Pages

Friday, January 22, 2010

sosej goreng cili

sebenarnye nak tunjuk menu lain, jadik tertunjuk menu lain lak..menu yg nak di tunjukkan tuh tak menjadilah..heheh segan nak buh kat sini...sebenor nye mokwo buat egg tart ari nih..tapi mokwo guna pastry puff base...punyelah tah ape yg mokwo pikir., mokwo tak bakar base dia dulu..jadiknye bila dah campur dgn egg filling, puff pastry tu tak masak..sedangkan egg filling tuh dah nak hangus..tulah eksen sgt ! actually my hubby cabar mokwo utk buat egg tart..mokwo kate senang kacang..heheh..me n my big mouth..ambek kau!!! gelak sakan dia!!! lain kali mokwo tobat tak nak cakap besar lagi...sebenornye byk benda yg mokwo kena belajar...
oklah..back to our bisness...menu nih adalah mokwo buat beberapa ari lalu..bila tekak rase nak mkn light2 aje..mokwo 1st rasa masakkan nih mase mokwo pegi ade satu restoran tu..yg mengihadangkan begitu mcm mak nenek lauk pauk..sampai rambang mate dibuatnye...
penyediaan yg cukup simple pasti digemari anak2dan mak bapak budak pun laju gak mkn weh!...thi is one complete dish, tak yah nak tambah nasi!

bahan2:
2 peket sosej- potong 2"
5 biji kentang- buang kulit , potong baji
1/2 cwn fresh button mushroom- potong 4
4 sudu besar kacang peas dlm tin
3 sudu besar kicap cair
3 cili merah*
5 ulas bwg merah*
3 ulas bwng putih*
1" belacan*
6 cili api*
sehiris halia
garam gula secukupnye

cara2nye:

  1. goreng sosej dan kentang dlam minyak panas sampai brown dan masak
  2. kisar bahan2 bertanda *. tumis till naik bau.
  3. masukkan button mushroom . masak sampai lembut skit,
  4. masukkan pula kacang peas diikut dgn kentang dan sosej yg telah digoreng tadi.
  5. masuk kicap cair. perisakan dgn garam n gula. gaul sebati sampai sedikit kering.hidangkan

1 comment:

mokwonik said...

I love your sosej bercili mokwo!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...