Pages

Thursday, January 7, 2010

pau gebus kak ton



today , really feel like 'pauing'...heheh. apa pun inilah rasa pau yg aku suka..sebab rasa yg lembut dan sedap..lemak tak terlalu manis. macam tu lah kalau kuih yg di buat sendiri. boleh buh ape2 pun yg kita nak sesuai dgn tekak kite kan! betul tak! tulah tak rugi kalau masak sendiri..meh tengok resepi nye..amek dr resepi kak ton@myr. trima kasih byk2 ye kak! aku guna inti kacang pun sendiri buat punya...rajin tak! tapi sebenonye inti nih dah sediakan 2 ari lepas lagi...dok bertapa dlm fridgelah tunggu mase yg sesuai..heheh

bahan2:
250 gm tepung pau *
3/4 sudu kecil yis instant *
1/2 sudu kecil baking powder *
50gm gule kastor *
20gm lemak sayur
1 sudu kecil bread softener + 1/2 sudu kecil bread improver (nih tambah sendiri)*
125ml air suam ( aku gune susu uht suam..sodap)
1/4 sudu kecil garam *

cara2:
  1. satukan bahan2 * dalam mangkuk adunan.
  2. buh susu suam/air skit2 uli sampai sebati.
  3. masukkan lemak sayuran n uli lagi sampai sebati dan licin (part nih yg paling lemah..lenguh tangan eden weh!)
  4. rehatkan doh selama 1 jam. tumbuk adunan untuk keluarkan air.
  5. bahgi doh kepada 10 bahagian...lebih kurang 40gm each.
  6. gelek doh n buh inti.
  7. susun dalam pengukus dan biar doh naik 2 kali ganda. (kalau kat umah mokwo, nak sampai 4 jamlah...so buat malam esok pagi masak)
  8. panaskan pengukus till didih.
  9. kukus dlm lebih kurang 15 minit.
  10. pesan empunye resepi , air pengukus mestilah betul2 panas untuk mendapatkan pau yg gebu dan lembut

bebudak mesti suka pau nih, org tua lagilah ! a must try recepi!!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...