Pages

Wednesday, March 3, 2010

pengat ubi

lame dah tak makan pengat ubi nih...makan ubi teringat mokwo kat arwah nenek (AlFatihah utk nenek ku) mokwo yg cukup rajin menanam ubi..sampai bila satu kali gali tuh cukup sekali makan utk sekampung..kekadang dia jual, tapi jual di kampung yg rata2 org boleh tanam ubi sendiri mane nak laku..sudahnye kitaoranglah kena perabihkan..ubi rebus memang sedap makan, tapi yg tak sedapnye perut akan menjadi kembung sepanjang ari..akibat nye melepas ajelah angin kus-kus..sungguh kurang asam...
sedap gaklah ubi di buat pengat...mokwo makan ari minggu lepas di kenduri salah seorang kawan mokwo..sedap..pokwo n budak2 cukup suka..tapi awas yah! udara yg di hirup mungkin tak senyaman biase yek! hikhikhik
bahan2:
1 kilo ubi kayu- kupas n potong kiub, rendam dlm air garam for 20 min,utk ilangkan pahitnye
200gm gula melaka +1 cwn air-masak buat air gula
1 bjik kelapa parut- amek 4 cawan santan
2 sb sagu biji- basuh n rendam till kembang 10 min
1/2 cwn susu segar- utk rase lebih lemak
brown sugar secukupnye
3 helai daun pandan- siat2 n simpul
garam secukup rase
cara2:
- rebus ubi sampai empuk. bila dah masak buang lebihan air.
- masukkan air gula melaka dlm ubi rebus tadi dan daun pandan
- masukkan pula santan, sagu , garam gula. masak till didih
- akhir sekali masukkan susu segar klau suka.
-

3 comments:

Unknown said...

salam mokwo. eh, ehhh... kakchik pun maka pengat ubi kayu juga. sedapkan pengat ni.

hana said...

huhuhuuuu kenapalah ade ubi kat sini! ngencesssss..............

Kak Nik Ja said...

kakchik:
memang sedap..lame dah tak mkn..hampir lupe pengat nih

hana:
jgn nangis na..kat jepung tak dek ubi kayu ke? mokwo baling skit pengat ubi nak?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...