Pages

Friday, January 15, 2010

menguji kehebatan water roux-roti


ambil dari blog noreen....such a clean , luas mata memandang blognye not to mention very user friendly...nama sebenar roti nih ialah japanese style sweet dough...tapi dlm gambo kat atas mokwo dah tersalah edit...sorry ye noreen...tak dek niat sebenarnye...semua itu adalah kerana tahap pelupa mokwo yg kekadang teruk gak lah...(makan ginkgo pun tak guna)...lepas tuh nak edit balik...alahai dah terkial2 lah pulokkk...i'm not that good in this computing stuff...tq very much noreen for sharing this lovely recipe.....
tengok org lain dok guna water roux nih mokwo pun nak try gak..tertanya2 guanolah gamaknye jadi roti tuh...tapi hasilnye sungguh tak mengecewakan...sungguh lembut biatr pun tak letak bread softerner or improver...kalah roti benggali kat kampung mokwo suatu masa dulu...
buT for the first timer utk buat roti nih, kira oklah gak roti mokwo..nak uli lama2 tak laratlah..ini pun uli ala kadar je ( malas punya kaki!! heheh)...sebenornye ini adalah percubaan kedua mokwo buat roti seumur idup...percubaan pertama dulu adalah lebih kurang 6 bulan lepas...jadi keras woooow ...lembut skit je dr kayu..huhuhu
kpd yg baru cube2 buat roti sendiri..ini mungkin resepi yg anda carik...happy experimenting!!!

Bahan-bahan (16 biji):
375gm tepung roti#
100gm tepung gandum#
35gm susu tepung#
75gm gula kastor#
¾ camt garam2#
½ camt yis#
1 biji telur#
150ml air
40gm mentega
100gm water roux starter - lihat resepi disini
sedikit olive oil/mentega - untuk sapuan atas roti jika tidak taburkan bijan di atas roti
sedikit bijan - untuk taburan atas roti
sosej atau apa2 inti - ikut selera masing2

cara2:

  1. masuk semua bahan2 yg bertanda # dlm mangkuk adunan..
  2. tambah air skit2. uli hingga sebati
  3. masukkan water roux.uli lagi
  4. tambah mentega..uli lagi sampai licin dan kenyal lebih kurang 15 minit.
  5. perap doh for 1 jam. hingga naik 2 kali ganda.
  6. tumbuk2 kan doh dan uli lagi..
  7. bulat2kan doh . setiap satu dlm anggaran 60gm..isikan inti
  8. susun doh dalam dulang pembakar yg telah di sapu marjerin/ butter/minyak
  9. bkarlah ikut suhu oven masing2..mokwo punya oven at 150c untuk 35 minit

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...