Pages

Sunday, January 24, 2010

apam karamel

apam karamel

ari nih projek merendang yg mokwo rancangkan tergendalalah pulok! mana tak nye carik seluruh senawang, daun kunyit pun tak de! agak nye ari nih ari rendang semalaysia kot...huhhu! biasalah kan masa kita nak beria2 payah tul nak cari...time tak nak tu , sedang elok posing je! tak kose dah nak mencari..ayam pun dah buh garam masuk dlm fridge, i'll try my luck tomorrow, klau tak de gak, i'll get use of what i have..nak buat rendang gak!

jadik sebb tak buat rendang, buat lah apam nih...it sound so simple, but the real thing, it was not as easy as it looks..the most tricky part ialah masa nak buat dia punya gula hangus....kena guna api kecil..tunggu depan kuali..dgn sabar, klau tak alamat instead of dapat karamel..nanti dapat gula angusss!!

resepinye mokwo rasa mokwo ceduk dr rossya fp..tapi cek balik...loh ngak ade sik! nanti mokwo investigate balik yeh..tungggguuu!!!

jumpa resepinye di sini
Bahan-bahan ( dalam 10biji kecil )
150gm gula dan 100 ml air-dibuat gula hangus
70gm butter-cairkan
75gm susu cair
1 biji telur dipukul
150gm tepung
1 sudu teh baking soda
secubit garam
75gm gula (guna 65gm aje)


Cara-cara :
Masukkan butter, susu cair dan telur kedalam gula hangus.


Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda.

Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.


Masukkan kedalam loyang yg dialas kertas dan di gris. Kukus selama 30min atau lebih.

**utk dpt apam yg cantik dan cepat masak, gunakan acuan kecil comel..cam acuan lompang

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...