tokeh dia org klantan..tak delah rindu mane kat kelantan dah..hahaha
but deep down in my heart, it will always be back in my hometown , kelantan ..tidak sekali2 jadi kacang lupakan kulit..biarpun di mana mokwo berada..syukurlah Ya Allah dgn nikmat ape yg telah Kau beri!

‘Kelahiran terbaru dan Cabutan Bertuah cikmin.com’.

salam semua ..jom sertai cabutan bertuah lagi for funlah!! kali ni umah baru cikmin

Jom join kat http://cikmin.com/

Cikmin.com merupakan sebuah laman blog peribadi yang mengisahkan tentang cikmin dan keluarga,disamping itu cikmin.com juga tempat cikmin berkongsi petua,resepi masakan,luahan perasaan,tips2 berguna untuk dimanfaatkan bersama.Semoga kelahiran cikmin.com yang amat istimewa ini akan terus mendapat sokongan padu dari anda semua.Salam untuk semua dan Terima Kasih.

so sapa2 yg nak join tuh bolehlah start kliking ..so good luck everyone...!

Saturday, February 6, 2010

donut


Jom kita men'donut'..mula2 tarik napas..lepas napas..make sure kot mulut yeh jgn ikut saluran lain yeh!..sat gi ade yg pengsan...regangkan tangan...buat bicep curl..(mokwo pun tak tau camno)..so ready dah tuh..moh timbang barang2nyaaaa...hehehe

nak buat donut, mokwo akan macam tulah lebih kurang..akan tanya diri..ade kederat ke tak..klau agak2 tak de kedarat..tekan minyak, singgah kat simpang tuh..tunjuk jeleh dah dapat donut..manyak senang!

tapi kali nih memang nak merasa buat sendiri..dah 40 lebih taun pun tapi tak reti men'donut' nih..malu2..(sambil dok nyorok belakang pintu)..

lama dah dok peram resepi nih..amek dr wanita yg tak pernah dok diam..Jun the yummylicious. tapi mokwo buat 1/2 adunan je..takut terkehel tangan mase uli kang..tak cukup mulut plak pokwo nak pot pet..heheh

klau nak tengok resepi asal boleh klik sini -Jun the yummylicious..biar pun buat 1/2 adunan ..puas jugaklah kita orang 4 beranak makan..dan memng donut nih lembut sungguh..dok kunyah dlm mulut pun rase macam donut tu toing, toing, toing...(nak describe..how spongy it was)..so ape lagi..sinsing lengan baju, angat tangan ala2 hulk hogan(grrrrrrr)...lets doughnuttingggggg( ade ke istilah tuh!!)



Donut Lela: dr jun yummylicious resepi utk 1/2 adunan)
250gm tepung gandum

75ml susu suam

1 kuning telur

1 sudu kecil yis (mauripan)-klau bleh tak mo yis brand lain ekk!

2 sudu besar gula- next time mokwo nak guna 3 sudu

1 1/2 sudu besar marjerin

100gm ubi kentang (telah distim, kemudian lenyek)



Cara-cara:

1.Tepung gandum digaul dengan marjerin dan kentang sehingga sebati

2.Telur dipukul sedikit & dicampur dengan susu berserta yis

3.Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh

4.Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda

5.Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh anda mengikut citarasa masing-masing

6.Panaskan minyak dan goreng.

Ayam panggang ala kenny rogers



dok elok terdampar jek ayam tuh eeekk!..tak dapat nak posing2 lah cik ayam ooiii..mokwo dah masuk dlm bekas tuperware utk di bawa berjlan2..so dok elok2 yek!..tapi sapa lak dah kidnap part tongkeng ayam tuh...mokwo punye favourite tau...anak sapalah yg gatai tangan!..well anyway..ayam nih mokwo makan dgn salad timun simple je..potong timun , buang biji , hiris alus..pah tuh campaur ngan mayo..di tabur sedikit daun pudina hiris..sekali hadap je..dah abis..memang sedap lah..ayam nih ikiut resepi yg di blog Hana jepun...byk gak resepi dia yg mokwo dah try..sedap dan menarik belaka..tq very much Hana..krim salam kat Darwisyh yah!!

izin kan mokwo c&p kat sini yeh!...

1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)

Bahan-2 untuk make up ayam :

3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang, mokwo pung same
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega
Cara-cara
Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.

Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.

Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.,mokwo pung

Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.

boleh di hidangkan ngan salad ke, roti ke, whipped potato..suka ati lah!

Thursday, February 4, 2010

muffin kukus


first and formost...bersyukurlah dgn ape2 rezeki yang di kurnia Allah swt. Syukur Alhamdullilah..biarpun apam yg mokwo kukus kali nih tak merekah berembok cam org lain..mokwo syukur jugak..sebb sedap and lembut jeh...tak yah susah2 kunyah..satu kali ngap dah bleh telan..hehe..tak serik mokwo nak buat apam yeh! bukan ape klau nak compare ngan kek apam lebih mudah pembuatannye..hanya guna whisker dan mangkuk pengadun dah...taraaaa..siap di kukus. nak ngukus pun tak amek masa yg lama..lebih kurang 15-20 minit klau guna bekas kecil....so lepas nih projek apam ape lakkk..tunggu!!

amek resepi dr umah mamafahmi yg di ceduk dr umah maklang azie..am flora pun buat resepi yg sama gak..tq ladies for sharing this lovely resepi!

STEAMED MUFFIN
Ingredients A :
2 cups evaporated milk
1 cup cooking oil or 250g melted butter (mokwo used cooking oil)
1 3/4 cups castor sugar( mokwo guna 1 1/2 cwn)
1 egg
Ingredients B :
to be sifted
300g superfine flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon bicarbonate soda
Essence : Durian, Strawberry, Yam and PandanFood( mokwo buh 1 sk esen rose je)
coloring : yellow, pink, purple and green
Method :
1. Mix A using a whisk.
2. Pour B into A and mix well.
3. Spoon the mixture into the prepared cups layered with papercups.
4. Steam for 10 minutes in high temperature.
nota utk peringatan mokwo:
-kukus apam at a very high temperature
-jarakkan apam supaya masak sekata

Wednesday, February 3, 2010

apam yogurt





last few days, mokwo tengah kemaruk meng'apam'. beberapa resepi apam telah mokwo cuba..tapi kan tak berapa menjadi..rasa2 mereka memang sedap walaupun agak bantat...sampai pokwo pun bila dengar mokwo nak buat apam dia siap angkat tangan surrender..."tolonglah, sat gi apam yg awak buat tak naik2 , badan saya yg naik plak" katanye...agaknye dah tak larat jadik mokwo punya tester leh tuh....dlm byk2 apam, mokwo rasa mokwo suke yg nih..rasenye lemak2 tak brape manis di samping tuh kita boleh buh ape2 pun inti yg kita mau...but don't expect it to be so fluffy ye..lembut dan kenyal ala2 kiuh lompang pun ade gak..mokwo amek resepi dr yani myr dan mokwo ade buat skit perubahan utk menepati cita rasa mokwo..many thanks to yani!
bahan2:
100gm plain yogurt (mokwo guna 130gm)
1 sb minyak masak (mokwo guna 2 sb myk canola)
5 sb gula
2 telur A
150gm tepung gandum
2 sk baking powder (mokwo guna 1 1/2 sk aje)
inti2- mokwo guna inti kacang merah
cara2:
-pukul telur dan gula till gebu
-masukkan yogurt diikuti dgn myk.pukul lagi sampai sebati
-masukkan tepung yg telah di ayak bersama dgn baking powder terlebih dahulu.
-lenserkan acuan kecil dgn sedikit myk. tuang kan adunan separuh bekas. buh inti dan tutup dgn adunan selebihnye
-kukus dgn api kuat selama 10-15 minit klau guna acuan kecil
*apam nih skit sgt tau,,,klau rakyat jelata kat umah tuh ramai buatlah 3 adunan..sedapp tuh!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...